Δικαστήριο στη Βρετανία αποφάσισε τον επ’ αόριστον εγκλεισμό του χάκερ Anton Kurtaj σε ειδική ψυχιατρική κλινική-φυλακή. Πρόκειται για το πρόσωπο που συνελήφθη επειδή χάκαρε την Rockstar Games και διέρρευσε πλάνα από το υπό ανάπτυξη GTA 6.

Ο 18χρονος πλέον Kurtaj συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2022, όντας μέλος του γνωστού hacking group ονόματι Lapsus$, και περίμενε να καταδικαστεί από το βρετανικό δικαστήριο.

Ωστόσο, ειδικοί γιατροί έκριναν ακατάλληλο τον Kurtaj για να δικαστεί λόγω του οξέος αυτισμού που αντιμετωπίζει. Σύμφωνα με το BBC, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, δημοσιοποιήθηκε και το ιατρικό πόρισμα, με την Δρ. Claudia Camden-Smith να κρίνει ότι ο Kurtaj «συνεχίζει να εκφράζει την πρόθεσή του να επιστρέψει στις εγκληματικές δραστηριότητές του στον κυβερνοχώρο το συντομότερο δυνατό».

Επί της ουσίας είναι αμετανόητος για τις πράξεις του και χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά προσηλωμένος». Η μαρτυρία του δικαστηρίου υποστήριξε ότι, κατά τη διάρκεια της κράτησής του μέχρι τη δίκη, είχε εκδηλώσει βίαιη συμπεριφορά προκαλώντας υλικές ζημιές στο ξενοδοχείο όπου διέμενε με αστυνομική φύλαξη.

Από εδώ και πέρα, το βρετανικό δικαστήριο έκρινε ότι ο Kurtaj θα κρατείται πλέον σε μια φυλασσόμενη ψυχιατρική κλινική για το υπόλοιπο της ζωής του ή μέχρι οι ψυχίατροι να κρίνουν διαφορετικά και πως δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ζωή.

Για την ιστορία ο Kurtaj και η Lapsus$ ήταν υπεύθυνη και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις hacking κολοσσών, όπως η Nvidia και η Uber.