Ένα μικρό σαλόνι μπορεί, μερικές φορές, να θεωρείται μειονέκτημα του σπιτιού, το οποίο ανεχόμαστε, χωρίς να μας αρέσει πραγματικά. Μάλιστα, πολλοί από εμάς βλέπουν τη διακόσμηση σαλονιού σαν κάτι πολύ σημαντικό για τη διάθεση μας και ένας περιορισμός στο διαθέσιμο χώρο μπορεί να σημαίνει ότι δε μπορούμε να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα μας για να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, έχει πολύ μεγάλη σημασία να αισθάνεσαι άνετα στον προσωπικό σου χώρο. Αυτό σημαίνει, πως είναι καλύτερα να αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις για τη διακόσμηση του σπιτιού μας. Ακόμα και ένα μικρό σαλόνι μπορεί να μεταμορφωθεί και να γίνει ονειρικό για σένα και για τους δικούς σου ανθρώπους, αρκεί να έχεις μερικές έξυπνες ιδέες. Είσαι έτοιμος/ -η να μάθεις πώς θα πετύχεις την τέλεια διακόσμηση σαλονιού από το Douleutaras.gr;

Βάψε τα λευκά!

Η συμβουλή αυτή θα σου λύσει τα χέρια, κάνοντας το σαλόνι σου να μοιάζει μεγαλύτερο και πιο φωτεινό. Είναι αποδεδειγμένο πως το λευκό χρώμα επιτρέπει στο φυσικό φως να διαχέεται στο χώρο πιο εύκολα, κάτι που τον αναδεικνύει και του προσδίδει μεγαλοπρέπεια. Ακόμα κι αν δεν είσαι fan του λευκού χρώματος, μπορείς πάντα να δημιουργήσεις μια οπτική αντίθεση, βάφοντας έναν τοίχο του σαλονιού σε κάποιο έντονο χρώμα, το οποίο ταιριάζει περισσότερο στην αισθητική σου. Έτσι, το έντονο χρώμα θα βρεθεί απέναντι στο λευκό και θα αναδειχθεί αμέσως.

Ακολούθησε minimal γραμμές

Το minimal βασίζεται στις αρχές της αφαιρετικής διακόσμησης. Κεντρική του ιδέα είναι, ότι ένας χώρος μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακός και ολοκληρωμένος, ακόμα και χωρίς να φορτώνεται με πολλά στοιχεία. Με άλλα λόγια, «η απλότητα είναι το παν». Σκοπός ενός μινιμαλιστικά διαμορφωμένου χώρου είναι να μπορείς να κινηθείς από και προς αυτόν με άνεση. Εξίσου βασικός σκοπός του είναι και το να μπορεί να πλανηθεί το βλέμμα σου στο χώρο, χωρίς να κουραστεί.

Τοποθέτησε μία βιβλιοθήκη στον τοίχο του σαλονιού

Μια βιβλιοθήκη δε χρησιμεύει αποκλειστικά και μόνο για την αποθήκευση των βιβλίων σου. Αντιθέτως, είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος της διακόσμησης σου και μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μικρής χωρητικότητας του σαλονιού σου. Η βασική ιδέα είναι ότι μπορείς να «θυσιάσεις» έναν τοίχο για να εντοιχίσεις μια μεγάλη βιβλιοθήκη, ώστε να τοποθετήσεις εκεί βιβλία, περιοδικά, φωτογραφίες αγαπημένων, ακόμα και διακοσμητικά στοιχεία και τρόπαια. Με τον τρόπο αυτό, δε θα χρειαστεί να δεσμεύσεις καθόλου χώρο από το δωμάτιο για να αναδείξεις όλα αυτά τα σημαντικά για τη διακόσμηση σου αντικείμενα.

Εναλλακτικά, δημιούργησε αποθηκευτικό χώρο με ράφια

Το κόστος τοποθέτησης μιας βιβλιοθήκης σου φαίνεται δυσβάσταχτο; Ή μήπως επιθυμείς να έχεις οπτική επαφή με κάθε τοίχο του σαλονιού σου; Όποιο από τα δύο κι αν ισχύει, υπάρχει λύση. Τοποθέτησε στο σαλόνι σου ράφια διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, στα οποία θα αποθηκεύσεις τα αγαπημένα σου αντικείμενα, χωρίς να δεσμεύουν χώρο πάνω στα τραπέζια του σπιτιού, ή σε άλλα έπιπλα.

Προτίμησε χαμηλά έπιπλα χωρίς μεγάλο όγκο

Ένας κλασικός καναπές με μπράτσα, ή ένα ψηλό τραπεζάκι καθιστικού μπορεί να φαίνονται πολύ εντυπωσιακά σε έναν μεγάλο χώρο. Ωστόσο, δεν είναι οι ιδανικές επιλογές για το μικρό σαλόνι σου. Αν ο χώρος στο σαλόνι σου είναι περιορισμένος, τότε η ιδανική λύση για σένα είναι τα χαμηλά έπιπλα, χωρίς ογκώδεις λεπτομέρειες. Με άλλα λόγια, ένας καναπές χωρίς μπράτσα μοιάζει πιο ευρύχωρος και άνετος για το καθιστικό, ενώ ένα χαμηλό τραπεζάκι με πόδια μπροστά στον καναπέ μπορεί να συμπληρώσει αρμονικά το σύνολο.

Ο γωνιακός καναπές είναι must στη διακόσμηση σαλονιού

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι τα μικρά έπιπλα είναι τα καταλληλότερα για μικρά δωμάτια, αλλά αυτή η άποψη δεν είναι απολύτως ορθή. Στην πραγματικότητα, είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε λίγα μεγάλα και άνετα έπιπλα, παρά σε πολλά μικρά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γωνιακού καναπέ για το καθιστικό. Ένας μεγάλος γωνιακός καναπές είναι απαραίτητος για τη διακόσμηση σαλονιού, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μικρό σαλόνι. Ο λόγος είναι ότι καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο, αφού τοποθετείται στη γωνία του σαλονιού, ενώ ταυτόχρονα είναι ευρύχωρος και άνετος. Σαν αποτέλεσμα, επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση στο χώρο, χωρίς να κινδυνεύεις να σκοντάψεις πάνω σε έπιπλα που εμποδίζουν την πορεία σου.

Χρησιμοποίησε τα σκούρα χρώματα μεθοδικά

Αν το σαλόνι σου είναι σχετικά μικρό, δε συστήνεται να βάψεις τους τοίχους του σε σκούρες αποχρώσεις. Τα σκούρα χρώματα τείνουν να δείχνουν το χώρο πιο περιορισμένο και λιγότερο φωτεινό. Ωστόσο, αν το αγαπημένο σου χρώμα είναι το γκρι, το μωβ, το μπλε, ή κάποιο άλλο σκούρο χρώμα, υπάρχουν λύσεις για να τα χρησιμοποιήσεις στο σαλόνι σου. Σαν γενικό κανόνα, σκέψου πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκούρα χρώματα σε μικρές επιφάνειες. Για παράδειγμα, μπορείς να βάψεις έναν τοίχο του σαλονιού γκρι και να τον διακοσμήσεις με ράφια, πάνω στα οποία υπάρχουν τα διακοσμητικά του σαλονιού.

Απόφυγε τα «βαριά» υφάσματα

Το χειμώνα συνηθίζεται να τοποθετούμε βαριά χαλιά, κουρτίνες και καλύμματα στο σαλόνι, με σκοπό να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του χώρου. Είναι αλήθεια ότι τα υφάσματα ζεσταίνουν το χώρο και τον κάνουν να μοιάζει πιο άνετος και φιλικός. Από την άλλη πλευρά, ο χώρος μπορεί να γεμίσει ασφυκτικά από αυτά και το μικρό σαλόνι να μοιάζει μικρότερο. Ποια είναι η λύση, λοιπόν; Προφανώς, δε θα σου προτείναμε να απογυμνώσεις εντελώς το σαλόνι σου, ειδικά την εποχή του χειμώνα. Ένα απαλό και ζεστό χαλί σε γήινες αποχρώσεις θα συμπληρώσει αρμονικά τη διακόσμηση σαλονιού και θα σου χαρίσει στιγμές ζεστασιάς.

Στόλισε το σαλόνι με έναν καθρέφτη

Πέρα από το γεγονός ότι αντανακλούν τη μορφή μας, οι καθρέφτες έχουν κι άλλες ωφέλειες να προσφέρουν. Δίσταζες, ως τώρα, να τοποθετήσεις καθρέφτες στο σαλόνι σου, επειδή το θεωρούσες περιττό; Στην πραγματικότητα, οι καθρέφτες μπορούν να κάνουν το μικρό σαλόνι σου να μοιάζει πολύ μεγαλύτερο. Πώς θα γίνει αυτό; Ένας τρόπος για να το πετύχεις είναι να επενδύσεις έναν τοίχο του σαλονιού με καθρέφτη από τη μια άκρη ως την άλλη. Η αντανάκλαση του δωματίου θα το κάνει να μοιάζει πιο ευρύχωρο, χωρίς να χρειαστεί να προβείς σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Προτίμησε τα πιο διακριτικά διακοσμητικά στοιχεία

Τα διακοσμητικά στοιχεία δε θα μπορούσαν να λείπουν από καμία διακόσμηση σαλονιού. Ωστόσο, η επιλογή των καταλλήλων στοιχείων είναι πολύ σημαντική για να πετύχεις τη διακόσμηση που θέλεις. Για παράδειγμα, προτείνεται να διακοσμείς τους τοίχους του σαλονιού με λίγους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής, παρά με πολλούς μικρούς. Επίσης, μπορείς να κρατήσεις τις φωτογραφίες των αγαπημένων σου προσώπων σε διακριτικές κορνίζες, οι οποίες είναι ομοιόμορφες μεταξύ τους. Έτσι, ο χώρος θα μοιάζει λιτός, αλλά ταυτόχρονα αρκετά πολυτελής. Τώρα γνωρίζεις πώς μπορείς να πετύχεις την ιδανική διακόσμηση σαλονιού, αν ο χώρος σου είναι περιορισμένος. Καθεμία από τις παραπάνω ιδέες ολοκληρώνεται με το γούστο σου, οπότε μη φοβηθείς να αναδείξεις τη δημιουργικότητα σου!