Ο έλεγχος των ονείρων μπορεί να ακούγεται σαν την πλοκή ενός απόκοσμου μυθιστορήματος φαντασίας, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι αγαπημένοι μας χαρακτήρες επιστημονικής φαντασίας μπορεί να μην είναι οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι περίπου οι μισοί από εμάς έχουν δει ένα ή περισσότερα διαυγή όνειρα σε κάποια στιγμή της ζωής τους, σύμφωνα με το Frontiers in Psychology.

Τι είναι τα διαυγή όνειρα

Γυναίκα ονειρεύεται

Τα διαυγή όνειρα είναι μια κατάσταση στην οποία έχουμε ενεργή επίγνωση ότι βρισκόμαστε στη μέση ενός ονείρου, σύμφωνα με το MedicalNewsToday. Για ορισμένους, αυτή η επίγνωση εξελίσσεται σε ικανότητα ελέγχου του περιεχομένου των ονείρων τους.

Εφαρμόζοντας ορισμένες τεχνικές, μπορεί να είμαστε σε θέση να καλλιεργήσουμε την ικανότητα να κατευθύνουμε τα όνειρά μας. Σε συνέντευξή της στο Scientific American, η επίκουρη κλινική καθηγήτρια ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Deirdre Barrett εξηγεί ότι μια τέτοια τεχνική περιλαμβάνει την παροχή στον εγκέφαλό μας μιας οπτικής προτροπής του επιθυμητού θέματος πριν από τον ύπνο.

«Πολύ συχνά πρόκειται για ένα πρόσωπο που κάποιος θέλει να ονειρευτεί και μια απλή φωτογραφία είναι το ιδανικό έναυσμα», δήλωσε η Barrett στο δημοσίευμα. Η μέθοδος αυτή μπορεί, επίσης, να είναι αποτελεσματική για όσους θέλουν να λύσουν προβλήματα στον ύπνο τους. Για να γίνει αυτό, η Barrett προτείνει να κρατάτε ένα αντικείμενο σχετικό με το πρόβλημα δίπλα στο κρεβάτι σας. «Αν είστε καλλιτέχνης, μπορεί να είναι ένας λευκός καμβάς», προτείνει η Barrett μέσω του Scientific American.

Σε αντίθεση με την προετοιμασία πριν από τον ύπνο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο έλεγχος των ονείρων μπορεί ενδεχομένως να διεγερθεί και στη μέση της νύχτας, αναφέρει το MedicalNewsToday.

Πώς να ελέγξετε τα όνειρα που βλέπετε

Γυναίκα ονειρεύεται

Αφού ανέλυσαν περισσότερους από 300 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 84 ετών, οι ερευνητές μιας μελέτης του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology εντόπισαν δύο μεθόδους που ήταν πιο αποτελεσματικές στην αύξηση της πιθανότητας διαυγούς ονείρου -και οι δύο αφορούσαν το ξύπνημα του εαυτού μας κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε ώρες μετά την κατάκλιση, σημειώνει το MedicalNewsToday.

Η πρώτη τεχνική, η οποία ονομάζεται μνημονική επαγωγή διαυγών ονείρων (MILD), περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας λεκτικής δήλωσης πριν κάποιος πέσει για ύπνο, όπως: «Την επόμενη φορά που θα ονειρευτώ, θα θυμάμαι ότι ονειρεύομαι». Η άλλη μέθοδος, γνωστή ως διαυγές όνειρο που προκαλείται από τις αισθήσεις (SSILD), χρησιμοποιεί τεχνικές γείωσης. Για μια περίοδο 20 δευτερολέπτων, το άτομο συγκεντρώνεται στις αισθήσεις του -σε αυτά που βλέπει, ακούει και αισθάνεται πριν επιστρέψει στο κρεβάτι. Για όσους δεν είναι οπαδοί των μεταμεσονύκτιων ξυπνημάτων, μια πρωινή πρακτική μπορεί να είναι περισσότερο της αρεσκείας σας.

Γυναίκα ονειρεύεται

Για να βοηθήσετε στον έλεγχο των ονείρων σας τη νύχτα, το Healthline προτείνει την τήρηση ενός ημερολογίου ονείρων. Η καταγραφή των ονείρων σας πρωί-πρωί και η συνέχιση της τακτικής επανεξέτασης των καταχωρίσεών σας μπορεί να σας βοηθήσει να εξασκήσετε τον μυ της συνειδητοποίησης των ονείρων σας και να αυξήσετε τις πιθανότητες να δείτε διαυγή όνειρα.

Η Deirdre Barrett λέει στο Scientific American ότι ακόμη και ο έλεγχος του ονείρου κάποιου άλλου μπορεί να μην αποκλείεται επίσης -το μόνο που μπορεί να χρειαστεί είναι ένας ψίθυρος. «Τα ακουστικά πράγματα φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα, όπως το νερό ή μια φωνή που λέει κάτι», δήλωσε η Barrett στο δημοσίευμα.