Όταν θα αποστειρώσετε βάζα για να βάλετε μέσα την σπιτική μαρμελάδα που φτιάξατε, φροντίστε στο νερό να προσθέσετε και 30 ml ξύδι. Ο λόγος που βάζουμε ξύδι, είναι για να μη σχηματιστεί ο άσπρος αφρός.

Βάλτε σε μια κατσαρόλα τα πλυμένα βάζα, το ύψος της οποίας θα είναι περίπου 8 εκ. ψηλότερο από αυτά. Τοποθετήστε στον πάτο της μία μεταλλική σχάρα, έτσι ώστε τα βάζα να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τη φωτιά και τυλίξτε τα ένα – ένα με μία βαμβακερή πετσέτα, για να μην χτυπήσουν μεταξύ τους και σπάσουν.

Γεμίστε την κατσαρόλα με ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα καλύπτει, σκεπάστε την και ανάψτε το μάτι. Μόλις το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει, μετρήστε 5 λεπτά και κλείστε τη φωτιά. Βγάλτε προσεκτικά τα βάζα από μέσα, αφήστε τα λίγο να στραγγίσουν (μπορείτε να τα βάλετε και στο φούρνο μικροκυμάτων ώστε να εξατμιστεί κάθε σταγόνα, πιάστε τα με πετσέτα – γιατι είναι πολύ ζεστά – ή ξύλινη λαβίδα) και όσο είναι ακόμη χλιαρά γεμίστε τα με τη μαρμελάδα, αφήνοντας 2- 3 εκ. κενό από την επιφάνεια της μαρμελάδας έως το καπάκι κάθε βάζου.

Πηγή:meacolpa.blogspot.com