Ο Hakan Ayik, ο πιο καταζητούμενος άνδρας της Αυστραλίας, συνελήφθη στην Τουρκία. Ο Ayik, πρώην μέλος της συμμορίας μοτοσικλετιστών Comanchero του Σίδνεϋ, καταζητούταν από τις αυστραλιανές αρχές από το 2010. Η σύλληψή του αλλά και άλλων γνωστών μελών της συμμορίας συμπεριλαμβανομένων των Baris Tukel, Erkan Dogan και Sibel Arif, απασχόλησε την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα SonDakika.com.

Στις συλλήψεις συμμετείχαν βαριά ένοπλοι αστυνομικοί και φέρεται να κατασχέθηκε σημαντικό ποσό μετρητών. Η τουρκική ιστοσελίδα ανέφερε ότι συνελήφθησαν συνολικά 37 άτομα. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια ανακοίνωσε ότι κατά την επιδρομή κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία περίπου 161 εκατομμυρίων δολαρίων. «Οι αρχηγοί συμμοριών, μαζί με διευθυντές και μέλη οργανώσεων Τούρκων πολιτών, καθώς και μέλη ξένων υπηκόων οργανώσεων, έρχονται στη χώρα μας, συνεχίζουν τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και προσπαθούν να παραδώσουν τα ναρκωτικά που προμηθεύτηκαν από τη Νότια Αμερική στην Αυστραλία, την Ολλανδία και το Χονγκ Κονγκ, μέσω της Νότιας Κορέας και της Νότιας Αφρικής. Διαπιστώθηκε ότι προσπαθούν να ξεπλύνουν τα έσοδα που απέκτησαν από εγκλήματα στη χώρα μας», ανέφερε η δήλωσή του.

Ο Ayik καταζητούταν με κόκκινη ειδοποίηση της Interpol από τις αρχές τόσο στην Αυστραλία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γνωστός ως «Big Hux» ή «Gangster του Facebook», φέρεται να έγινε σημαντικός εισαγωγέας ναρκωτικών ενώ ζούσε εξόριστος στην Τουρκία και είχε υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση για να αλλάξει την εμφάνισή του, σύμφωνα με την New York Post. Η σύλληψη από τις τουρκικές αρχές θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία του υποκόσμου της χώρας.

Η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία (AFP) αναγνώρισε τις προσπάθειες της Τουρκικής Εθνικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό διεθνών οργανωμένων εγκληματιών. Παρά τις σημαντικές συλλήψεις, είναι απίθανο ο Ayik, του οποίου η περιουσία εκτιμάται σε περίπου 515 εκατομμύρια δολάρια να εκδοθεί στην Αυστραλία λόγω της τουρκικής υπηκοότητας του.

«Η Τουρκία είναι περιφερειακός ηγέτης στον παγκόσμιο αγώνα κατά του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γαλλικού Πρακτορείου και προσθέτει ότι έχει δει την αποφασιστικότητα της Τουρκικής Εθνικής Αστυνομίας «να συλλάβει φερόμενα πρόσωπα του οργανωμένου εγκλήματος» και δηλώνει ότι παρέχει υποστήριξη στην Τουρκική Εθνική Αστυνομία μέσω της Επιχείρησης Gain στην Άγκυρα.