Ο βασιλικός είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό αρωματικό φυτό, που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για την παρασκευή της περίφημης σάλτσας πέστο για τα ζυμαρικά. Η χρήση του βασιλικού για τη φροντίδα του δέρματος είναι μια συχνά παραβλεπόμενη εναλλακτική λύση σε σχέση με ορισμένες συμβατικές θεραπείες. Από τα φύλλα και τα λουλούδια του φυτού έως το λάδι του, μπορεί να προσφέρει μια ποικιλία από οφέλη για την προστασία, τον καθαρισμό του δέρματος και τη μείωση των ρυτίδων, ώστε να αποκτήσετε μια αξιοζήλευτη και λαμπερή επιδερμίδα.

Ενυδατώνει το δέρμα

Όπως εξηγεί ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Today, όταν συγκρίθηκαν κρέμες προσώπου με έλαια ή εκχυλίσματα από βασιλικό με εκείνες χωρίς βασιλικό, οι εκδοχές με έγχυση βασιλικού έκαναν καλύτερη δουλειά βελτιώνοντας την υγρασία και μειώνοντας την τραχύτητα του δέρματος.

Βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής

Ενώ ο βασιλικός δεν μπορεί να θεραπεύσει την ακμή, κάποια έρευνα δείχνει ότι το λάδι του βοτάνου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του προβλήματος. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Alternative and Complementary Therapies, τα έλαια του βασιλικού μπορεί να έχουν αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά την ακμή. Μια άλλη μελέτη, που αναφέρεται στο άρθρο του Nutrition Today, δοκίμασε τον χυμό από θρυμματισμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού ως θεραπεία ακμής. Σε αυτήν τη μελέτη, ο χυμός ήταν εξίσου αποτελεσματικός στη θεραπεία της ακμής με τις τυπικές αποδεκτές επιλογές αντιμετώπισής της.

Προστασία κατά του ήλιου

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο βασιλικού μπορεί να παρέχει κάποια προστασία ως ένα δυνητικά βιώσιμο αντιηλιακό δραστικό συστατικό.

Μείωση ρυτίδων

Το άρθρο στο Nutrition Today δεν έδειξε μόνο τα ενυδατικά οφέλη του βασιλικού, αλλά ανέφερε, επίσης, τη δυνατότητα μείωσης των ρυτίδων όταν το συμπυκνωμένο εκχύλισμα των φύλλων και των λουλουδιών εγχύθηκε σε μια κρέμα του προσώπου.