Πανικός έχει πιάσει τους κηδεμόνες σκύλων XL Bully στη Βρετανία μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, πως η ράτσα πρόκειται να απαγορευτεί μέχρι το τέλος του έτους έπειτα από μια σειρά επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος σκοτώθηκε από δύο τέτοιους σκύλος αφού πήδηξαν από το παράθυρο ενός γείτονα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τώρα, παρατηρείται το φαινόμενο της εγκατάλειψης των σκύλων σε καταφύγια ζώων, της πώλησής τους σε ενδιαφερόμενους από άλλες χώρες, ακόμη και η προσπάθεια να πείσουν κτηνιάτρους να αλλάξουν τη ράτσα που είναι καταχωρημένος ο σκύλος τους στα επίσημα αρχεία.

Οι κηδεμόνες σκύλων της ράτσας δεν θα δουν τα κατοικίδιά τους να θανατώνονται, αλλά πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν νέους περιορισμούς – συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης τα σκυλιά να είναι στειρωμένα και να φορούν φίμωτρο σε δημόσιο χώρο.

Η διευθύντρια του City Dogs Home, Vickie Phillips είπε ότι τα μισά σκυλιά που έρχονται στο καταφύγιο είναι XL Bully ή αμερικάνικο μπουλντόγκ και περιμένει περισσότερες αφίξεις. «Μερικοί τα φέρνουν επειδή είναι νευρικά και λίγο επιθετικά. Οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα τραυματίσουν κάποιον» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι έχει παρατηρήσει σημεία «υπερβολικής αναπαραγωγής». Σημειώνει ότι κάποια από τα σκυλιά που φιλοξενεί είναι πράγματι επικίνδυνα. «Προσπάθησαν να μας επιτεθούν, αλλά προφανώς είμαστε πολύ προσεκτικοί, οπότε, ευτυχώς, κανείς δεν έχει τραυματιστεί ακόμα. Δυστυχώς η μόνη επιλογή είναι να ευνουχιστούν, να φιμωθούν και να καταχωρηθούν».

Η Jo Woods προσφέρεται εθελοντικά στο Large Breed Dog Rescue την τελευταία δεκαετία και είπε ότι αυτό είναι το χειρότερο που έχει δει με περίπου 15 αιτήματα την εβδομάδα για να βρουν νέο σπίτι σε σκυλιά XL Bully. H Jo είπε: «Γενικά θα επικοινωνήσουν μαζί μας και θα πουν “θα το θανατώσω αν δεν το πάρεις”. Δεν έχουμε τον φυσικό χώρο για να αναλάβουμε έναν σκύλο που μπορεί να μας πάρει μήνες για να του βρούμε νέο σπίτι, ή αν δαγκώνει κανείς δεν θα θέλει να το αναλάβει. Είναι λίγο σαν να μπλοκάρει το κρεβάτι του νοσοκομείου».

Εκτοξεύθηκαν τα διαθέσιμα σκυλιά προς πώληση – Οι φόβοι για το ότι θα γεμίσουν οι δρόμοι

Στο Gumtree, σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 40% στα XL Bullies που είναι καταχωρημένα προς πώληση αφότου ο Σουνάκ δεσμεύτηκε να θέσει εκτός νόμου τη ράτσα. Από τότε που κυκλοφόρησε η είδηση ότι ένα XL Bully επιτέθηκε ένα 11χρονο κορίτσι στο Μπέρμιγχαμ την περασμένη εβδομάδα, 63 τέτοια σκυλιά έχουν καταχωρηθεί στον ιστότοπο. Οι τιμές κυμαίνονται 500 έως 1.500 λίρες – με τους κηδεμόνες να αποκαλύπτουν ότι προσπαθούν να απαλλαγούν από το κατοικίδιό τους το συντομότερο δυνατό. Ο ιστότοπος υιοθεσίας Pets4Homes έχει σημειώσει αύξηση 22% τις έξι ημέρες από την ανακοίνωση της απαγόρευσης.

Εκπρόσωπος της Dogs Trust δήλωσε: «Προτρέπουμε τους όσους έχουν αμερικάνικα XL Bully και μας καλούν να παραμείνουν ήρεμοι και να μην πανικοβάλλονται». Το Dogs Trust πιστεύει ότι το καλύτερο μέρος για κάθε σκύλο είναι στο σπίτι του με τους ανθρώπους που τον αγαπούν. «Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, επομένως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους κηδεμόνες, ώστε να μπορούν να λάβουν εξαίρεση για να μπορούν να κρατούν τα σκυλιά τους μετά την απαγόρευση». Αυτό περιλαμβάνει την παροχή συμβουλών συμπεριφοράς μέσω της Γραμμής Υποστήριξης Συμπεριφοράς καθώς και διαδικτυακή συμβουλευτική εκπαίδευσης. Μάλιστα, πολλοί εκπαιδευτές σκύλων σε όλη την κομητεία προσφέρουν τώρα δωρεάν εκπαίδευση στο φίμωτρο.

Η Jayne Dendle, από την εκστρατεία Save Our Seized Dogs, προειδοποίησε: «Νομίζω ότι [η απαγόρευση] θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Οι ανεύθυνοι κηδεμόνες δεν νοιάζονται, απλώς θα τα πετάξουν, δεν θα τα καταχωρήσουν ούτε θα τα στειρώσουν. Μπορεί κάλλιστα να έχουμε μια μαζική απελευθέρωση σκύλων στους δρόμους».