Στο πλαίσιο ενός ξεχωριστού πρότζεκτ μια φωτογράφος από την Ιρλανδία που ψάχνει όλα τα άτομα με το όνομα Brigid. Η Deirdre Brennan δημιουργεί μια ειδική σειρά πορτρέτων προς τιμήν της μοναδικής γυναίκας προστάτιδας της χώρας.

Η Saint Brigid είναι μαζί με τον Άγιο Πατρίκιο και τον Saint Colmcille οι τρεις άγιοι προστάτες της Ιρλανδίας. Οπότε θέλοντας να αναδείξει το ρόλο της αγίας στη ζωή των Ιρλανδών, ζητά από όλες τις Brigid να τη συναντήσουν για να τις φωτογραφήσει. Το μήνυμα που έστειλε είναι να έχουν μαζί τους κάτι σημαντικό για εκείνες που αφορά τη ζωή τους, τη δουλειά τους, τα ενδιαφέροντά τους, τα επιτεύγματά τους ή την σχέση τους με την Αγία Brigid.

Το ξεχωριστό πρότζεκτ

Το εγχείρημα της φωτογράφου άρχισε τον Σεπτέμβριο και στόχος της είναι να ολοκληρωθεί ως την 1η Φεβρουαρίου στην επέτειο του θανάτου της Αγίας Brigid, την οποία οι Ιρλανδοί γιορτάζουν στις 6 εκείνου του μήνα. Η φωτογράφος είπε ότι γυναίκες και κορίτσια όλων των ηλικιών που ονομάζονται Brigid, Bridget, Bríd ή όπως γράφεται το όνομά τους, θα ήθελε να φωτογραφηθούν ως μέρος του έργου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, η φωτογράφος που κατάγεται από το Δουβλίνο, τόνισε πως έχει ταξιδέψει σε όλη την Ιρλανδία και ελπίζει να βρει πάρα πολλές γυναίκες με το όνομα Brigid.

«Ανυπομονώ να μιλήσω με τις Brigids που συμμετείχαν στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα και που ήταν εκεί στο Derry για την πορεία της Ματωμένης Κυριακής στις 30 Ιανουαρίου 1972», δήλωσε ενώ σημείωσε ότι ελπίζει να απαθανατίσει οποιασδήποτε Brigid εμπλέκεται στην επιτυχημένη κωμική σειρά Derry Girls του Channel 4, καθώς και γυναίκες που εργάστηκαν σε μερικά από τα 44 ιστορικά εργοστάσια πουκάμισων της πόλης.

Η πόλη Derry ήταν παγκόσμια ηγέτιδα στην παραγωγή πουκάμισων και το γυναικείο εργατικό δυναμικό της πόλης τροφοδοτούσε μεγάλο μέρος της βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης.

Ως τώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της έχει αποκομίσει πλούσιες εμπειρίες. «Γνώρισα μια γυναίκα που γεννήθηκε στην Κένυα που την έλεγαν Brigid, ήταν επίσης μια καλόγρια που ονομαζόταν Brigid που βοήθησε να δημιουργηθεί το πρώτο καταφύγιο στο Κορκ τη δεκαετία του ’60 για θύματα ενδοοικογενειακής βίας», είπε.

Η φωτογράφος είπε ότι μια από τις αγαπημένες της συναντήσεις ήταν αυτή που είχε με τη μητέρα ενός νεαρού κοριτσιού που ονομάζεται Brigid με σύνδρομο Down. «Η μαμά ήθελε πολύ η κόρη της να ασχοληθεί με αυτό το πρότζεκτ για να βεβαιωθεί ότι υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση για τα άτομα με σύνδρομο Down», τόνισε.

«Το κορίτσι είχε επίσης μια απίστευτη ιστορία, καθώς έκανε πολύ σοβαρή εγχείρηση καρδιάς σε νεαρή ηλικία και της τοποθέτησαν μια βαλβίδα από μια αγελάδα και έκτοτε έζησε μια υγιή και γεμάτη ζωή. Υπάρχει μια καταπληκτική σύνδεση, δεδομένου ότι η Αγία Brigid είναι επίσης η προστάτιδα των βοοειδών», πρόσθεσε.

Η Brennan ελπίζει ότι το έργο της μπορεί να αναδείξει τη σημασία του ονόματος Brigid στη σύγχρονη εποχή και να παρουσιάσει τις ιστορίες των ανθρώπων για τις μελλοντικές γενιές.

Ο ρόλος της Αγίας Brigid

Η Brigid ήταν θεά της θεραπείας, της φωτιάς και της ποίησης. Η Αγία Brigid σύμφωνα με πληροφορίες, γεννήθηκε το 450 μ.Χ. και πέθανε γύρω στο 525 μ.Χ. και ήταν η προστάτιδα των ποιητών και των μαιών.

Οι ρίζες του ονόματος Brigid βρίσκονται στο κελτικό φεστιβάλ του Imbolc, που γιορτάστηκε τουλάχιστον πριν από πέντε χιλιετίες. Στην Ιρλανδία, η 1η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης και τον εορτασμό της Lá Fhéile Bríde -Την ημέρα της Αγίας Brigid.

Το όνομα της Brigid είναι συνώνυμο με το Kildare καθώς πιστεύεται ότι ίδρυσε την Εκκλησία του Kildare.