Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι καταβάλλει «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να φέρει πίσω τους ομήρους που κρατούνται από την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας στην Κνεσέτ ότι η προσπάθεια αυτή χρειάζεται «στρατιωτική πίεση» για να πετύχει.

«Δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε», επεσήμανε κατά τη διάρκεια ειδικής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχαν και οι οικογένειες των ομήρων, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε χρόνο».

«Δεν έχουμε χρόνο» φώναξε ένας συγγενής από τα θεωρεία της Κνεσέτ, ενώ στη συνέχεια οι οικογένειες φώναξαν «Τώρα! Τώρα! Τώρα!», απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Μια εκεχειρία διάρκειας μίας εβδομάδας, που έληξε την 1η Δεκεμβρίου, επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων, εκ των οποίων 80 ως αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές, όμως 129 άνθρωποι παραμένουν όμηροι στη Γάζα.

«Κι αν ήταν ο γιος σου;», «80 ημέρες, κάθε λεπτό είναι η κόλαση», μπορούσε να διαβάσει κανείς σε πανό που κρατούσαν οι οικογένειες στο κοινοβούλιο, το οποίο διεξήγαγε μια ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στο ζήτημα των ομήρων.

Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι απευθύνθηκε στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να παρέμβουν προσωπικά για λογαριασμό των ομήρων και ότι η σύζυγός του Σάρα απευθύνθηκε απευθείας στον Πάπα.

Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε στρατεύματα στη Γάζα νωρίτερα σήμερα.