Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Χμελνίτσκι της δυτικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια σε κάποια από τα κτίρια του, χωρίς όμως να επηρεαστεί η λειτουργία του ή η σύνδεσή του με το δίκτυο, ανέφερε απόψε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Σύμφωνα με τον ΙΑΕΑ, από τις εκρήξεις διακόπηκε προσωρινά η ηλεκτροδότηση σε ορισμένους σταθμούς παρακολούθησης του επιπέδου της ραδιενέργειας, εκτός της πυρηνικής μονάδας.

«Το γεγονός ότι έσπασαν πολλά τζάμια δείχνει πόσο κοντά ήταν. Την επόμενη φορά ίσως να μην σταθούμε τόσο τυχεροί», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι είναι πιθανό οι Ρώσοι να έβαλαν στο στόχαστρο τις εγκαταστάσεις, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αυτό αποτελεί την απόδειξη ότι χρειάζεται να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στη Μόσχα. «Είναι πολύ πιθανόν ο στόχος αυτών των δρόνων να ήταν ο σταθμός πυρηνικής ενέργειας του Χμελνίτσκι. Το ωστικό κύμα από την έκρηξη έσπασε τα παράθυρα στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού», ανέφερε στο βραδινό, βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι κάθε ρωσικό πλήγμα, «ιδίως εκείνα που είναι θρασεία» όσο το σημερινό, ενισχύουν το επιχείρημα ότι «η πίεση στο κράτος τρομοκράτη είναι ανεπαρκής».

Νωρίτερα, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανέφερε ότι από το πλήγμα προκλήθηκαν ζημιές σε γειτονικά κτίρια και 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Έσπασαν επίσης τα τζάμια στα κτίρια της διοίκησης και σε εγκαταστάσεις που στεγάζουν εργαστήρια. Λόγω των εκρήξεων, έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περισσότεροι από 1.800 καταναλωτές στις πόλεις Νετίσιν και Σλάβουτα. Το Νετίσιν απέχει 5 χλμ. από το Χμελνίτσκι και η Σλάβουτα περίπου 20 χλμ. Στην πόλη αυτή υπέστησαν ζημιές 20 κτίρια, μεταξύ των οποίων και ένα που χρησιμοποιούσε η τοπική υπηρεσία πυρόσβεσης και διάσωσης. Ο δήμαρχος Βασίλι Σίντορ είπε ότι τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι.

Η περιφέρεια του Χμελνίτσκι γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, ένα γεγονός που οι στρατιωτικοί αναλυτές συνδέουν με την παρουσία ενός στρατιωτικού αεροδρομίου στην περιοχή αυτήν.