Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, έχουν πεθάνει από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα από μια μυστηριώδη ασθένεια σε ένα χωριό στο κέντρο της δυτικής αφρικανικής χώρας της Ακτής του Ελεφαντοστού, σύμφωνα με ένα δελτίο υγείας που έλαβε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μέσω τοπικών πηγών.

«Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου είχαμε 12 νεκρούς. Την Πέμπτη, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 20, μεταξύ των οποίων δύο ενήλικες», δήλωσε ο Paul Kouassi, πρόεδρος της ένωσης νεολαίας στο χωριό Kpo-Kahankro, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από την κεντρική πόλη Μπουακέ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή «κανένας ενήλικας δεν είχε επηρεαστεί», τόνισε ο Κουάσι.

Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε και από άλλους χωρικούς. Ο Κουάσι πρόσθεσε ότι τα ενήλικα θύματα ήταν δύο γυναίκες ηλικίας 60 και 70 ετών. Πέθαναν στο νοσοκομείο Μπουακέ «αφού εμφάνισαν τα ίδια συμπτώματα με τα πρώτα θύματα», δηλαδή εμετό και διάρροια, εξήγησε.

Άλλοι 33 άλλοι κάτοικοι του χωριού εισήχθησαν πρόσφατα στην εντατική του νοσοκομείου με παρόμοια συμπτώματα, ενώ αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης έχουν ταξιδέψει στο χωριό για να αξιολογήσουν την κατάσταση επί τόπου. Τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους, που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι συμβαίνει, αναμένονται ακόμη.