Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Waterloo του Καναδά προχώρησαν στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη του… πώς κινείται η σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια του σεξ, προκειμένου να «χαρτογραφήσουν» τις καλύτερες στάσεις για σεξ για τις γυναίκες που υποφέρουν από πόνους στη μέση.

Παρά τη διαδεδομένη πεποίθηση, ότι η στάση «κουτάλι» είναι η καλύτερη για εκείνους που υποφέρουν από πόνους στη μέση, μέσα από τη μελέτη τους οι ερευνητές καταρρίπτουν τη θεωρία αυτή.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανάλογα με τον τύπο του πόνου που βιώνει μια γυναίκα, η ιεραποστολική στάση ή η στάση «doggy style» είναι οι καλύτερες για να απαλύνονται τα συμπτώματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η στάση «κουτάλι» είναι μία από τις χειρότερες που μπορεί να επιλέξει κανείς.

Οι νέες συστάσεις δημοσιεύτηκαν σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου European Spine Journal.

«Παραδοσιακά η στάση ‘κουτάλι’ συνίστατο από τους ειδικούς σε όσους υπέφεραν από πόνους στη μέση, καθώς θεωρούνταν ότι μειώνει την ένταση στα νεύρα και το φορτίο στους ιστούς. Όταν όμως εξετάσαμε την κίνηση της σπονδυλικής στήλης και τη λειτουργία των μυών, βρήκαμε ότι η συγκεκριμένη στάση είναι μάλλον μία από τις χειρότερες που υπάρχουν για συγκεκριμένους τύπους πόνου στη μέση» εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Natalie Sidorkewicz.

Για να καταλήξει στις καινούριες «συστάσεις» η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια πρωτοποριακή έρευνα, που συνδυάζει συστήματα υπέρυθρης και ηλεκτρομαγνητικής σύλληψης της κίνησης, προκειμένου να παρακολουθήσουν πώς κινούνταν η σπονδυλική στήλη 10 ζευγαριών σε πέντε διαφορετικές στάσεις για σεξ.

Τα αποτελέσματα αξιοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός «χάρτη» -ή αλλιώς ενός εικονογραφημένου σετ οδηγιών σημειώνει το δημοσίευμα- για να προτείνουν διαφορετικές στάσεις για σεξ, με βάση το ποιες κινήσεις προκαλούν πόνο στους ασθενείς.

Σύμφωνα με το «χάρτη» αυτό, οι γυναίκες που έχουν δυσανεξία στην προέκταση –δηλαδή ο πόνος στην πλάτη τους επιδεινώνεται όταν ξαπλώνουν μπρούμυτα- θα πρέπει να αλλάξουν τη στάση «κουτάλι» με την κλασική ιεραποστολική. Ακόμη, η προσθήκη ενός μαξιλαριού θα μπορούσε να τις βοηθήσει να κρατήσουν τη σπονδυλική τους στήλη σε μια πιο «ουδέτερη» θέση.

Όσες υποφέρουν από δυσανεξία στην κάμψη –δηλαδή ο πόνος στην πλάτη τους επιδεινώνεται όταν προσπαθούν να ακουμπήσουν τα δάχτυλα των ποδιών τους ή όταν κάθονται για πολλές ώρες στην ίδια θέση- τότε η στάση «doggy-style» με στήριξη στα χέρια και όχι στους αγκώνες είναι καλύτερη από τη στάση «κουτάλι».

«Αυτό που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι οι στάσεις του σεξ είναι κατάλληλες για ένα τύπο πόνου πλάτης/μέση και όχι για τον άλλο. Αυτές οι οδηγίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και σεξουαλικής ζωής πολλών ζευγαριών» πρόσθεσε η ερευνήτρια.