«Η Επιχειρηματικότητα για την Ανάπτυξη. Οι γυναίκες πολύτιμο κεφάλαιο» είναι το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού Ρόδης Κράτσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2012, στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012.

Στη χώρα μας το συνεχιζόμενο χάσμα μεταξύ των φύλων αφορά και την επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία για την περίοδο 2010-2011 στην Ελλάδα, μόνο το 3,7% του πληθυσμού 18-64 ετών ήταν γυναίκες επιχειρηματίες. Αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι γυναίκες επιχειρηματίες αποτελούν το 30% του συνόλου των επιχειρηματιών.

Την ίδια στιγμή, το 60% του συνόλου των αποφοίτων πανεπιστημίου στην Ε.Ε. είναι γυναίκες που υποεκπροσωπούνται στον επιχειρηματικό τομέα, είτε ως επιχειρηματίες είτε ως υψηλά στελέχη επιχειρήσεων. Με βάση, δε, τις περισσότερες στατιστικές και προβλέψεις προκύπτει ότι οι προσδοκίες δραστηριοποίησης και εξέλιξης είναι ισχυρότερες ανάμεσα στις γυναίκες επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι μητέρες.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει τη σημασία της γυναικείας επιχειρηματικότητας για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Επιστήμονες και επιχειρηματίες διαφόρων χώρων θα καταθέσουν τις πολύπλευρες εμπειρίες τους, θα ανταλλάξουν απόψεις και θα διατυπώσουν προτάσεις ενώ οι γενικοί γραμματείς Βιομηχανίας Σπ. Ευσταθόπουλος και Ισότητας των φύλων Ζέττα Μακρή θα αναφερθούν στις δράσεις της πολιτείας.