Ο πύραυλος που έπληξε χθες, Πέμπτη, το χωριό Χρόζα στο Χάρκοβο, στην βορειοανατολική Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, «όπως όλα δείχνουν» είναι Ρωσικός, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

«Σε αυτό το στάδιο είναι προφανώς πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί με απόλυτη βεβαιότητα τι συνέβη, αλλά δεδομένης της τοποθεσίας, δεδομένου του ότι χτυπήθηκε μια καφετέρια, όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για ρωσικό πύραυλο», σημείωσε η Ελίζαμπεθ Θρόσελ σε τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται να προχωρήσει η έρευνα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κι άλλοι αξιωματούχοι υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και δυτικές χώρες καταδίκασαν την επίθεση αυτή.

«Επιθέσεις κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών απαγορεύονται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε χθες ο Αντόνιο Γκουτέρες σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί κατηγόρησαν σαφώς τη Ρωσία για την επίθεση, ενώ το Κρεμλίνο επανέλαβε σήμερα τη δήλωσή του ότι ο ρωσικός στρατός δεν πλήττει μη στρατιωτικούς στόχους. Η Ρωσία πλήττει στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, όπως και συγκεντρώσεις στρατιωτών και την στρατιωτική ηγεσία της χώρας, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μεταδίδει το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

«Δεν φαίνεται να υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι κοντά, αλλά βεβαίως θα χρειαστεί πιο εκτεταμένη εξέταση και επαλήθευση», υπογράμμισε κατά την συνέντευξη που παραχώρησε από τη Γενεύη η Θρόσελ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα αποστείλει οκταμελή ομάδα, στην οποία θα μετέχει η υπεύθυνη της Επιτροπής Επίβλεψης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία, διευκρίνισε. Η ομάδα αυτή θα φτάσει στην περιοχή το Σάββατο και θα συλλέξει μαρτυρίες επιζώντων και περισσότερες πληροφορίες για να αποσαφηνιστεί τι συνέβη.

«Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, ο οποίος είδε τον φρικτό αντίκτυπο των πληγμάτων αυτού του είδους, είναι βαθιά σοκαρισμένος και καταδικάζει τις επιθέσεις αυτές», κατέληξε η Θρόσελ.

Σε 52 ανήλθαν οι νεκροί

Σήμερα αυξήθηκε σε 52 ο αριθμός των νεκρών της χθεσινής αεροπορικής επιδρομής στο μικρό αυτό χωριό, όπου τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνές τους στα συντρίμμια μετά την, όπως την χαρακτήρισε το Κίεβο, μια από τις φονικότερες επιθέσεις της Μόσχας σε αμάχους από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Το τελευταίο θύμα υπέκυψε στη διάρκεια της νύχτας στα τραύματά του στο νοσοκομείο, διευκρίνισε ο κυβερνήτης του Χαρκόβου Όλεχ Σινεχούμποφ μιλώντας σε ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα. «Εξακολουθούν να βρίσκονται άνθρωποι (στα νοσοκομεία). Οι τραυματισμοί είναι αρκετά σοβαροί», πρόσθεσε.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνές τους στην περιοχή, ενώ στην περιφέρεια του Χαρκόβου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος για τα θύματα της επίθεσης.