Το διαδίκτυο είναι γεμάτο παγίδες: Χιλιάδες επώνυμα προϊόντα σχεδιαστών είναι διαθέσιμα στις επίσημες σελίδες πώλησής τους, αλλά και σε διάφορα sites. Αν σκέφτεστε να αγοράσετε την επόμενη designer bag σας μέσω διαδικτύου, μπορεί να προβληματίζεστε σχετικά με την ποιότητα και την αυθεντικότητά της.

Η αλήθεια είναι πως κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις και μερικές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τις αληθινές από τις ψεύτικες τσάντες. Διαβάστε παρακάτω τις επτά συμβουλές της ειδικής σε θέματα αυθεντικότητας, Laura Chavez-Sainz, η οποία εξήγησε στο Byrdie πώς να εντοπίσετε μια ψεύτικη τσάντα, ώστε να είστε σίγουρες ότι γνωρίζετε τι αγοράζετε.

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε ψεύτικες τσάντες;

Όταν βλέπετε την αγαπημένη σας επώνυμη τσάντα σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την κανονική της, μπορεί να σας φαίνεται ως ένα πολύ καλό deal για να είναι αληθινό. Οι απομιμήσεις ψεύτικων επώνυμων τσαντών είναι πάρα πολύ συνηθισμένες τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε κάποια φυσικά καταστήματα, και σίγουρα καλό είναι να τις αποφύγετε. Εκτός από την έλλειψη σεβασμού προς το έργο του σχεδιαστή, οι ψεύτικες τσάντες είναι συχνά κατασκευασμένες από υλικά χαμηλότερης ποιότητας, οπότε μπορεί να μην είναι όπως φαίνονται στη φωτογραφία ή/και να διαλυθούν γρήγορα. Επίσης, δεν γνωρίζετε αν χρησιμοποιήθηκαν επιβλαβείς χημικές ουσίες κατά τη διαδικασία παραγωγής τους, οι οποίες θα μπορούσαν να σας θέσουν σε κίνδυνο.

Και τώρα ας μιλήσουμε για τους ηθικούς λόγους που δεν πρέπει να αγοράσετε μια απομίμηση επώνυμης τσάντας: Όχι μόνο κατασκευάστηκε παράνομα, αλλά μπορεί, άθελά σας, να συμβάλλετε σε εγκληματικές επιχειρήσεις, όπως καταναγκαστική εργασία και εμπορία ανθρώπων. Ακόμη και για την παραγωγή των αυθεντικών προϊόντων, οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια δεν είναι ποτέ ιδανικές, αλλά είναι ακόμη χειρότερες σε μη ελεγχόμενους κατασκευαστές.

Πώς να εντοπίσετε μια ψεύτικη τσάντα

1. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις τσάντες που κυκλοφορούν

Προφανώς τα σχέδια που είναι πιο πιθανό να αντιγραφούν, είναι αυτά από πολυπόθητες μάρκες ή που έχουν γίνει viral. «Οι τσάντες με τις περισσότερες απομιμήσεις είναι τα κλασικά στιλ από μάρκες όπως η Hermès, η Chanel και η Louis Vuitton, κυρίως λόγω της περιορισμένης δυνατότητας να τις βρείτε στις μπουτίκ ή των λίγων πιθανοτήτων να μεταπωλούνται στο διαδίκτυο», λέει η Laura Chavez-Sainz. Τα social media παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο σε αυτό, αφού αν μια τσάντα αποκτήσει δημοφιλία, το πιο πιθανό είναι να γίνει απομίμηση: «Κάθε φορά που βλέπουμε ένα viral στιλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξέρουμε ότι πιθανότατα θα δούμε πολλές απομιμήσεις του».

2. Επιλέξτε τον πωλητή σας με σύνεση

Αν μια διαφήμιση στο Instagram από μια άγνωστη «πολυτελή» μάρκα εμφανίζεται συνεχώς στο feed σας, κάντε κάποια έρευνα, διαβάστε κριτικές για την εταιρεία και ελέγξτε την πριν εισάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας για να αγοράσετε την «επώνυμη» τσάντα που είναι τώρα σε «εξαιρετική προσφορά». Σύμφωνα με την Chavez-Sainz, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία διαθέτει εγγύηση γνησιότητας: «Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε από sites που κάνουν ελέγχους γνησιότητας».

3. Ελέγξτε μόνη σας την αυθεντικότητα της τσάντας

Ανεξάρτητα από τη μάρκα, η Chavez-Sainz συνιστά να εστιάσετε στις ακόλουθες λεπτομέρειες για να βεβαιωθείτε ότι η τσάντα που επιθυμείτε είναι αυθεντική:

  • υλικό (φερμουάρ, χάραξη, φινίρισμα),
  • λογότυπο & σφραγίδα «made in»,
  • γραμματοσειρά λογότυπου,
  • κωδικός ημερομηνίας ή αναγνωριστικό σχεδιαστή (ψάξτε για τον κωδικό εργοστασίου, τον κωδικό ημερομηνίας κατασκευής, τον κωδικό παρτίδας ή τον σειριακό αριθμό της. Βεβαιωθείτε ότι η γραμματοσειρά και ο κωδικός ημερομηνίας ή το αναγνωριστικό του σχεδιαστή αντιστοιχούν στο κατάλληλο έτος συλλογής),
  • πληροφορίες για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό και εσωτερικό (δέρμα, υφάσματα, επένδυση),
  • συνολική κατασκευή, όπως οι ραφές και το φινίρισμα,
  • αξεσουάρ τσάντας και συσκευασία.

4. Δείτε την από κοντά (και χρησιμοποιήστε τη λογική σας)

Είναι πάντα προτιμότερο να αγοράσετε την επώνυμη τσάντα σας από φυσικό κατάστημα, καθώς μπορείτε να ελέγξετε όλα τα παραπάνω ακόμα και στο ταμείο. «Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας! Αγγίξτε την τσάντα», λέει η Chavez-Sainz. «Δείτε, αισθανθείτε και μυρίστε το δέρμα της. Νιώθετε πως είναι αληθινό δέρμα; Γενικά, κάντε έρευνα πριν αγοράσετε. Μάθετε πώς να διαβάζετε τους κωδικούς της τσάντας και μελετήστε τη γραμματοσειρά και τη μορφή του λογότυπου. Ελέγξτε την ποιότητα της κατασκευής και των υλικών».

5. Αναζητήστε διαχρονικά στιλ

Τα στιλ αλλάζουν με τα χρόνια, όπως και οι προδιαγραφές των προϊόντων. Ωστόσο, μπορείτε να συγκρίνετε τις φωτογραφίες και τις λεπτομέρειες της επώνυμης τσάντας που βρίσκεται σε κάποιο site με τις φωτογραφίες που έχουν οι οίκοι στα επίσημα sites τους. Το κλειδί εδώ είναι η συνέπεια στον σχεδιασμό. Όσον αφορά τη γραμματοσειρά του λογότυπου, παρατηρήστε αν είναι ίδια σε άλλες τσάντες, ενώ όσον αφορά τα χαρακτηριστικά μοτίβα της ή τα σχέδιά της, βεβαιωθείτε πως όλα είναι σωστά.

6. Εξετάστε τη γραμματοσειρά

Η γραμματοσειρά είναι συχνά ένα από τα καλύτερα στοιχεία για να εντοπίσετε μια ψεύτικη επώνυμη τσάντα. Πρόκειται για το μοναδικό στιλ γραμμάτων της αγαπημένης σας μάρκας και κάθε οίκος μόδας έχει τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο γραφής. Είναι δύσκολο να τον πετύχουν όσοι κατασκευάζουν ψεύτικες επώνυμες τσάντες, οπότε τα γράμματα θα σας πουν αν κάτι δεν πάει καλά. «Ελέγξτε τη γραμματοσειρά του λογότυπου, όπως και τη σφραγίδα “made in”», συμβουλεύει η Chavez-Sainz. «Είναι με κεφαλαία ή πεζά γράμματα; Ποιο είναι το σχήμα και η γραμματοσειρά των γραμμάτων; Το να δώσετε προσοχή σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες θα σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε μια αυθεντική τσάντα».

7. Αναγνωρίστε τα red flags στις επώνυμες τσάντες

«Η κατασκευή κάθε μάρκας αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, οπότε είναι καλό να είστε σε επιφυλακή για προειδοποιητικά σημάδια», τονίζει λέει η Chavez-Sainz. «Όσον αφορά τις τσάντες Celine, δεν πρέπει ποτέ να δείτε τον αριθμό “5” στα φερμουάρ τους, ωστόσο σε άλλες μάρκες, μπορεί να το δείτε. Για τις Fendi, προσέξτε για γραμματικά λάθη στις ετικέτες».

Το τελικό συμπέρασμα

Αν ακόμα δεν είστε σίγουρη για το αν αξίζει να αγοράσετε μια επώνυμη τσάντα, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια χειροποίητη τσάντα (χωρίς να είναι επώνυμη). «Προτιμώ να μην αγοράζω απομιμητικά προϊόντα, μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρω τι κρύβεται πίσω από τις συνθήκες εργασίας», λέει η Chavez-Sainz. «Αυτά τα προϊόντα κατασκευάζονται με φθηνότερα υλικά και εξαρτήματα και δεν θα αντέξουν πολύ σε σύγκριση με μια αυθεντική τσάντα».

Δεν υπάρχει λόγος να εντυπωσιάσετε τον κόσμο με μια επώνυμη τσάντα. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε ένα ποιοτικό κομμάτι, η αξία του οποίου θα κρατήσει για πολλά χρόνια.