«Συγκλονισμένα» δηλώνουν πως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2020, από τη σύλληψη Ισραηλινών αμάχων ως ομήρων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο (7/10) το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η χώρα του Κόλπου είναι μία από τις τρεις αραβικές χώρες, μαζί με το Μπαχρέιν και το Μαρόκο, που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ, τις οποίες είχε διαπραγματευτεί η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι επιθέσεις της Χαμάς κατά των ισραηλινών πόλεων και χωριών κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της ρίψης χιλιάδων ρουκετών σε πληθυσμιακά κέντρα, συνιστούν σοβαρή κλιμάκωση» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το υπουργείο επισημαίνει πως είναι «συγκλονισμένο από τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες Ισραηλινοί άμαχοι απήχθησαν ως όμηροι μέσα από τα σπίτια τους».

Την ίδια στιγμή το Αμπού Ντάμπι ζήτησε να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να «αποφευχθεί μια μεγαλύτερη περιφερειακή αντιπαράθεση», καταγγέλλοντας «τις βίαιες προσπάθειες που έχουν στόχο να εκτροχιαστούν οι τρέχουσες περιφερειακές προσπάθειες υπέρ του διαλόγου».

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προωθεί εδώ και μερικές εβδομάδες την εγκαθίδρυση σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν υιοθετήσει πιο ουδέτερο τόνο στην πρώτη τους αντίδραση, το Σάββατο, στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, περιοριζόμενα να καταδικάσουν την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.