Στη μυθολογία, η θεά Αφροδίτη λέγεται ότι έτρωγε ρίζα παντζαριού για να διατηρήσει την ομορφιά της, ενώ ένα παντζάρι προσφέρθηκε στον Απόλλωνα στο ναό των Δελφών και τότε θεωρήθηκε από το μαντείο ότι αξίζει το βάρος του σε ασήμι.

O Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.), ο «πατέρας της ιατρικής», υιοθέτησε τη χρήση των φύλλων παντζαριού για να επουλώνει τις πληγές. Στη σύγχρονη εποχή και σύμφωνα με έρευνες, ο βολβός του παντζαριού είναι γνωστός για την αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση του αλλά και για τη θετική του επίδραση στην ενίσχυση της αντοχής όσων αθλούνται. Επίσης οι βιταμίνες και το σίδηρο που παρέχει βοηθούν στην ομαλή παραγωγή του αίματος ενώ οι άφθονες ίνες του συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Τι μπορεί να κάνει το παντζάρι για εσάς;

Το παντζάρι και τα φύλλα του είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγγανίου, καλίου, ιωδίου, φωσφόρου, χαλκού, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμινών A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (φυλλικό οξύ), E, K. Επίσης περιέχει φαινόλες με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες καθώς και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Μειώνει την άνοια: Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Wake Forest καταδεικνύει ότι η ημερήσια κατανάλωσή του αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο γεγονός που συντελεί στην καταπολέμηση της άνοιας και άλλων γνωστικών παθήσεων.

Αυξάνει την αντοχή: Σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Exeter ο χυμός των παντζαριών δίνει στους αθλητές περισσότερη δύναμη και αντοχή.

Αποτρέπει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης: Περιέχει αρκετές ποσότητες μαγνησίου το οποίο με τη σειρά του αξιοποιεί καλύτερα το ασβέστιο στον οργανισμό.

«Ρίχνει» τη χοληστερίνη: Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φυλλικό οξύ που περιέχει, μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

Προστατεύει την όραση: Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχονται στα φύλλα του, προστατεύουν τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ

Πουρές παντζαριού με καρύδια

Εκτός από το υπέροχο χρώμα του, αυτός ο πουρές περιλαμβάνει και θρεπτικά συστατικά. Είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό, αλλά μπορείτε να τον προσφέρετε και σαν ντιπ πάνω σε φρυγανισμένο μαύρο ψωμί.

Θα χρειαστείτε:
1 φλιτζάνι καθαρισμένα καρύδια
1 κιλό παντζάρια, βρασμένα και κομμένα σε κύβους
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
¼ του φλιτζανιού νερό
2 κ.σ. ταχίνι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Λίγο αλάτι

Οδηγίες

Σε ένα μούλτι χτυπάω τα καρύδια για λίγο.  Προσθέτω τους κύβους του παντζαριού και χτυπάω μέχρι να λιώσουν. Προσθέτω το νερό, το αλάτι, το ταχίνι και το λάδι και τα ξαναχτυπώ όλα μαζί. Προσθέτω το χυμό λεμονιού και σερβίρω.

Το μυστικό

Τα παντζάρια και ειδικά τα φύλλα τους περιέχουν υψηλά επίπεδα οξαλικών αλάτων γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται από όσους/ες έχουν πέτρες στα νεφρά. Καταναλώνετε τα αμέσως μόλις μαγειρευτούν, καθώς υπόκεινται σε χημικές αλλοιώσεις.

Πηγή: omorfamystika