Στην Οκλαχόμα εκτελέστηκε ένας κρατούμενο την Πέμπτη για τη δολοφονία μιας φοιτήτριας χορού του Πανεπιστημίου της πόλης το 1996, σε μια υπόθεση που παρέμενε ανεξιχνίαστη για χρόνια έως ότου το DNA από τον τόπο του εγκλήματος ταυτοποιήθηκε με αυτό ενός άνδρα που εκτίει ποινή φυλάκισης για διάρρηξη. Ο Άντονι Σάντσες, 44 ετών, θανατώθηκε στις 10:19 π.μ. μετά από ένεση τριών φαρμάκων στο σωφρονιστικό κατάστημα της Οκλαχόμα στο ΜακΆλεστερ.

Παρόλο που υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία της 21χρονης Juli Busken, έκανε το ασυνήθιστο βήμα να μην υποβάλει αίτηση επιείκειας στο κρατικό συμβούλιο συγχώρεσης και αποφυλάκισης, την οποία πολλοί θεώρησαν ως την τελευταία ευκαιρία για να του χαρίσει τη ζωή. «Είμαι αθώος», είπε ο Σάντσες καθώς ήταν δεμένος μέσα στον θάλαμο του θανάτου. «Δεν σκότωσα κανέναν».

Ο Sanchez επέκρινε τους πρώην δικηγόρους του και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένου του πνευματικού του συμβούλου που ήταν μαζί του στην αίθουσα και της ομάδας κατά της θανατικής ποινής, Death Penalty Action. Τα θανατηφόρα φάρμακα, ξεκινώντας με το ηρεμιστικό μιδαζολάμη, χορηγήθηκαν περίπου στις 10:08 π.μ. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, ένα μέλος της ομάδας εκτέλεσης μπήκε στον θάλαμο και τοποθέτησε ξανά μια οθόνη οξυγόνου που οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είπαν ότι δυσλειτουργούσε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Λίγο πριν καταδικαστεί σε θάνατο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε αίτημα για αναστολή της εκτέλεσης που υποβλήθηκε από τον νέο δικηγόρο του, Έρικ Άλεν, από το Κολόμπους του Οχάιο.

Ο Άλεν είχε πει ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τα στοιχεία της υπόθεσης. Ο Σάντσεζ καταδικάστηκε για τον βιασμό και τη δολοφονία της 21χρονης Τζούλι Μπάσκεν, μιας γυναίκας από το Μπέντον του Αρκάνσας, η οποία είχε μόλις ολοκληρώσει το τελευταίο της εξάμηνο στο πανεπιστήμιο όταν την απήγαγαν στις 20 Δεκεμβρίου 1996 από το πάρκινγκ του συγκροτήματος διαμερισμάτων της στο Norman.

Το πτώμα της βρέθηκε εκείνο το βράδυ κοντά στη λίμνη Στάνλεϊ Ντρέιπερ στη νοτιοανατολική Οκλαχόμα Σίτι. Είχε δεθεί, βιαστεί και πυροβοληθεί στο κεφάλι. Η Busken είχε παίξει ως μπαλαρίνα σε πολλές παραστάσεις χορού και τιμήθηκε στην πανεπιστημιούπολη με μια υποτροφία χορού στο όνομά της στο College of Fine Arts. Χρόνια αργότερα, ο Sanchez εξέτιε ποινή για μια καταδίκη για διάρρηξη, όταν το DNA από το σπέρμα στα ρούχα του Busken στον τόπο του εγκλήματος ταυτίστηκε με αυτόν. Καταδικάστηκε σε θάνατο το 2006.

Κανείς από την οικογένεια της άτυχης κοπέλας δεν παρέστη στην εκτέλεση. «Η Τζούλι δολοφονήθηκε πριν από 26 χρόνια, εννέα μήνες και μία ημέρα. Η οικογένεια βρήκε την αλήθεια και την ειρήνη», δήλωσε ο Εισαγγελέας. Ο Σάντσεζ υποστηρίζει εδώ και καιρό την αθωότητά του και το έκανε ξανά σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Associated Press νωρίτερα φέτος από την πτέρυγα των θανατοποινιτών. «Αυτό είναι κατασκευασμένο DNA. Αυτό είναι ψεύτικο DNA. Αυτό δεν είναι το δικό μου DNA. Το λέω αυτό από την πρώτη μέρα», είχε πει.

Για τον λόγο που δεν ζήτησε απονομή χάριτος είπε στο AP: «Έχω καθίσει στο κελί μου και έχω παρακολουθήσει τον έναν κρατούμενο μετά τον άλλο να ζητάει χάρη και να μην την παίρνει. Όπως και να έχει, αυτό δεν πάει καλά για τους κρατούμενους».

Από την πλευρά του ο Εισαγγελέας, υποστήριξε ότι τα στοιχεία DNA συνδέουν αναμφισβήτητα τον Σάντσεζ με τη δολοφονία της Μπάσκεν. Ένα δείγμα DNA του Σάντσεζ «ήταν πανομοιότυπο με τα προφίλ που αναπτύχθηκαν από το σπέρμα στο εσώρουχο και το κορμάκι της κοπέλας», έγραψε ο εισαγγελέας τον περασμένο μήνα σε επιστολή του προς έναν εκπρόσωπο της πολιτείας που είχε ρωτήσει για την καταδίκη του Σάντσεζ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία»

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν αυτός ο βάναυσος βιαστής και δολοφόνος που αξίζει την αυστηρότερη τιμωρία της πολιτείας», ανέφερε ο Εισαγγελέας,Ιδιωτικός ερευνητής που προσλήφθηκε από μια ομάδα κατά της θανατικής ποινής υποστήριξε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία DNA μπορεί να έχουν μολυνθεί και ότι ένας άπειρος τεχνικός εργαστηρίου δεν μετέφερε σωστά τα στοιχεία στους ενόρκους. Ο πρώην εισαγγελέας της κομητείας Κλίβελαντ Τιμ Κούικενταλ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής εισαγγελέας της κομητείας όταν δικάστηκε ο Σάντσεζ, δήλωσε ότι ενώ τα στοιχεία DNA ήταν τα πιο πειστικά στη δίκη, υπήρχαν και άλλα στοιχεία που συνέδεαν τον Σάντσεζ με τη δολοφονία, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών στοιχείων και ενός αποτυπώματος παπουτσιού που βρέθηκε στο σημείο του εγκλήματος.

«Ξέρω ότι επειδή πέρασα πολύ χρόνο σε αυτή την υπόθεση, δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να υποδεικνύει κάποιον άλλον εκτός από τον Άντονι Σάντσεζ», δήλωσε ο εισαγγελέας. «Δεν με νοιάζει αν εκατό άνθρωποι ή χίλιοι άνθρωποι ομολογήσουν ότι σκότωσαν την Τζούλι».

Οι ανησυχίες για τις μεθόδους εκτέλεσης

Ο Σάντσεζ είναι ο τρίτος κρατούμενος που θανατώνεται στην Οκλαχόμα φέτος και ο 10ος από τότε που η πολιτεία επανέλαβε την εκτέλεση της θανατικής ποινής το 2021, τερματίζοντας ένα εξαετές μορατόριουμ που προκλήθηκε από ανησυχίες σχετικά με τις μεθόδους εκτέλεσης.

Η πολιτεία διέθετε έναν από τους πιο πολυσύχναστους θανατικούς θαλάμους της χώρας μέχρι που προέκυψαν προβλήματα το 2014 και το 2015. Ο Ρίτσαρντ Γκλόσιπ βρισκόταν λίγες ώρες πριν από την εκτέλεσή του τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι συνειδητοποίησαν ότι έλαβαν λάθος θανατηφόρο φάρμακο. Αργότερα έγινε γνωστό ότι το ίδιο λάθος φάρμακο είχε χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση ενός κρατουμένου τον Ιανουάριο του 2015.

Η επόμενη προγραμματισμένη εκτέλεση στην Οκλαχόμα είναι για τις 30 Νοεμβρίου, όπου στον Φίλιπ Χάνκοκ θα χορηγηθεί θανατηφόρος ένεσης για τη δολοφονία δύο ανδρών στην Οκλαχόμα Σίτι το 2001.