Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιτρέψει να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας κατασκευαστικά υλικά για τα προγράμματα της διεθνούς κοινότητας που έχουν εγκριθεί από την παλαιστινιακή αρχή.

«Αυτή η ανακοίνωση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα από πλευράς της ισραηλινής κυβέρνησης. Οι λεπτομέρειες αυτής της απόφασης θα πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά, όμως ευελπιστώ πως η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα επιτρέψει την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ανάκαμψη της οικονομίας της», τονίζει η Άστον στο ανακοινωθέν της για τη δημοσίευση από το Ισραήλ δύο καταλόγων με υλικά και προϊόντα, τα οποία θα υπόκεινται σε έλεγχο και θα απαγορεύεται η εισαγωγή τους στη Γάζα.

Η Άστον επανέλαβε για μία φορά ακόμη την έκκλησή της για απελευθέρωση του κρατουμένου από παλαιστινιακές ομάδες ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Την ανακοίνωση του ελαττωμένου ισραηλινού καταλόγου με τα απαγορευμένα είδη και υλικά προς τη Γάζα χαιρετίσθηκε ως σημαντικό βήμα από τον ΟΗΕ και από τις ΗΠΑ, που διαπιστώνει ότι προσφέρει «μία σημαντική βελτίωση για τη ζωή των κατοίκων στη Γάζα, ενώ κρατά τα όπλα μακριά από τα χέρια της Χαμάς», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τόνι Βιέτορ.

«Είναι μία σημαντική φάση στην εφαρμογή της νέας πολιτικής που ανακοίνωσε το Ισραήλ προ δύο εβδομάδων», συμπλήρωσε.