Η φιλοσοφία της γιόγκα εισήχθη για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στα τέλη του 1800 μέσω του ινδουιστή μοναχού Swami Vivekananda. Η έκδοση ευεξίας της mainstream γιόγκα που ασκείται σήμερα άρχισε να εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Βασίζεται στις παραδοσιακές ινδικές στάσεις της χάθα γιόγκα, ή της σωματικής γιόγκα, σε συνδυασμό με πιο δυτικοποιημένες μορφές σωματικής άσκησης.

Γυναίκα σε στάση γιόγκα

Πολλοί είναι εκείνοι, λοιπόν, που κάνουν συχνά γιόγκα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ένα μάθημα ή μόνοι τους ως έναν τρόπο για να βελτιώσουν τη δύναμη και τη σταθερότητα, να βαθύνουν την αναπνοή τους και να συντονιστούν για το υπόλοιπο της ημέρας. Ωστόσο, η ενσωμάτωση της γιόγκα στη νυχτερινή σας ρουτίνα μπορεί, επίσης, να υποστηρίξει την ευεξία σας. Σε μια μελέτη του 2012 που κυκλοφόρησε από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας, το 55% των συμμετεχόντων που έκαναν γιόγκα κατάφεραν να βελτιώσουν τον ύπνο τους, αναφέρει το healthdigest.com.

Γιόγκα

Οι καλύτερες στάσεις γιόγκα πριν τον ύπνο

Η γιόγκα πριν τον ύπνο έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθά να χαλαρώνετε, επομένως είναι καλύτερο να εστιάσετε σε ορισμένες στάσεις, διατάσεις και αργή, βαθιά αναπνοή. Επίσης, φροντίστε να κάνετε τη βραδινή σας γιόγκα ακριβώς πριν την ώρα που σκοπεύετε να πάτε για ύπνο. «Αν το κάνετε πολύ νωρίς, υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι που θα σας κάνει να αναζωογονηθείτε», είπε η πιστοποιημένη θεραπεύτρια γιόγκα Judi Bar, στην Κλινική του Κλίβελαντ.

Είναι, επίσης, σημαντικό να προετοιμάσετε το δωμάτιο μειώνοντας τα φώτα και τυχόν άλλους περισπασμούς. Αυτό θα δώσει το σύνθημα στο μυαλό ότι ετοιμάζεστε να κοιμηθείτε. H Bar προτείνει μια σειρά από 10 πόζες που σας κάνουν να ξεκινήσετε σε όρθια θέση στο χαλάκι σας στην πόζα βάσης Mountain, ή tadasana. «Αυτό μας φέρνει στη στιγμή», είπε η Μπαρ στην κλινική του Κλίβελαντ. «Αισθανόμαστε τα πόδια μας στο πάτωμα και τη δύναμη στο σώμα μας. Αρχίζουμε να χωρίζουμε από τη μέρα μας».

Στη συνέχεια, προτείνει στάσεις που σας οδηγούν σε μια επιτραπέζια θέση, όπως η στάση της γάτας και της αγελάδας για να χαλαρώσετε την ένταση στην πλάτη. Η Bar προτείνει να τελειώνετε σε μια ξαπλωμένη θέση, προτείνοντάς σας να εστιάσετε σε βαθιές, αργές κοιλιακές αναπνοές για να ενημερώσετε το σώμα ότι «ετοιμάζεστε για ύπνο».

Γιόγκα

Η εξάσκηση αυτής της ρουτίνας ή παρόμοιων στάσεων αποκατάστασης θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ευκολότερα. «Ελπίζουμε να αφήσουμε την ένταση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας», συμπλήρωσε η Μπαρ.