Τα λόγια ενός γονέα μπορούν πραγματικά να βλάψουν ένα παιδί. Κι αυτό επειδή σε στιγμές θυμού και απογοήτευσης, έχουμε την τάση να λέμε πράγματα που δεν τα εννοούμε ή να μην έχουμε προσέξει ότι γύρω μας υπάρχουν παιδιά.

Υπάρχουν για παράδειγμα μερικοί άνθρωποι που η αγαπημένη τους λέξη είναι εκείνη με τα 6 γράμματα και προκαλεί γέλιο στα παιδιά. Υπάρχουν όμως κι άλλες λιγότερο χιουμοριστικές φράσεις που μπορεί να κάνουν τα παιδιά να κλάψουν, να μειώσουν την αυτοπεποίθηση τους ή και ενδεχομένως να καταστρέψουν τη σχέση τους με τον έναν γονέα.

Αν και υπάρχουν πολλά που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά, εδώ είναι μερικές φράσεις που θα πρέπει να σταματήσετε να λέτε στα παιδιά σας.

Άφησε με εμένα να το κάνω

Είναι φυσικό να θέλετε να πάρετε τον έλεγχο στα χέρια σας για να προστατέψετε το παιδί αλλά και η υπερπροστασία δεν κάνει καλό. Έτσι δεν θα μάθει ποτέ να κάνει σωστά τα πράγματα ή με τον τρόπο που θέλετε εσείς να τα κάνει.

Μην κλαις

Το κλάμα είναι κι αυτό ένα ξέσπασμα και τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, όταν πρόκειται για την έκφραση των συναισθημάτων τους. Λέγοντας στο παιδί σας να μην ρίξει ούτε ένα δάκρυ σημαίνει ότι υπάρχει κάτι λάθος με αυτό, ενώ είναι απολύτως φυσιολογικό.

Διαβάστε περισσότερα στο baby.gr…