Για τις περισσότερες γυναίκες, τα προϊόντα ομορφιάς είναι ένας γρήγορος, απλός τρόπος για να φαίνονται υπέροχες, ενώ οι περισσότερες από αυτές επενδύουν αρκετά χρήματα σε αυτά, καθώς έρχονται σε επαφή με το δέρμα, το οποίο και θέλουν να προστατεύσουν.

Αλλά αν παρατηρήσετε ότι έχετε δερματικές αντιδράσεις -όπως ερεθισμό, εξανθήματα ή αλλεργίες– σε ορισμένα συστατικά, αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να τα αποφύγετε.

Ελέγξτε την ετικέτα

Αναζητήστε προϊόντα με τα λιγότερα συστατικά. Αυτό θα κάνει μια κακή αντίδραση λιγότερο πιθανή.

Κάντε πρώτα ένα patch test

Πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα νέο προϊόν, τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα στο εσωτερικό του αγκώνα σας και περιμένετε 48 έως 72 ώρες. Εάν δεν παρατηρήσετε καμία ερυθρότητα, πρήξιμο, φαγούρα ή κάψιμο στο σημείο αυτό, είναι εντάξει για να το χρησιμοποιήσετε.

Ψεκάστε με τον έξυπνο τρόπο

Γυναίκα κρατάει μπουκαλάκι με άρωμα

Βάζετε πάντα άρωμα στα ρούχα σας και όχι στο δέρμα σας. Θα είναι λιγότερο πιθανό να έχετε δερματική αντίδραση σε αυτό. Αυτό βοηθά, επίσης, στο να μην έχει το άρωμα κακή αντίδραση με άλλα προϊόντα που χρησιμοποιείτε.

Να προσέχετε γενικότερα το δέρμα σας

Δείτε πώς ανταποκρίνεται το δέρμα σας. Οι ετικέτες «υποαλλεργικό», «δερματολογικά ελεγμένο», «ελεγμένο για ευαισθησία» ή «μη ερεθιστικό» δεν εγγυώνται ότι το δέρμα σας δεν θα αντιδράσει.

Σταματήστε και καταπραΰνετε

Αν το δέρμα σας αντιδρά άσχημα σε ένα προϊόν ομορφιάς, σταματήστε αμέσως τη χρήση του. Μπορείτε μερικές φορές να χρησιμοποιήσετε μια μη συνταγογραφούμενη κρέμα υδροκορτιζόνης για να βοηθήσετε στην ανακούφιση της φλεγμονής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε μια κρέμα συνταγογραφούμενης ισχύος.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε: Οι top 2 αντιδράσεις του δέρματος στα προϊόντα ομορφιάς

Γυναίκα κοιτάει το πρόσωπό της

Ερεθισμός. Ο γιατρός σας μπορεί να το ονομάσει αυτό «ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής», κάτι που στην ουσία πρόκειται για μια πιο συχνή δερματική αντίδραση σε ένα προϊόν ομορφιάς. Μπορεί να προκαλέσει κάψιμο, τσούξιμο, κνησμό και ερυθρότητα στην περιοχή όπου εφαρμόζετε το προϊόν.

Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό ή τραυματισμένο, χάνει μέρος της φυσικής του προστασίας έναντι των ερεθιστικών ουσιών και αυτό σημαίνει ότι οι αντιδράσεις μπορεί να είναι πιο σκληρές ή να συμβαίνουν πιο εύκολα.

Δερματικές αλλεργίες (αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής). Η ευαισθησία ή η πραγματική αλλεργία σε ένα συγκεκριμένο συστατικό του προϊόντος προκαλεί ερυθρότητα, πρήξιμο, κνησμό ή φουσκάλες στο δέρμα. Τα αρώματα και τα συντηρητικά είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους ενόχους.

Ακόμη και προϊόντα που λένε ότι δεν έχουν άρωμα μπορεί να περιέχουν έναν «παράγοντα κάλυψης», δηλαδή ένα άρωμα που καλύπτει τις χημικές μυρωδιές. Αν και μπορεί να μην το μυρίζετε, μπορεί να υπάρχει και πάλι και να προκαλεί αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους ανθρώπους. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχεται άρωμα, αναζητήστε προϊόντα με την ένδειξη «χωρίς άρωμα».

Τα συντηρητικά βρίσκονται σχεδόν σε κάθε προϊόν που περιέχει νερό και σχεδόν όλα τα πιο συνηθισμένα συντηρητικά έχουν συνδεθεί με δερματικές αλλεργίες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε όλους. Μπορεί να μην ενοχλούν καθόλου το δέρμα σας.