Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά την επιδρομή των τελευταίων ημερών από Ισραηλινούς στρατιώτες στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως δήλωσαν σήμερα οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, εν μέσω αναφορών για πυροβολισμούς, εκατοντάδες συλλήψεις και περιορισμένη πρόσβαση σε νοσοκομεία.

Ένας νεαρός άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα το πρωί ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επιχείρησης στην πόλη στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, που ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Δύο άλλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ερευνήσει εκατοντάδες κτίρια και έχουν ανακρίνει εκατοντάδες υπόπτους από την έναρξη της επιχείρησης στις 12 Δεκεμβρίου», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση. Διέλυσαν έξι εργαστήρια εκρηκτικών και υπόγειες στοές και εξουδετέρωσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Από την έναρξη της επιδρομής το πρωινό της 12ης Δεκεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει εκατοντάδες πολίτες, με την πλειονότητα αυτών να έχει έκτοτε απελευθερωθεί, όπως ανέφερε η οργάνωση Palestinian Prisoner’s Club σε ανακοίνωση.

«Το Ισραήλ δεν επιτρέπει σε ασθενοφόρα να εισέλθουν στον καταυλισμό για να μεταφέρουν ασθενείς», δήλωσε στο Reuters ο Μαχμούντ αλ-Σααντί, διευθυντής της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην Τζενίν. «Έχουμε έξι ασθενοφόρα, αλλά δεν μπορούμε καν να φθάσουμε στους ασθενείς, που χρειάζεται να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ανάγκη από αιμοκάθαρση», δήλωσε ο αλ-Σααντί.

«Ο στρατός δεν μας επέτρεψε να εισέλθουμε, παρά τις προσπάθειες να συντονιστούμε με τον Ερυθρό Σταυρό και την υπηρεσία αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες βρίσκονταν επίσης έξω από το Κυβερνητικό Νοσοκομείο της Τζενίν. Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά από ελεγχόμενες εκρήξεις και πυρά από τις δυνάμεις του ίδιου του Ισραήλ, ανέφερε ο στρατός στην ανακοίνωσή του. Οι στρατιώτες κατέλαβαν τέμενος, όπου ακούγονταν σποραδικοί πυροβολισμοί σε απόσταση, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις εικόνες αυτές.

Σε ερώτηση αναφορικά με τους θανάτους Παλαιστινίων και τις αναφορές ότι στρατιώτες απέκλειαν την πρόσβαση ασθενοφόρων σε ασθενείς, ο στρατός επιβεβαίωσε ότι είναι σε «εξέλιξη αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες» στην πόλη και δήλωσε ότι θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες μετά το τέλος τους.

Πριν την τελευταία επιχείρηση, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είχε αναφέρει ότι 275 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 Ισραηλινούς.