Το έλαιο νερολί, γνωστό και ως έλαιο ανθών πορτοκαλιάς ή citrus aurantium, είναι ένα από τα πιο αρωματικά αιθέρια έλαια. Δημιουργήθηκε με τη χρήση απόσταξης ατμού για την εξαγωγή του ελαίου από τα άνθη της νεραντζιάς και έχει λεπτές νότες λουλουδιών και εσπεριδοειδών, με μια ελαφριά πιπεράτη χροιά, σύμφωνα με το Healthline.

Στις μέρες μας, το λουλουδάτο άρωμά του είναι δημοφιλές στα αρώματα, αλλά χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά στην Ινδία για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως προβλήματα αρτηριακής πίεσης, στομαχικά προβλήματα και άλλα.    

Έλαιο νερολί: Ποια τα οφέλη του

Έλαιο νερολί

Το έλαιο νερολί είναι, επίσης, ευρέως δημοφιλές επειδή είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και έχει πιθανές αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, αντιπαχυσαρκικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, σύμφωνα με επισκόπηση μελέτης του 2018. Η μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Ethnopharmacology διαπίστωσε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καντιντίασης, λόγω των ισχυρών αντιμυκητιασικών του δραστηριοτήτων. Βρήκε επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το έλαιο νερολί μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της δραστικότητας των αντιβιοτικών.     

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που μπορεί να κάνει αυτό το ισχυρό έλαιο. Έρευνα από μελέτη του 2012 δείχνει ότι το έλαιο νερολί μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του δέρματος, μειώνοντας τις εξάρσεις της ακμής. Όπως δήλωσε ο Αυστραλός δερματολόγος Daniel Lanzer στο mindbodygreen, «Αυτό το έλαιο λειτουργεί για να μειώσει την εμφάνιση της ακμής σας σε μια νύχτα με τις αντιμυκητιασικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες».

Επιπλέον, αν ψάχνετε για υποστήριξη της στοματικής υγιεινής, μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι το έλαιο νερολί μπορεί να μειώσει τα ανεπιθύμητα βακτήρια στο στόμα και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των στοματικών λοιμώξεων.

Έλαιο νερολί: Ιδανική επιλογή για αρωματοθεραπεία

Έλαιο νερολί

Πέρα, όμως, από τη χρήση του ελαίου νερολί για την υγεία του δέρματος και τη στοματική υγιεινή, είναι, επίσης, εξαιρετικό για αρωματοθεραπεία. Σύμφωνα με το Healthline, η εισπνοή του ελαίου νερολί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης. Όσον αφορά τα ηρεμιστικά του αποτελέσματα, μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που εισέπνευσαν το έλαιο (μαζί με άλλα έλαια όπως η λεβάντα, η μαντζουράνα και το ylang-ylang) παρουσίασαν μείωση των επιπέδων κορτιζόλης στο σάλιο και της αρτηριακής πίεσης. Το Healthline εξηγεί ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην ικανότητα του ελαίου νερολί να μειώνει την έκκριση κορτιζόλης και να αυξάνει τα επίπεδα της «ορμόνης της ευεξίας», της σεροτονίνης.

«Το αιθέριο έλαιο νέρολι χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία εδώ και πολύ καιρό λόγω των εκπληκτικών ψυχικών και σωματικών οφελών του για την υγεία», μοιράζεται η γιατρός Amber O’Brien με το mindbodygreen. Είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό, ηρεμιστικό και γενικά ασφαλές στη χρήση, όταν αραιώνεται σωστά σε ένα έλαιο φορέα, όπως το έλαιο καρύδας ή το έλαιο jojoba. Το mindbodygreen προτείνει τη χρήση πέντε έως οκτώ σταγόνων ελαίου νέρολι ανά κουταλιά της σούπας λάδι φορέα.