Αιχμές κατά της τακτικής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας άφησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας πως οι επιθέσεις της Χαμάς δεν δικαιολογούν «συλλογική τιμωρία» του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Σημείωσε παράλληλα ότι οι επιθέσεις της Χαμάς «δεν συνέβησαν στο κενό». Ο γγ του ΟΗΕ ανέφερε ακόμα ότι «είμαι βαθιά ανήσυχος για τις καθαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Να είμαι καθαρός: Καμία πλευρά σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το Διεθνές Δίκαιο».

Την παραίτησή του απαιτούν οι Ισραηλινοί

Έξαλλοι με την παρέμβαση του Γκουτέρες οι Ισραηλινοί, απαίτησαν την παραίτησή του. Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν απαίτησε την παραίτηση για τη φράση «η επίθεση της Χαμάς δεν συνέβη στο κενό».

«Δεν υπάρχει καμία δικαίωση ή λόγος να μιλά κανείς σε αυτούς που δείχνουν κατανόηση για τις πιο αισχρές πράξεις που διαπράχθηκαν κατά πολιτών του Ισραήλ από μια χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, εμφανίστηκε εκνευρισμένος με τον Γκουτέρες τονίζοντας ότι αρνείται να τον συναντήσει: «Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχει χώρος για “ισορροπημένη προσέγγιση”, ανέφερε ο Κοέν στο X (πρώην Twitter). «Η Χαμάς πρέπει να εξαφανιστεί από τον πλανήτη».