Αν και η γιόγκα είναι ωφέλιμη οποιαδήποτε ώρα κι αν επιλέξετε να την εξασκήσετε, πολλοί δάσκαλοι γιόγκα και επαγγελματίες του fitness συνιστούν να την εξασκείτε το πρωί.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το healthdigest.com, σας επιτρέπει να δώσετε τον τόνο της ημέρας σας, θέτοντας τις προθέσεις σας και κάνοντας διαλογισμό. Η πρωινή γιόγκα αλλάζει, επίσης, τη νοοτροπία σας ανακουφίζοντας από το άγχος και καθαρίζοντας το μυαλό σας, ώστε να είστε έτοιμοι για οτιδήποτε φέρει η μέρα.

Και αν ξυπνάτε συχνά δύσκαμπτοι ή υποτονικοί, η απαλή πρωινή κίνηση βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και στην κυκλοφορία του αίματος. Ακολουθούν, λοιπόν, δύο εύκολες στάσεις και ροές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε σωστά τη μέρα σας.

Στάση με τα πόδια στον τοίχο

Γυναίκα ξαπλωμένη σε κρεβάτι

Η στάση με τα πόδια πάνω στον τοίχο, Viparita Karani στα σανσκριτικά, είναι μία από τις πιο εύκολες αναστροφές ή ανάποδες στάσεις στη γιόγκα, σύμφωνα με το DoYou. Οι αναστροφές βοηθούν στη ρύθμιση του σώματος βελτιώνοντας την κυκλοφορία, αυξάνοντας τη ροή της ενέργειας και ανακουφίζοντας από τον πόνο. Ωστόσο, πολλές αναστροφές θεωρούνται προχωρημένες στάσεις και συχνά απαιτούν μεγάλη προσπάθεια. Και ενώ η προσπάθεια αξίζει τα οφέλη, μερικές φορές όλοι μας θέλουμε μια πιο εύκολη επιλογή. Η Viparita Karani είναι αυτή η ευκολότερη επιλογή, και είναι άλλη μια διάταση γιόγκα που μπορείτε να κάνετε στο κρεβάτι, πρωί-πρωί, αρκεί το κρεβάτι σας να εφάπτεται στον τοίχο ή να έχει ένα σταθερό κεφαλάρι.

Ξεκινήστε, λοιπόν, τοποθετώντας τους γλουτούς σας κοντά στον τοίχο ή το κεφαλάρι. Μην ακουμπήσετε τον πισινό σας ακριβώς πάνω στην επιφάνεια, αλλά πλησιάστε. Ξαπλώστε ανάσκελα και σηκώστε αργά το ένα πόδι κάθε φορά, ακουμπώντας το πίσω μέρος των ποδιών σας στον τοίχο. Μόλις τα πόδια σας ακουμπήσουν στον τοίχο, λυγίστε τα μαζί ώστε οι φτέρνες σας να ακουμπήσουν σε αυτόν. Αυτό θα ενεργοποιήσει τους γλουτούς και τους οπίσθιους μηριαίους σας, κάνοντάς τους να πάρουν μέρος στη διάταση. Καθώς αναπνέετε βαθιά και χαλαρώνετε μέσα στη στάση, το μυαλό σας θα καθαρίσει, το σώμα σας θα αρχίσει να αισθάνεται πιο ισορροπημένο και θα νιώθετε καλή ενέργεια. Αυτό κάνει τη στάση με τα πόδια στον τοίχο μια από τις καλύτερες στάσεις που μπορείτε να κάνετε αμέσως μόλις ξυπνήσετε.

Στάση του παιδιού

Γυναίκα κοιμάται

Όταν δεν είστε ακόμα έτοιμοι να ξυπνήσετε, η στάση του παιδιού ή Balasana είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τεντώσετε το σώμα σας, ενώ παράλληλα μπορείτε να επιδοθείτε σε λίγη πρωινή ξεκούραση. Το DoYou σημειώνει ότι η στάση του παιδιού μας βοηθά να συνδεθούμε με τη σημασία της ξεκούρασης, κάτι που είναι ένα κρίσιμο μάθημα που πρέπει να πάρουμε στην πολυάσχολη καθημερινότητά μας. Παρέχει, επίσης, ένα απαλό τέντωμα για τους γοφούς και ολόκληρη την πλάτη, το οποίο χρειαζόμαστε όλοι όταν ξυπνάμε για πρώτη φορά.

Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να κάνουν την Balasana με τα γόνατα ενωμένα, ώστε ο κορμός τους να στηρίζεται στους μηρούς. Σε άλλους αρέσει να κρατούν τα πόδια τους ενωμένα και να ανοίγουν τα γόνατά τους διάπλατα, ώστε ο κορμός να ακουμπάει ανάμεσα στους μηρούς. Όλα εξαρτώνται από το τι ταιριάζει στο σώμα σας. Αν κρατάτε τα γόνατά σας ενωμένα, καθίστε στις κνήμες σας και στη συνέχεια χαμηλώστε αργά τον κορμό σας πάνω στους μηρούς σας. Απελευθερώστε την ένταση στην πλάτη σας και αφήστε το πάνω μέρος του σώματός σας να υποστηρίζεται από το κάτω μέρος του σώματός σας. Τα χέρια σας μπορούν να απλώνονται μπροστά σας ή να τα έχετε δίπλα στα πόδια σας, φτάνοντας πίσω σας, με τις παλάμες σας προς τα πάνω.