Αν χρησιμοποιείτε ένα τυπικό σφουγγάρι πιάτων για το πλύσιμο των πιάτων ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε τη μέθοδό σας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports βρήκε 362 διαφορετικά είδη βακτηρίων στα οικιακά σφουγγάρια πιάτων, σε αριθμό περίπου 54 δισεκατομμυρίων ανά κυβικό εκατοστό. Αυτά τα σφουγγάρια αποτελούν το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτήρια, επειδή είναι πορώδη και κλειδώνουν την υγρασία και τα σωματίδια των τροφίμων.

Σφουγγάρι πιάτων

«Ένα πρόβλημα που έχουμε με τα βακτήρια και τα μικρόβια είναι ότι δεν μπορούμε να τα δούμε. Και αν δεν τα βλέπουμε, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν», εξήγησε μιλώντας στο TIME ο Markus Egert, καθηγητής μικροβιολογίας και υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Furtwangen. Ευτυχώς, η πλειονότητα των μικροσκοπικών μικροβίων που βρέθηκαν στη μελέτη δεν ήταν αυτά που προκαλούν τροφικές ασθένειες, όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Ωστόσο, ο Egert δήλωσε στο TIME ότι υποψιάζεται πως αν ψάξετε αρκετά, θα μπορέσετε να βρείτε τέτοιου είδους βακτήρια.

Απολυμαίνετε το σφουγγάρι σας κάθε δύο ημέρες

Σφουγγάρι και απορρυπαντικό πιάτων

Παρόλο που τα σφουγγάρια πιάτων συνήθως καλύπτονται με σαπούνι πριν από τη χρήση, αυτό δεν βοηθάει στον καθαρισμό του σφουγγαριού. Τα μικρόβια που βρέθηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν ανθεκτικά στο σαπούνι -οπότε όταν απολυμαίνετε το σφουγγάρι σας, καλύτερα να χρησιμοποιείτε χλωρίνη. Σε ένα διάλυμα από 3 κουταλιές της σούπας χλωρίνη ανά λίτρο νερού, μουλιάστε τα σφουγγάρια σας για πέντε λεπτά πριν τα ξεπλύνετε, εξηγεί το Good Housekeeping. Μπορείτε, επίσης, να απολυμάνετε ένα σφουγγάρι περνώντας το από το πλυντήριο πιάτων, όπου η θερμότητα θα είναι αποτελεσματική στη θανάτωση των βακτηρίων. Τα σφουγγάρια θα πρέπει να απολυμαίνονται κάθε δύο ημέρες και να αντικαθίστανται κάθε δεύτερη εβδομάδα.

Οι πλαστικές βούρτσες ή οι βούρτσες σιλικόνης μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση αν θέλετε να απαλλαγείτε εντελώς από τα σφουγγάρια πιάτων, σύμφωνα με το TIME. Αποτελούν καλύτερη επιλογή επειδή καθαρίζονται ευκολότερα και δεν είναι τόσο επιρρεπή στην παγίδευση βακτηρίων. Αν κάνετε τη μετάβαση σε μια βούρτσα, θα πρέπει να απολυμαίνονται στο πλυντήριο πιάτων κάθε εβδομάδα και να αντικαθίστανται κάθε χρόνο. Φυσικά, ο ευκολότερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα πιάτα σας είναι καθαρά είναι η χρήση πλυντηρίου πιάτων.

Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ρυθμισμένο σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς το ζεστό νερό είναι αυτό που τα κάνει τόσο αποτελεσματικά στην απολύμανση.