Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι ελπίζει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία πριν από το τέλος της ισπανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 31 Δεκεμβρίου.

«Εγκαινίασα την ισπανική προεδρία με ένα ταξίδι στο Κίεβο και ελπίζω να την κλείσω με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τώρα που είναι γνωστή η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 8 Νοεμβρίου, η Κομισιόν πρότεινε να προσκληθεί το Κίεβο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μόλις εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που απομένουν και αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς, την εισαγωγή νομοθεσίας για το λόμπινγκ ευθυγραμμισμένης με το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και την ενίσχυση των εγγυήσεων για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

«Ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει τις πόρτες της και να εντάξει την Ουκρανία, όπως και την Μολδαβία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Κιέβου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μία συγκρουσιακή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.