Στους πέντε ανέρχονται οι νεκροί από το τραγικό δυστύχημα που είχε η ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Οι στρατιωτικοί από τη χώρα μας σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Ντέρνα συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, στις 6:58 το πρωί της Δευτέρας προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 που πήγε ξανά στη Λιβύη να πάρει τους τραυματίες από το δυστύχημα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής.

‏عاجل 🔴حادث سير لحافلة ركاب من الفريق الإنقاذ اليوناني بطريق مراوة قندولة كانوا في طريقهم إلى ⁧‫#درنة‬⁩، والحصيلة الأولية تفيد بوفاة 7 أشخاص و إصابة 6 آخرين حالتهم حرجة.

Posted by ‎طرابلس الحدث‎ on Sunday, September 17, 2023

Πέντε οι σοβαρά τραυματίες

Το C-130 προσγειώθηκε στην Ελευσίνα και μετέφερε 13 τραυματισμένα άτομα εκ των οποίων τα 5 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Σε λίγη ώρα απογειώνεται από Βεγγάζη το ελληνικό C-27 με τις 5 σορούς.

Στην αποστολή ήταν 19 άτομα και μετέφεραν μαζί τους φάρμακα και τρόφιμα.

Σύγχυση πάντως επικράτησε με την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ που έκανε λόγο για ελαφρά τραυματίες, καθώς στις 19:30 το απόγευμα της Κυριακής έβγαλε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για τραυματισμό στελεχών χωρίς να διευκρινίζει αριθμό.

Αργότερα ανακοίνωσε πως τρία μέλη της ελληνικής αποστολής έχουν χάσει τη ζωή τους και δύο αγνοούνται. Πληροφορίες ωστόσο που επικαλούνταν διεθνή ΜΜΕ από τη Λιβύη έκαναν λόγο για τέσσερις νεκρούς και επτά τραυματίες.

Πώς έγινε η τραγωδία

Το λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η διεθνής βοήθεια, συγκρούστηκε με όχημα που κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση, όπως έγινε γνωστό.

Επισημαίνεται πως η Λιβύη έχει χτυπηθεί επίσης από την κακοκαιρία Daniel αφήνοντας πίσω της χιλιάδες νεκρούς και ολόκληρες πόλεις κατεστραμμένες. Η αποστολή πήγαινε ως βοήθεια στους πλημμυροπαθείς και αποτελείτο κυρίως από στρατιωτικούς γιατρούς και μηχανικούς.

Στο C-130 της ελληνικής αποστολής υπήρχαν ακόμη τουλάχιστον 2 τόνοι από τρόφιμα και φάρμακα, ως βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς.

Η αποστολή μπήκε σε λεωφορείο και βγαίνοντας προς την Εθνική Οδό για να μεταβούν στους τόπους όπου θα διαμοιράζονταν, έπεσαν πάνω σε ένα φορτηγό με αποτέλεσμα να τυλιχθεί το λεωφορείο στις φλόγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυναςπου επικαλείται η ΕΡΤ ήταν σφοδρότατη η μετωπική σύγκρουση στην οποία ενεπλάκη λεωφορείο που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής, τα 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.