Θύματα βίας, ανισοτήτων και σεξουαλικών επιθέσεων οι γυναίκες

Δέκα σημαντικά στοιχεία για την σημερινή κατάσταση τους παγκοσμίως


ΓΥΝΑΙΚΑ
22:34
03/06/2019
Θύματα βίας, ανισοτήτων και σεξουαλικών επιθέσεων οι γυναίκες
8
loading

Χιλιάδες παγκόσμιοι ηγέτες, ειδικοί και ακτιβιστές συμμετέχουν αυτήν την εβδομάδα στη διάσκεψη με τίτλο Women Deliver που πραγματοποιείται στον Καναδά .

Στη διάσκεψη θα εξεταστούν θέματα όπως οι ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες στην εκπαίδευση, οι μισθολογικές ανισότητες, η θέση τους στην οικονομία και πολλά άλλα θέματα που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων.

Ακολουθούν δέκα σημαντικά στοιχεία για την σημερινή κατάσταση των γυναικών όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 • Σε ολόκληρο τον κόσμο οι γυναίκες κερδίζουν σχεδόν τα μισά σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο κάνει λόγο για μισθολογικό χάσμα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών σχεδόν 51% το 2018. Με τον παρόντα ρυθμό εξέλιξης θα χρειαστούν 108 χρόνια για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα και 202 χρόνια μέχρι να υπάρξει μισθολογική ισότητα.
 • Σύμφωνα με την λίστα του Fortune ανάμεσα στις 500 αμερικανικές εταιρείες υψηλότερου κέρδους ποσοστό μικρότερο του 7% έχουν επικεφαλής γυναίκες. Αλλά ακόμη και έτσι είναι καλύτερα σε σχέση με το 5% που ήταν πριν από έναν χρόνο.
 • Μόνο 17 επικεφαλής κρατών το 2018 ήταν γυναίκες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Οι γυναίκες κατέχουν το 18% των υπουργικών θέσεων σε όλον τον κόσμο και το 24% των βουλευτικών.
 • Σε παγκόσμιο επίπεδο μια στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, συνήθως από τον σύντροφό της, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μια στις δύο γυναίκες σε όλον τον κόσμο δολοφονείται από τον σύντροφό της ή από κάποιον συγγενή της. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι ένας στους 20.
 • Περίπου 87.000 γυναίκες υπήρξαν το 2017 θύματα γυναικοκτονίας -δηλαδή η δολοφονία γυναικών μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες- σύμφωνα με τη Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Οι περισσότερες από τις μισές δολοφονούνται από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή. Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο στην Αφρική και κινδυνεύουν περισσότερο να δολοφονηθούν στην Ευρώπη από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή.
 • Στην ΕΕ, 45% με 55% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15, σύμφωνα με μια έρευνα της Υπηρεσίας για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του ΟΗΕ.
 • Επτά στα 10 θύματα διακίνησης ανθρώπων σε όλον τον κόσμο είναι γυναίκες και κορίτσια και περισσότερες από τρεις στις 4 διακινούνται με στόχο την σεξουαλική εκμετάλλευση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Ανθρώπινη Διακίνηση της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
 • Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων σε 30 χώρες όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF. Η UNICEF έχει ανακοινώσει ότι η πρακτική είναι "σχεδόν οικουμενική" στη Σομαλία, τη Γουινέα και το Τζιμπουτί όπου ο αριθμός αυτός ανάμεσα στα κορίτσια και τις γυναίκες ξεπερνά το 90%.
 • Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι παιδικοί γάμοι είναι περισσότερο συχνοί στην υποσαχάρια Αφρική, όπου 3,4 εκατομμύρια παιδιά παντρεύονται κάθε χρόνο. Σε διεθνές επίπεδο ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύονται από παιδιά κορυφώθηκε το 2005 φτάνοντας στα 13 εκατομμύρια περίπου και μειώθηκε σε λιγότερο από 11 εκατομμύρια το 2017.
 • Οι γυναίκες έχουν την ίδια πρόσβαση με τους άνδρες στις οικονομικές υπηρεσίες στο 60% των χωρών σε όλον τον κόσμο και την ίδια πρόσβαση στην ιδιοκτησία γης στο 42% των χωρών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar losromi

  Ε τότε να σταματήσετε τη μουσουλμανοποίηση της Ευρώπης κι όχι να την επιβάλλετε ως πρόοδο. Όσο για τους στατιστικούς αριθμούς είναι τελείως λάθος. Η δύση δεν κάνει μισθολογική διάκριση με βάση το φύλο αλλά βάση προσόντων. Τώρα, η διαφορά στα ποσοστά μεταξύ γυναικών και ανδρών έχει να κάνει με τις επιλογές τους κι όχι λόγω διακρίσεων. Αυτό λένε οι χωρίς ιδεοληψία κοινωνιολογικές μελέτες.

 2. avatar Stateless

  Και για όλα αυτά φταίνε οι θρησκείες που και οι ίδιες οι γυναίκες πιστεύουν.
  Δεν γίνεται μια μουσουλμάνα να μιλάει για δικαιώματα. Ούτε καν μια χριστιανή.
  Μόνο οι αθεες έχουν δικαίωμα να μιλάνε και είμαι μαζί τους. Οι υπόλοιπες μόκο.

 3. avatar Elissavet

  Προφανώς είναι από αυτά τα άρθρα που έχουν μεταφραστεί αυτόματα. Πιο λογικό θεωρώ ότι το αρχικό άρθρο έλεγε « Μια στις δυο γυναίκες που δολοφονούνται σε όλο τον κόσμο, είναι από τον σύντροφο της ή κάποιον συγγενή της»

  1. avatar Soth

   Λαι αυτο υπερβολικο δεν ειναι; Παρε ενα παραδειγμα με τις δολοφονημενες γυναικες φετος.Ποσες πεθαναν , απο αυτα που εχεις διαβασει απο οικειο προσωπο;

   1. avatar Richard29

    Ξεχνάς ότι εδώ είναι Γκριιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιις!

 4. avatar Nemesis

  Ίσως να υπάρχουν κάποιες διαφορές αλλά μου φαίνεται λιγο υπερβολικό το άρθρο. Αν θέλουμε ισότητα ας ξεκινήσουμε από κοινές τουαλέτες και αποδυτήρια.

 5. avatar Richard29

  "Μια στις δύο γυναίκες σε όλον τον κόσμο δολοφονείται από τον σύντροφό της ή από κάποιον συγγενή της."

  Ακόμη και η Καλογεροπούλου δεν το πιστεύει αυτό.

 6. avatar Soth

  Πιο biased , ανακριβες και ψευτικο αρθρο απο αυτο παιζει να μην εχω δει , πλην των υποσχεσεων των πολιτικων αρχηγων.Οποιος/α θελει το αναλυουμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει