Το Botox και άλλες νευροτοξίνες, όπως το Xeomin, το Dysport, το Jeuveau και το Daxxify, είναι εξαιρετικά δημοφιλή αυτές τις μέρες, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση σχετικά με το τι να περιμένετε ύστερα από μια θεραπεία. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν κλείσετε ραντεβού για Botox.

Σύμφωνα με το Glamour, το Botox είναι το εμπορικό όνομα της βοτουλινικής τοξίνης (ή αλλιώς του φαρμάκου που μπλοκάρει τα νεύρα) και χρησιμοποιείται για να «παγώσει» προσωρινά τους μυς του προσώπου προκειμένου να μειωθούν οι ρυτίδες στο πρόσωπό σας. Πιο συγκεκριμένα, το Botox λειτουργεί μπλοκάροντας προσωρινά τα νευρικά σήματα προς τους μυς του προσώπου σας, για να μην συστέλλονται. «Μειώνοντας αυτές τις συσπάσεις, το δέρμα πάνω από τον μυ παραμένει λείο», λέει ο πλαστικός χειρουργός, Dr. David Shafer. Το Botox δρα μόνο στην περιοχή όπου χορηγείται, οπότε δεν πρόκειται για μια ένεση που θα «κλείσει» τα νευρικά σήματα σε όλο το πρόσωπό σας.

Πόσο διαρκεί το Botox;

Το Botox διαρκεί από τρεις έως τέσσερις μήνες, αλλά ανάλογα με το πόσο γρήγορα μεταβολίζει την τοξίνη το σώμα σας, μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο. Για παράδειγμα, το Daxxify μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως έξι μήνες, ενώ το Xeomin διαρκεί μόνο δύο έως τρεις μήνες σε κάποια άτομα. Οι περισσότεροι ασθενείς επαναλαμβάνουν τη θεραπεία κάθε τέσσερις μήνες, για να διατηρήσουν τα αποτελέσματά τους, αναφέρει ο Dr. Shafer, ο οποίος λέει επίσης ότι όσο περισσότερες ενέσεις κάνετε, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει.

Πόσο καιρό χρειάζεται το Botox για να δράσει;

Μετά την ένεση, το Botox χρειάζεται από δύο ημέρες έως μία εβδομάδα για να δράσει. Αλλά αυτό το χρονικό διάστημα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον τύπο της τοξίνης – το Daxxify μαλακώνει τις γραμμές σε περίπου δύο ημέρες, ενώ το Xeomin και το Dysport χρειάζονται τρεις έως πέντε ημέρες και το Botox μπορεί να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα. Βασικά, αν θέλετε να κάνετε Botox πριν από ένα μεγάλο γεγονός ή μια ειδική περίσταση, φροντίστε να κλείσετε το ραντεβού σας μια ή δύο εβδομάδες νωρίτερα και σίγουρα όχι την προηγούμενη ημέρα.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του Botox;

Υπάρχουν πολύ λίγες παρενέργειες από το Botox. Μπορεί να παρατηρήσετε έναν μικρό μώλωπα και κάποια κόκκινα σημάδια στο σημείο που σας έγινε η ένεση, αλλά θα εξαφανιστούν σε μία ή δύο ημέρες. Το δέρμα σας θα είναι απολύτως καλά μετά το ραντεβού σας. Μετά από κάποιες ώρες, θα μπορείτε να βαφτείτε ή να προχωρήσετε με την περιποίηση του προσώπου σας, απλώς αποφύγετε το έντονο μασάζ προσώπου για τις επόμενες μία ή δύο εβδομάδες. Παρόλα αυτά, ο γιατρός ή αισθητικός που θα σας κάνει Botox, θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε μετά τη θεραπεία.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως το Botox είναι εντελώς ακίνδυνο. Μία από τις πιο σοβαρές πιθανές παρενέργειες είναι η πτώση βλεφάρων, κάτι που μπορεί να παρατηρήσετε αν το Botox εξαπλωθεί στο πρόσωπο. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ξαπλώσετε ή να κοιμηθείτε αμέσως μετά την ένεση. Επίσης, μπορεί να συμβεί αν ο γιατρός σας κάνει την ένεση πολύ κοντά στον μυ που σηκώνει το βλέφαρο. Οι παρενέργειες μπορούν να αποφευχθούν, αλλά πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτική όσον αφορά τον γιατρό που θα εμπιστευθείτε.

Πονάει το Botox;

Αρχικά, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ανοχή στον πόνο. Μπορεί να έχετε ακούσει πως το Botox είναι σαν μικρό τσίμπημα και το καλό νέο είναι πως ισχύει. Πολλοί γιατροί περιγράφουν την αίσθηση της ένεσης Botox ως μια σειρά από έντονα τσιμπήματα. Επιπλέον, πριν σας χορηγηθεί η ένεση, θα βάλουν στο πρόσωπό σας αναισθητική κρέμα. Πρόκειται για μια σύντομη θεραπεία, καθώς  οι ενέσεις του Botox θα διαρκέσουν μόνο λίγα λεπτά και έτσι η θεραπεία θα έχει τελειώσει πριν καν το καταλάβετε.

Το Botox θα εξαφανίσει όλες τις ρυτίδες;

Το Botox δεν εξαφανίζει όλες τις ρυτίδες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο τύποι ρυτίδων: οι δυναμικές και οι στατικές ρυτίδες.

  • Οι δυναμικές ρυτίδες προκύπτουν από επαναλαμβανόμενες κινήσεις (το πόδι της χήνας από το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, οι γραμμές γύρω από το στόμα από το χαμόγελο και οι γραμμές του μετώπου από το σήκωμα των φρυδιών σας).
  • Οι στατικές ρυτίδες είναι μόνιμες και σχηματίζονται επειδή με την πάροδο του χρόνου χάνουμε κολλαγόνο και ελαστίνη (είναι οι γραμμές γύρω από το λαιμό σας).

Το Botox λειτουργεί καλύτερα στις δυναμικές ρυτίδες, όπως αυτές στο μέτωπο και τα μάτια σας, αλλά με το Botox θα δείτε επίσης σημαντική βελτίωση ακόμη και στις στατικές ρυτίδες που είναι ορατές όταν δεν κινείτε το πρόσωπό σας, υποστηρίζει ο Dr. Shafer.