Ίσως δεν υπάρχει κανένα χτένισμα τόσο αξιόπιστο όσο ένας κότσος στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Γνωστό ως το πιο αγαπημένο χτένισμα του διαδικτύου, το ευέλικτο στιλ έκανε θραύση πέρυσι, αφού διασημότητες και influencers έκαναν το look με θρησκευτική ευλάβεια στο κόκκινο χαλί και εκτός (σκεφτείτε: η Hailey Bieber τρέχει στο μάθημα πιλάτες).

Ενώ το TikTok έκανε δημοφιλές το χτένισμα, οι κομψοί κότσοι βρίσκονται στη σκηνή της ομορφιάς εδώ και δεκαετίες. «Το slicked-back bun έγινε πιο δημοφιλές τη δεκαετία του ’90», λέει στο Bustle η Jessica Fitzpatrick, ειδική σε θέματα υφής μαλλιών και ιδιοκτήτρια του Beyond Texture στο Μπρούκλιν. Ι

Φτάνοντας στο 2023, ο slicked-back κότσος εξακολουθεί να είναι κλασικός. Σύμφωνα με τη Fitzpatrick, η δημοφιλία του στυλ οφείλεται στην πρακτικότητα και την ευελιξία του. «Είναι ένα πολύ στιλάτο look που μπορεί εύκολα να ενισχυθεί με μια όμορφη έμφαση από σκουλαρίκια και μακιγιάζ, ή να διατηρηθεί χαμηλά όσο κάνετε διάφορες δουλειές».

Όταν πρόκειται για την αναδημιουργία αυτού του στιλ χωρίς ιδιαίτερο κόπο, η υφή των μαλλιών σας είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οι περισσότερες υφές μαλλιών χωρίζονται συνήθως σε τέσσερις κατηγορίες -τύπος 1 (ίσια), τύπος 2 (κυματιστά), τύπος 3 (σπαστά) και τύπος 4 (σγουρά)- αλλά υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτές τις κατηγορίες- ομπρέλες.

Αν και είναι σημαντικό να καταλάβετε ποια προϊόντα αλληλεπιδρούν καλύτερα με κάθε τύπο μαλλιών, η Fitzpatrick λέει ότι το κλειδί για να πετύχετε τον τέλειο slicked-back κότσο είναι λιγότερο η υφή και περισσότερο η τεχνική.

Πώς να φτιάξετε έναν κότσο σε τύπους μαλλιών 1 & 2

Σελένα Γκόμεζ

Όταν πρόκειται να τραβήξετε αυτόν τον κότσο στους τύπους μαλλιών 1 και 2, η Ashly Daniela, ειδικός στις μπούκλες και κομμώτρια στο Rëzo Salon στη Νέα Υόρκη, λέει στο Bustle ότι ουσιαστικά απαιτούν την ίδια τεχνική λόγω των μικροσκοπικών διαφορών τους στο μοτίβο μπούκλας. «Τα μαλλιά τύπου 1 μπορεί να είναι λεπτά ή χοντρά και μπορεί να είναι αρκετά λιπαρά, ανάλογα με το πάχος τους», λέει η Daniela.

«Αυτό συμβαίνει επειδή το λάδι μπορεί να ταξιδέψει πιο εύκολα στον άξονα της τρίχας όταν τα μαλλιά είναι ίσια παρά σγουρά». Τα μαλλιά τύπου 2, από την άλλη πλευρά, έχουν χαλαρό σχήμα “S” και είναι λίγο πιο ποικίλα όσον αφορά την πυκνότητα των μαλλιών».

Η τεχνική

Σελένα Γκόμεζ

Όταν εργάζεστε με ίσια και κυματιστά μαλλιά, είναι καλύτερο να ξεκινάτε με στεγνά (αλλά ενυδατωμένα) μαλλιά. Αρχικά, επιλέξτε πού θέλετε να χωρίσετε τα μαλλιά σας. Ενώ η Gen Z προτιμά τη μεσαία χωρίστρα, δεν είναι ντροπή να έχεις μια ασύμμετρη slicked-back στιγμή. «Για πιο χαλαρές υφές, μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα στικ κεριού, επειδή δεν χρειάζεται να περιμένετε να στεγνώσει», λέει η Daniela.

Τοποθετήστε το προϊόν κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών, καθώς και στην κορυφή του κεφαλιού σας. Για να κάνετε το slicking, χτενίστε τα μαλλιά σας σε μια αλογοουρά χρησιμοποιώντας μια μικρή βούρτσα με τρίχες. Στη συνέχεια πιάστε τα μαλλιά σας σφιχτά σε κότσο και ολοκληρώστε με μια στρώση σπρέι μαλλιών.