Σήμερα (15/12) είναι η λιγότερο σεξουαλική ημέρα του χρόνου, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες υγείας, συμπέρασμα που συνάγουν από το γεγονός ότι τα δεδομένά τους παρουσιάζουν πως την επομένη, δηλαδή την 16η Δεκεμβρίου, οι πολίτες συνήθως δεν ζητούν ιατρική βοήθεια για κάποιο ζήτημα που αφορά στην ερωτική τους ζωή.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι ειδικοί κατέληξαν σε αυτή την ημερομηνία ως τη λιγότερη «καυτή» από ερωτικής άποψης, αναλύοντας τη ζήτηση για προφυλακτικά μέτρα (αντισυλληπτικά χάπια, αγορές προφυλακτικών, εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κ.α.). Συνδέουν, δε, αυτή τη χαμηλή «κίνηση» με το φαινόμενο, που αποκαλούν «χειμερινό αιδοίο».

«Η πτώση της θερμοκρασίας κάνει το δέρμα και τις τρίχες να ξεραίνονται, αλλά ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν πως η πτώση της θερμοκρασίας επηρεάζει τα γεννητικά όργανα των γυναικών», τόνισε ο ειδικός, δρ. Μπαμπάκ Ασράφι. «Η έλλειψη υγρασίας στον αέρα εν μέρει ευθύνεται, όπως και η θέρμανση σε κλειστούς χώρους. Το αιδοίο και η γύρω περιοχή μπορεί να ξεραθεί, να προκληθεί φαγούρα και ερεθισμός, με αποτέλεσμα το σεξ να μην είναι ικανοποιητικό», πρόσθεσε.

Η μείωση και των ωρών, που διαρκεί η μέρα στη διάρκεια του χειμώνα, επίσης συμβάλλει. Αλλάζει ο ρυθμός της καρδιάς και το «εσωτερικό ρολόι», που ρυθμίζει το μοτίβο του ύπνου, τις ορμόνες, την όρεξη, την πέψη και τη θερμοκρασία του σώματος. «Λιγότερη έκθεση στον ήλιο, περισσότερη ώρα σε κλειστούς χώρους οδηγούν σε έλλειψη βιταμινών, που μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση κούρασης στους χειμερινούς μήνες. Λόγω των χαμηλών επιπέδων ενέργειας, επηρεάζονται η λίμπιντο και η διάθεση για σεξ», λέει ο Ασράφι, που σημειώνει πως η καλύτερη διαχείριση του άγχους και του στρες θα μπορούσε να βοηθήσει.

Οι χωρισμοί

Επιπλέον, στη θεωρία πως η σημερινή είναι η λιγότερο σεξουαλική ημέρα του χρόνου, συμβάλλει και το γεγονός πως καταγράφονται πολλοί χωρισμοί ζευγαριών, αν και για αυτό δεν υπάρχει επίσημος αριθμός. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλύσεις από τα social media, αυτή η περίοδος, δηλαδή δέκα μέρες με δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, είναι που αρχίζουν οι χωρισμοί ανάμεσα σε ζευγάρια. «Οι γιορτές μπορούν να “βγάλουν” πολλά συναισθήματα και να φέρουν στην επιφάνεια πολλές προκλήσεις στα ζευγάρια, ιδίως στα νέα», λένε οι ειδικοί.