Στατιστικά αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης φλεβικής θρομβοεμβολής ενέχει η χορήγηση συνδυασμένων αντισυλληπτικών τρίτης και τέταρτης γενιάς, σε σύγκριση με αντίστοιχα σχήματα αντισυλληπτικών πρώτης και δεύτερης γενιάς. Μάλιστα, η Γαλλία ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να αποφανθεί για το αν υπάρχει ανάγκη να περιοριστεί η χρήση αυτών των φαρμάκων από γυναίκες που δεν μπορούν να λάβουν άλλα από του στόματος χορηγούμενα συνδυασμένα αντισυλληπτικά.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα από του στόματος χορηγούμενα συνδυασμένα αντισυλληπτικά φέρουν ένα πολύ σπάνιο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE ή θρόμβων στο αίμα). Ο απόλυτος κίνδυνος είναι πολύ μικρός (μεταξύ 20-40 περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες μέσα σε ένα έτος χρήσης) και ο κίνδυνος διαφέρει μεταξύ των διαφόρων γενεών των συνδυασμένων αντισυλληπτικών. Υπάρχει ένας υψηλότερος κίνδυνος για τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά τρίτης και τέταρτης γενιάς, σε σύγκριση με τα αντισυλληπτικά πρώτης και δεύτερης γενιάς. Πληροφορίες (προειδοποιήσεις και αντενδείξεις) σχετικά με κινδύνους φλεβικής θρομβοεμβολής περιλαμβάνονται στα φύλλα οδηγιών των ασθενών και των ιατρών, τα οποία επικαιροποιούνται διαρκώς.

Στο μικροσκόπιο τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά 3ης-4ης γενιάς

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα επανεξετάσει τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά τρίτης και τέταρτης γενιάς για να δώσει τη γνώμη της σχετικά με το εάν οι διαθέσιμες πληροφορίες για τα προϊόντα αυτά παρέχουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση στους ασθενείς και στους ιατρούς ώστε να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις για τη αγωγή τους. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα κράτη μέλη έχουν ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να εκδώσει μια πανευρωπαϊκή σύσταση για τα φάρμακα αυτά στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για τη φαρμακοεπαγρύπνηση.

Τα από του στόματος χορηγούμενα συνδυασμένα αντισυλληπτικά παραμένουν υπό στενή παρακολούθηση από τα εθνικά συστήματα φαρμακοεπαγρύπνησης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για οποιαδήποτε γυναίκα να σταματήσει τη λήψη του αντισυλληπτικού της. Εάν μια γυναίκα έχει οποιοδήποτε ερώτημα, μπορεί να το συζητήσει με τον ιατρό της.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανασκόπηση της PRAC θα δημοσιεύουν μετά την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στις 4-7 Φεβρουαρίου 2013.

Πηγή: healthpress.gr