Τα ρολά κανέλας μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά του καφέ. Η συνταγή που ακολουθεί περιγράφει πώς μπορείτε να φτιάξετε τέτοια ρολά κανέλας με καραμέλα γάλακτος και καρύδια.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

550 γραµµ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
200 ml γάλα χλιαρό (3/4 ποτήρι νερού)
3 κ.σ. γεμάτες βούτυρο λιωμένο
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι:

1 φλ. τσαγιού μαύρη ζάχαρη
2/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
2/3 φλ. τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
1 κ. σ. κανέλα
2 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε όλα τα υλικά (αλεύρι, μαγιά, γάλα, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλάτι) στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε µε το γάντζο ζυμώματος για 6΄-7΄, μέχρι να μαζευτούν σε µία µπάλα. Η ζύμη θα είναι λίγο υγρή.

Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι και αλευρώνουμε και τον πάγκο εργασίας. Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και ζυμώνουμε για 10΄μέχρι να γίνει λεία, αφράτη και να μην κολλάει πια στα χέρια. Τη βάζουμε σε αλευρωμένο ή λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 έως 1 ώρα και 30΄.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την καραμέλα γάλακτος. Βάζουμε σε μπολ τη μαύρη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και την κανέλα. Τα ανακατεύουμε µε κουτάλι, να λιώσει καλά η ζάχαρη. Την αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 30 εκ. Αδειάζουμε όλο το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Πασπαλίζουμε την καραμέλα µε τα χοντροκομμένα καρύδια.

Αφού ανέβει (φουσκώσει) η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο και µε χοντρό πλάστη την ανοίγουμε σε τετράγωνο φύλλο πάχους 2 εκ. Αλείφουμε το φύλλο µε την πραλίνα αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω. Τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε σε φέτες πάχους 2-3 εκ. και ακουμπάμε µε την κομμένη πλευρά στην καραμέλα. Στριμώχνουμε όλα τα ψωμάκια στο ταψί.

Ψήνουμε για 25΄-30΄ στους 170οC, να ροδίσουν. Τα αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε µε την καραμέλα του ταψιού.