Αν ψάχνετε για ένα εύκολο στη συντήρηση και όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε τη σανσεβιέρια, γνωστή και ως «γλώσσα της πεθεράς». Αυτό το πράσινο φυτό με τα μεγάλα μυτερά και μακριά φύλλα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές επειδή έχει μοναδική εμφάνιση και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη συντήρησή του.

Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτού του είδους είναι ότι πολλοί πιστεύουν ότι λειτουργεί για τον καθαρισμό του αέρα αφαιρώντας πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) όπως το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη, οι οποίες μπορεί να προέρχονται από πράγματα όπως τα δάπεδα, το σύνθετο ξύλο, τα προϊόντα καθαρισμού και ο καπνός και δεν μπορούν να απομακρυνθούν εύκολα.

Πρόκειται, μάλιστα, για τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό των ματιών, της μύτης και του λαιμού, πονοκεφάλους, ναυτία, ζάλη κ.α. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η προσθήκη αυτής της κατηγορίας φυτών και άλλων ειδών γύρω από το σπίτι σας μπορεί να μειώσει αυτές τις τοξίνες, επειδή φιλτράρουν τον αέρα μετατρέποντάς τον σε οξυγόνο που μπορεί να αναπνεύσει κανείς. Ενώ μελέτες έχουν αποδείξει κάτι τέτοιο, άλλοι έχουν επισημάνει αντεπιχειρήματα που κάνουν την απόφαση για το αν η σανσεβιέρια μπορεί να καθαρίσει τον αέρα λίγο πιο περίπλοκη από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Η έρευνα είναι διχασμένη

Μεγάλο μέρος της πεποίθησης γύρω από τη σανσεβιέρια που μειώνει τις πτητικές οργανικές ενώσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρει το housedigest.com, προέρχεται από μια μελέτη του 1989 που ονομάζεται NASA Clean Air Study, η οποία διαπίστωσε ότι τα φυτά μπορούν να μειώσουν αυτές τις τοξίνες σε στεγανά κλειστά περιβάλλοντα που αναπαράγουν διαστημόπλοια. Τα ευρήματα αυτά εφαρμόστηκαν στη συνέχεια ευρέως σε κτίρια όπως σπίτια και γραφεία. Ο Dr. B.C. Wolverton, ο κύριος ερευνητής της μελέτης της NASA, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «How to Grow Fresh Air: 50 Houseplants that Purify Your Home or Office» (Πώς να αναπτύξετε καθαρό αέρα: 50 φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν το σπίτι ή το γραφείο σας). Το φυτό φίδι (όπως αποκαλείται στο εξωτερικό η σανσεβιέρια) ήταν ένα από τα είδη που αναφέρονται. Μια άλλη μελέτη του 2004 που δημοσιεύθηκε στο Water, Air, & Soil Pollution έδειξε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να απομακρύνουν το βενζόλιο από έναν χώρο μέσα σε μια ημέρα.

Παράλληλα, πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα ευρήματα είναι λίγο πιο περίπλοκα από τις προηγούμενες μελέτες. Για παράδειγμα, μια μελέτη ανασκόπησης του 2014 που δημοσιεύθηκε από το Environmental Science and Pollution Research διαπίστωσε ότι ενώ τα φυτά μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα σε ελεγχόμενα εργαστήρια με περιορισμένη μόνο ποσότητα πτητικών οργανικών ενώσεων, δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο σε γραφεία ή χώρους με αμέτρητες πτητικές οργανικές ενώσεις. Μια άλλη μελέτη ανασκόπησης του 2019 από το Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα. Είπε ότι αντί να προσθέτουμε περισσότερα φυτά στα κτίριά μας, θα πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των πτητικών οργανικών ενώσεων στο περιβάλλον μας.

Είναι η σανσεβιέρια στην πραγματικότητα φυτό- καθαριστής;

Συνδυάζοντας όλα τα ερευνητικά ευρήματα, το housedigest.com συμπεραίνει ότι ενώ η σανσεβιέρια καθαρίζει μεν τον αέρα, δεν το κάνει τόσο δραστικά, όπως πιστεύουν ορισμένοι. Ο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη σχετικά με τη μελέτη της NASA για τον καθαρό αέρα είναι ότι διεξήχθη σε ελεγχόμενο περιβάλλον με λιγότερες πτητικές οργανικές ενώσεις από ό,τι έχουν σήμερα τα περισσότερα σπίτια και χωρίς ροή αέρα από παράθυρα ή πόρτες. Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη αυτή σε ελεγχόμενο χώρο, επειδή τα ευρήματα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως προς όφελος όσων ταξιδεύουν στο διάστημα, κάτι που δεν ισχύει για τον μέσο άνθρωπο.

Επομένως, ενώ η σανσεβιέρια είναι φυτό- καθαριστής, δεν θα δημιουργήσει τεράστια διαφορά στην ποιότητα του αέρα του σπιτιού σας. Για να αποκομίσετε τα καθαριστικά οφέλη των φυτών, θα πρέπει να προσθέσετε αμέτρητες ποσότητες πρασίνου στο σπίτι σας, γεγονός που όχι μόνο θα μειώσει την ποσότητα του χώρου που διαθέτετε, αλλά θα μπορούσε, επίσης, να έχει και άλλες αρνητικές παρενέργειες, όπως η επιπλέον υγρασία. Επομένως, αν θέλετε να καθαρίσετε τον αέρα σας, το άνοιγμα των παραθύρων σας ή γενικότερα ο καλός καθαρισμός μπορεί να είναι καλύτερες επιλογές.