Σίγουρα γνωρίζετε ότι το πιλάτες βελτιώνει τη στάση του σώματος και η άρση βαρών μπορεί να επηρεάσει θετικά το σώμα σας. Και τα δύο αποτελούν πολύ καλές επιλογές άσκησης, αλλά είναι το ένα καλύτερο από το άλλο;

Το πιλάτες έχει διάφορα οφέλη, όπως το ότι προωθεί τη χαλάρωση και τη συγκέντρωση μέσω συγκεκριμένων αναπνοών κατά τη διάρκεια της κίνησης, ενώ αποτελεί καλύτερη επιλογή για την πρόληψη ή την αποκατάσταση από έναν τραυματισμό, επειδή διορθώνει τη μυϊκή ανισορροπία.

Γυναίκα ασκείται με την τεχνική του πιλάτες

Μια ανασκόπηση του 2011 στο περιοδικό Muscle, Ligaments and Tendons Journal ανέφερε ότι οι 50 ασκήσεις σε ένα παραδοσιακό μάθημα Pilates μπορούν να βελτιώσουν τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή, την ευλυγισία, την ισορροπία και τη στάση του σώματος.

Γυναίκες απολαμβάνουν ασκήσεις πιλάτες

Με έμφαση στην αναπνοή, την ευθυγράμμιση και τη σταθερότητα, το Pilates έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον πόνο στη μέση, ενώ ενισχύει, επίσης, το πυελικό έδαφος, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των υγιών γυναικών καθώς μεγαλώνουν. Η συγγραφέας της μελέτης June Kloubec σημειώνει ότι επειδή το Pilates επιστρατεύει τους μύες του κορμού, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης και της αντοχής.

Το πιλάτες μπορεί, επίσης, να βελτιώσει τη σύνδεση νου-σώματος, καθώς αυξάνει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλό σας. Και επειδή οι ασκήσεις αυτές βελτιώνουν την κυκλοφορία στο σώμα, μπορούν να ενισχύσουν ακόμη και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τέλος, το πιλάτες διευκολύνει τους πόνους της περιόδου, εξηγεί το Healthline, καθώς και να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή.

Για αλλαγές στο σώμα, προτιμήστε την άρση βαρών

Γυναίκα αθλείται με βάρη σε εξωτερική χώρο

Όπως και το πιλάτες, όμως, έτσι και η άρση βαρών μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την ισορροπία και να αποτρέψει τους τραυματισμούς, εξηγεί η Mayo Clinic, ενώ μπορεί να βελτιώσει και την ψυχική σας υγεία, καθώς στέλνει σήματα στον εγκέφαλό σας που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας, εξηγεί το Everyday Health.

Ωστόσο, η άρση βαρών μπορεί να επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στο σώμα σας όταν γίνεται σωστά και με ασφάλεια, καθώς βασίζεται στην προοδευτική υπερφόρτωση που δημιουργεί μικρές ρήξεις στις μυϊκές σας ίνες. Αυτό ενεργοποιεί το φυσικό σας σύστημα επούλωσης και επιβραδύνει τη μείωση των μυών που σχετίζεται με την ηλικία, δημιουργώντας αλλαγές στο σώμα σας.

Γυναίκα σηκώνει βάρη

Μια μελέτη του 2014 στο Obesity αναφέρει ότι η προπόνηση με βάρη είναι ανώτερη από την αερόβια προπόνηση για την περιποίηση της μέσης. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η προπόνηση με βάρη αυξάνει την υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση (EPOC), πράγμα που σημαίνει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες και μετά την άσκηση.

Σύμφωνα με το U.S. News and World Report, η άρση βαρών βελτιώνει την ικανότητα των μυών σας να μεταφέρουν τη γλυκόζη από το αίμα σας, γεγονός που μπορεί να μετριάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Επειδή η άσκηση με βάρη μειώνει τα κιλά γύρω από τη μέση μπορεί, επίσης, να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το σπλαχνικό λίπος, όπως ο καρκίνος ή οι καρδιακές παθήσεις.