Ο λαός της Αργεντινής εμπιστεύθηκε την τύχη του στον Χαβιέρ Μιλέι. Κι αν για την πολιτική ιδεολογία του, τις πεποιθήσεις του γύρω από την οικονομία και τον χαρακτήρα του έχουν γραφτεί πολλά, κάπου ανάμεσα σ’ αυτά υπάρχει κι ένα μεγάλο πάθος για την Μπόκα Τζούνιορς.

Έχουν περάσει 23 χρόνια από τότε που ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής πέρασε αρκετές μέρες άυπνος προτού κάνει το ταξίδι στην Ιαπωνία για να εμψυχώσει τους παίκτες στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Εκείνη την εποχή, αναφέρει η εφημερίδα της Αργεντινής «La Nacion», πίστευε πως επρόκειτο για την πιο σημαντική ημέρα της ζωής του…

Η ποδοσφαιρική πλευρά του Μιλέι

Στην Αργεντινή, ένας πολιτικός, πολύ δε περισσότερο ο ηγέτης της χώρας, αναλύεται πάντοτε και από… ποδοσφαιρικό πρίσμα. Άλλωστε, στη χώρα το άθλημα αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο από τη δικτατορία του Βιδέλα ως και σήμερα.

Ο Νέστορ Κίρτσνερ κι έπειτα η σύζυγός του, Κριστίνα Φερνάντες, ήταν γνωστό πως αγαπούσαν τη Ράσινγκ Κλουμπ. Ο Μαουρίσιο Μάκρι διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος στην Μπόκα Τζούνιορς. Ο Αλμπέρτο Φερνάντες ήταν για χρόνια μέσα στα ποδοσφαιρικά πράγματα της χώρας, εξαιτίας της ενασχόλησής του με την Κίλμες.

Ο 53χρονος Μιλέι, λοιπόν, διατηρεί μια σχέση αγάπης – μίσους με την Μπόκα Τζούνιορς, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του, φανατικό οπαδό της ομάδας. Ο τελευταίος θα ήθελε να τον δει να παίζει μπάλα. Και το όνειρό του πραγματοποιήθηκε κατά το… ήμισυ, αφού το 1983 μπήκε στην ακαδημία της Τσακαρίτα Τζούνιορς.

Ήταν τερματοφύλακας κι έμεινε εκεί για έξι χρόνια προτού αποφασίσει πως δεν έχει μέλλον στο ποδόσφαιρο κι επικεντρώθηκε στις σπουδές του. Προωθήθηκε βέβαια στην πρώτη ομάδα, αλλά δεν έπαιξε κανένα επίσημο παιχνίδι. Το ύψος του (1,80 μ.) δεν βοηθούσε κιόλας, τι και αν είχε θάρρος και θράσος. Το ποδοσφαιρικό είδωλό του ήταν ο Λουίς Ίσλας, διεθνής κίπερ, που επίσης βγήκε από την Τσακαρίτα. Βέβαια, το πραγματικό όνειρό του έμοιαζε να είναι το τραγούδι. Ήταν παράλληλα ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Everest, μιας μπάντας – φόρος τιμής προς τους Rolling Stones.

Η 3η Φλεβάρη του 1999

Μια από τις ημερομηνίες ορόσημο στη ζωή του Χαβιέρ Μιλέι είναι η 3η Φεβρουαρίου του 1999. Η Μπόκα Τζούνιορς έπαιζε ένα από τα τελευταία φιλικά της πριν από το πρωτάθλημα Κλαουσούρα εκείνης της χρονιάς. Υποδεχόταν τη Φέρο Καρίλ Οέστε στο «Λα Μπομπονέρα».

Ήταν η εποχή που ο Κάρλος Μπιάνκι, εκείνος που είχε το κινητό του Θεού, καθόταν στον πάγκο και στον αγωνιστικό χώρο κυριαρχούσαν οι Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, Γκιγέρμο Μπάρος Τσελότο και Μαρτίν Παλέρμο. Αυτή η ομάδα θα σαρώσει έπειτα. Θα χάσει μονάχα μια φορά, θα «τρέξει» σερί 40 αγώνων αήττητη – ρεκόρ που κρατάει ακόμη.

Ο Μιλέι τότε είναι 28 ετών και ζει με την οικογένειά του στη συνοικία Σάενς Πένια του Μπουένος Άιρες. Μαζί με τον πατέρα του Νορμπέρτο, τη μητέρα του Αλίσια Λουχάν Λουσίτς και την αδερφή του Καρίνα, άρχισαν τις διαδικασίες για να γίνουν οικογενειακώς μέλη της Μπόκα Τζούνιορς.

Η Μπόκα Τζούνιορς ήταν το επίκεντρο του ποδοσφαίρου της χώρας εκείνη την περίοδο. Η εποχή Μπιάνκι ήταν ολόχρυση – τρία Copa Libertadores, δύο Διηπειρωτικά, τέσσερα πρωταθλήματα. Οι Μιλέι είχαν λεφτά, αφού ο μπαμπάς Νορμπέρτο ήταν δυνατός επιχειρηματίας στον τομέα των μεταφορών. Στα επίσημα του «Λα Μπομπονέρα» κλείνονταν πολλά deals. Αποφάσισε να αποκτήσει σουίτα στο δεύτερο όροφο.

Παραλίγο να πεθάνει για την Μπόκα

Πέρασε ο καιρός και η ιστορία μας φτάνει στις 24 Μαΐου του 2000. Η Μπόκα Τζούνιορς υποδέχεται τη Ρίβερ Πλέιτ στο δεύτερο μεταξύ τους «superclasico» για την προημιτελική φάση του Copa Libertadores. Το πρώτο ματς έληξε με 2-1 υπέρ της Ρίβερ Πλέιτ χάρις στα των Χουάν Πάμπλο Άνχελ και Χαβιέρ Σαβιόλα. Ο Ρικέλμε είχε μειώσει για τους «xeneizes».

Από το πρώτο ματς έλειπε ο θρυλικός γκολτζής Μαρτίν Παλέρμο, ο αγαπημένος παίκτης του Μιλέι. Στο δεύτερο, η επιστροφή του ήταν εντυπωσιακή. Στο 77′ μπήκε στο ματς και σε μια από τις πρώτες επαφές του έγραψε το 3-0 «σφραγίζοντας» την πρόκριση. Όλο το «Λα Μπομπονέρα»… τρελάθηκε. Μαζί κι ο Μιλέι. Η ιστορία λέει πως στους πανηγυρισμούς, έβγαλε το μισό του σώμα στο κενό και κινδύνευσε να πέσει από μια απόσταση 12 μέτρων…

Η Μπόκα κατέκτησε εκείνο το Copa Libertadores κι ο Μιλέι με την αδερφή του τον Δεκέμβριο του 2000 ταξίδεψαν στην Ιαπωνία, για να δουν να γράφεται ιστορία: την ομάδα τους να νικάει με 2-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης με δύο γκολ του Παλέρμο.

Μαζί με τον Μαραντόνα

Ο Μιλέι, πια, ήταν… θαμώνας του «Λα Μπομπονέρα» και σταθερά έδινε χρήματα για σκοπούς που ήταν συνδεδεμένοι με το κλαμπ. Το 2001 έγινε ένας από τα 3.000 μέλη – ιδρυτές του μουσείου της ομάδας. Ήταν εποχές που ο Μαουρίσιο Μάκρι κυριαρχούσε στον σύλλογο. Όλοι όσοι είχαν σχέση με την πολιτική ή την οικονομία της χώρας ήξεραν πως αργά ή γρήγορα θα κυβερνούσε. Οπότε πέραν τους πάθους για την Μπόκα, το να ακολουθήσουν το μονοπάτι του Μάκρι, ίσως αργότερα να τους έβγαινε σε καλό.

Έτσι, το όνομα του Μιλέι τώρα βρίσκεται χαραγμένο για πάντα στο μουσείο της Μπόκα. Μαζί μ’ αυτό του Μάκρι, του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, του Χουάν Μαρτίν δελ Πότρο και πολλών αθλητών αλλά και πολιτικών.

Το «αντίο» στο γήπεδο

Ωστόσο, όπως έδειξε πως μπόρεσε να αφήσει τα δοκάρια για τα βιβλία ή τη δουλειά του ως οικονομικός σύμβουλος για την πολιτική, ο Μιλέι δεν είχε πρόβλημα να αφήσει και την Μπόκα Τζούνιορς. Η τελευταία φορά που τον είδαν στο «Λα Μπομπονέρα» ήταν στις 12 Ιουνίου του 2011, τη νύχτα που ο Μαρτίν Παλέρμο έπαιξε για προτελευταία φορά με το κλαμπ.

«Η λύπη, όμως, ήταν τόσο μεγάλη που δεν έχω μπορέσει να επιστρέψω στο γήπεδο», εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα. Παράλληλα, είχε και διαφορές με όσους προέδρους δεν υπηρετούσαν την λογική του Μαουρίσιο Μάκρι. Κι αυτό τον έκανε να σταματήσει να είναι οπαδός της Μπόκα Τζούνιορς, πρόσθεσε. Επίσης το 2018 – όπως ο ίδιος αποκάλυψε -, στη διάρκεια του τελικού του Copa Libertadores ανάμεσα στην Μπόκα και στη Ρίβερ, άλλαξε πλευρά κι έγινε… Ρίβερ, επειδή στο γήπεδο μπήκε ο Φερνάντο Γκάγο και η συμμετοχή του ήταν λαϊκίστικη, όπως υποστήριξε.

Ώρες μετά την εκλογική του νίκη, ο Μιλέι συναντήθηκε με τον Μάκρι. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, αυτός του ανέφερε ότι θέλει να ανακτήσει τη χαρά και το πάθος που ένιωθε για την Μπόκα Τζούνιορς. Ο Μιλέι ακόμη κι ως… οπαδός δεν ήθελε τον Ρικέλμε. Τώρα, ο Ρικέλμε είναι αντιπρόεδρος. Για τον Μιλέι, ουσιαστικά εκείνος είναι ο ισχυρός άνδρας του κλαμπ. «Εκεί υπήρξε μια σύνδεση, γιατί ο Μιλέι μου είπε πως με ψήφιζε για πρόεδρο της Μπόκα», είπε ο Μάκρι.

Ο Μιλέι το επιβεβαίωσε και υποσχέθηκε να ξαναγίνει οπαδός της Μπόκα Τζούνιορς αν στις 2 Δεκεμβρίου, στις εκλογές του κλαμπ, κερδίσει ο υποψήφιος που στηρίζει ο Μάκρι. «Θα μου άρεσε να επιστρέψει η Μπόκα του Μάκρι», τόνισε. Ο Μιλέι είναι το μέλος νούμερο 76.296 στην Μπόκα Τζούνιορς.