Γνωστό και ως multitasking, το να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα μπορεί, τελικά, να μην είναι και τόσο καλό όσο νομίζετε. Με άλλα λόγια, το multitasking υπερφορτώνει τον εγκέφαλό μας ή θα μπορούσε να τον κάνει πιο δυνατό;

Πολλοί από εμάς τακτικά περπατάμε και μιλάμε, τρώμε και στέλνουμε μηνύματα ή email ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση. Αλλά μόνο και μόνο επειδή είμαστε σε θέση να κάνουμε πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κάνουμε καλά. Ο ψυχίατρος και διευθυντής του Pacific Brain Health Institute του Pacific Neuroscience, Dr. David A. Merrill εξηγεί μέσω του LiveStrong, «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει σχεδιαστεί για να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα. Όταν το κάνετε αυτό, υπάρχει ένα κόστος».

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών επεισοδίων εντόπισαν την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για πολλαπλές εργασίες μέσω της χρήσης τεχνολογίας απεικόνισης. Στη μελέτη τους, διαπιστώθηκε ότι όταν οι άνθρωποι εστιάζουν σε μια εργασία, η ροή του αίματος κατευθύνεται προς την περιοχή του εγκεφάλου που απαιτείται για αυτήν την εργασία. Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι η περιοχή του εγκεφάλου που λαμβάνει αυξημένη ροή αίματος όταν κάνουμε πολλές εργασίες είναι ο προμετωπιαίος φλοιός. Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν στον προμετωπιαίο φλοιό όταν εναλλάσσουμε εργασίες;

Γυναίκα που τρώει και δουλεύει ταυτόχρονα

Οι αντίθετες εργασίες μπορεί να είναι πιο εύκολο να ολοκληρωθούν από παρόμοιες εργασίες

Όταν εκτελεί πολλαπλές εργασίες, ο εγκέφαλος αναγκάζεται να ανακατευθύνει συνεχώς την εστίασή του, οδηγώντας τελικά σε μειωμένη απόδοση σε κάθε εργασία, εξηγεί το LiveStrong. Αυτό μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τη μνήμη, καθώς το multitasking μειώνει την ικανότητα του εγκεφάλου μας να διατηρεί και να κωδικοποιεί τις εισερχόμενες πληροφορίες.

Η επιστήμη έχει δείξει ότι το multitasking μειώνει την παραγωγικότητα έως και 40%, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Aalto. Η μελέτη του 2017 αποκάλυψε περαιτέρω ότι η ταχύτητα με την οποία εναλλάσσουμε εργασίες μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τη νευρική δραστηριότητα. Δείχνοντας στους συμμετέχοντες τμήματα 50 δευτερολέπτων από τρεις ταινίες δράσης, διαπιστώθηκε ότι οι μικρότερες διάρκειες του χρόνου παρακολούθησης είχαν ως αποτέλεσμα «κατακερματισμένη συνέχεια», ενώ ο χρόνος παρακολούθησης 6,5 λεπτών ανά ταινία επέτρεπε τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου.

Επιχειρηματίες με πολλές υποχρεώσεις

Είναι ενδιαφέρον, λοιπόν, ότι ο εγκέφαλος δυσκολεύεται περισσότερο όταν προσπαθείτε να κάνετε δραστηριότητες που έχουν παρόμοια φύση την ίδια στιγμή και λιγότερο όταν οι εργασίες έχουν διαφορετικές γνωστικές ανάγκες.

Η πτυχιούχος φοιτήτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον Abigail Novick Hoskin εξηγεί μέσω του BrainFacts.org: «Με απλά λόγια, μπορεί να μπορείτε να περπατήσετε στο δρόμο ενώ μιλάτε με έναν φίλο, αλλά γίνεται πολύ πιο δύσκολο να μιλήσετε με τον φίλο σας ενώ προσπαθείτε να γράψετε ένα δοκίμιο που δεν σχετίζεται με ό,τι κι αν μιλάτε οι δυο σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το περπάτημα και η ομιλία περιλαμβάνουν δύο διαφορετικά συστήματα εγκεφάλου, αλλά η ομιλία και η γραφή μοιράζονται ένα σύστημα. Στην τελευταία περίπτωση, είναι σαν να έχετε δύο τρένα που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες γραμμές για να πάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις -απλά δεν λειτουργεί».