Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

«Πείτε όχι! ΣΤΟΠ στη βία κατά των γυναικών» λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


ΓΥΝΑΙΚΑ
10:03
25/11/2016
Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
8
loading

Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. «Η βία υπάρχει. Η βία είναι δίπλα μας. Άλλοτε τη βλέπουμε, άλλοτε είναι κρυφή, καθώς μια γυναίκα δεν τολμάει να μιλήσει» λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Φωτεινή Κούβελα, γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, εξηγώντας ότι «πολλές γυναίκες δεν μιλούν γιατί δεν ξέρουν ότι αυτό που τους συμβαίνει είναι κακοποίηση. Η βία έχει πολλές μορφές, είναι λεκτική, ψυχολογική, οικονομική, σωματική που φτάνει μέχρι και την αφαίρεση ζωής» λέει.

Όπως επισημαίνει η κ. Κούβελα «πρώτον, πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να καταλάβουν ότι αυτό που βιώνουν είναι μια μορφή βίας. Δεύτερον, είναι ανάγκη να τους πούμε ότι πρέπει να μιλήσουν, να μη σιωπούν, να μην ακούν συμβουλές από τον περίγυρο "κάνε υπομονή, έχεις παιδιά, δεν θα καταφέρεις τίποτα", καθώς και να τις βοηθήσουμε να μην νιώθουν ένοχες, ότι δηλαδή είναι οι ίδιες που προκαλούν την κακοποίηση».

Η κ. Κούβελα καλεί όλους, πολιτεία, φορείς, οικογένεια, τον καθένα ξεχωριστά «να βοηθήσουμε αυτές τις γυναίκες να μιλήσουν και ταυτόχρονα, να κάνουμε πιο γνωστές τις δομές που έχει η Γενική Γραμματεία Ισότητας, σε όλη την Ελλάδα, μαζί με τους δήμους. Μια γυναίκα πρέπει να μιλήσει γιατί υπάρχει η δομή που μπορεί να τη βοηθήσει

Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900

Για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των γυναικών η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, σαράντα συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και είκοσι έναν ξενώνες φιλοξενίας. Προσφέρουν ψυχολογική, κοινωνική, νομική στήριξη, καθώς και συμβουλευτική στήριξη για εύρεση εργασίας, που είναι μια καινούργια υπηρεσία. Τα συμβουλευτικά κέντρα έχουν στόχο επίσης, τη δικτύωση με άλλες δομές των δήμων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων προκειμένου να κάνουν γνωστή τη λειτουργία τους και να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία για τη βία κατά των γυναικών.

Το συμβουλευτικό κέντρο που βρίσκεται στα Άνω Λιόσια, «μια δύσκολη περιοχή» σύμφωνα με την Ευαγγελία Πυρρώτη, κοινωνιολόγο «οι γυναίκες το επισκέπτονται διστακτικά. Οι περισσότερες είναι Ελληνίδες, 3-4 είναι ξένες. Ζητούν βοήθεια για να ξεμπερδέψουν τα συναισθήματά τους, να δουν τι θα κάνουν, δεν ξέρουν γιατί δεν χωρίζουν, γιατί δεν φεύγουν από έναν άνδρα που τους κακοποιεί. Συνήθως είναι έγγαμες, έχουν παιδιά και νομίζουν ότι είναι καλύτερο να μείνουν για τα παιδιά τους, κάτι που δεν ισχύει

Ακόμη ένας μύθος που δεν ισχύει» λέει η κ. Πυρρώτη «είναι ότι οι γυναίκες θύματα είναι χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, υπάρχουν γυναίκες που έχουν μεταπτυχιακό. Το ίδιο ισχύει και για τους δράστες. Αν και όλα δείχνουν ότι η κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση, δεν λειτουργεί η διαδικασία: ανεργία, αλκοόλ, ναρκωτικά, άρα βαράμε... Υπάρχει περίπτωση που ο θύτης είναι δάσκαλος». Συνολικά, από το 2014, το συμβουλευτικό κέντρο στα Άνω Λιόσια έχει αντιμετωπίσει 160 περιστατικά, είναι όμως «περισσότερες οι γυναίκες που έχουν πρόβλημα από αυτές που έρχονται. Έχει διαπιστωθεί ότι έρχεται μία στις τρεις». Η βία που δέχονται είναι λεκτική, ψυχολογική, σωματική, πολλές γυναίκες δεν ξέρουν πού να ζητήσουν βοήθεια, οι γονείς τους, συχνά τους λένε «είναι επιλογή σου, είναι ο άντρας σου, πήγαινε σπίτι σου

Οι γυναίκες πίσω από τους αριθμούς

Οι αριθμοί που περιγράφουν το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών κρύβουν πίσω τους συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες: Το συμβουλευτικό κέντρο στα Άνω Λιόσια έχει χειριστεί, μεταξύ άλλων, υποθέσεις: 42χρονη απόφοιτη Γυμνασίου με τρία παιδιά δεχόταν κακοποίηση πολλά χρόνια μέσα στο γάμο της. Φτάνει στη διαδικασία του διαζυγίου, ο σύζυγος που εργαζόταν, αρνείται να το δώσει, βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλο δικαστικό πόλεμο, πέφτει θύμα βιασμού. Βιασμό μέσα στο γάμο της, υπό την απειλή όπλου και μαχαιριού. Τελικά καταφέρνει να κερδίσει τη δίκη και ο άνδρας της είναι στη φυλακή.

Περιστατικό 18χρονης που δεχόταν σεξουαλική κακοποίηση από τον βιολογικό της πατέρα, για δύο χρόνια. Ο δράστης προφυλακίστηκε. Γυναίκα που έφυγε από το σπίτι της μέσα στη νύχτα και είπε στον άνδρα της ότι πάει να πετάξει σκουπίδια. Έβαλε μέσα σε σακούλα σκουπιδιών το παιδικό καρότσι, πήρε το παιδί της και έφυγε. Πήγε στο συμβουλευτικό κέντρο και στη συνέχεια σε ξενώνα.

Χήρα 70 χρόνων που έχει υποστεί κακοποίηση από τον άνδρα της, δεν είναι ψυχολογικά καλά και πηγαίνει στο συμβουλευτικό κέντρο για στήριξη για όλα αυτά που πέρασε. Είναι γυναίκες απ' όλες τις ηλικίες, ακόμη και φοιτήτριες, «σαν τα κρύα τα νερά, κι έχουν όμως κακοποιητικούς συντρόφους

Το μήνυμα της κ. Πυρρώτη προς μια γυναίκα που έχει υποστεί βία είναι να μην ντρέπεται, να μην κρύβει τι έχει υποστεί: «Να μη σωπαίνει και να μιλάει -να μιλάει! Δεν είναι μόνη. Υπάρχει βοήθεια

Στο συμβουλευτικό κέντρο στο Περιστέρι, η Ελένη Μιχαλοπούλου, ψυχολόγος, αντιμετωπίζει περιστατικά με θύματα γυναίκες, που οι περισσότερες «ανήκουν σε χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, είναι εξαιρέσεις οι γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Υπάρχουν νέες γυναίκες, γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι περισσότερες είναι άνεργες, γι αυτό εντάχθηκε και η συμβουλευτική για την εύρεση εργασίας. Είναι εντυπωσιακή η αλλαγή που έχει μια γυναίκα όταν βρίσκει δουλειά. Για παράδειγμα, μια γυναίκα μετανάστρια δεχόταν για χρόνια πολλαπλή βία, κατάφερε να βρει δουλειά, μπήκε σε ξενώνα και η αλλαγή της ψυχολογίας της είναι μεγάλη

Η κ. Μιχαλοπούλου τονίζει ότι «η κακοποίηση είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα» και καλεί τα θύματα >«να ξεπεράσουν το ταμπού, την ντροπή που μπορεί να νιώθουν. Πρέπει να μιλήσουν.

Η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 από 11/3/11 έως 16/11/16 δέχθηκε 26.548 κλήσεις και 346 ηλεκτρονικά μηνύματα. Το 81% των κλήσεων αφορούσαν περιπτώσεις έμφυλης βίας. Από τις κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών το 83% αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία, και οι περισσότερες γυναίκες ήθελαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την εργασιακή τους κατάσταση φαίνεται ότι το 27% είναι απασχολούμενες και το 25% είναι άνεργες. Το 49% είναι έγγαμες, σε ποσοστό 26% είναι από 25 έως 39 ετών και ένα ίδιο ποσοστό από 40 έως 54ων ετών. Μάλιστα το 12% έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το 6% τη δευτεροβάθμια. Το 74% είναι Ελληνίδες.

«Πείτε όχι! ΣΤΟΠ στη βία κατά των γυναικών», από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με κοινό σύνθημα: «Πείτε όχι! ΣΤΟΠ στη βία κατά των γυναικών», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει εκστρατεία το 2017 καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να είναι πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη. Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή σεξιστικής βίας στη ζωή της.

Μολονότι ποσοστό 96% των Ευρωπαίων συναισθάνονται ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι απαράδεκτη, το 27% από αυτούς θεωρούν ότι οι σεξουαλικές σχέσεις χωρίς συγκατάθεση μπορεί να δικαιολογούνται υπό ορισμένες περιστάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Ειδική αναφορά γίνεται στις γυναίκες και κορίτσια πρόσφυγες οι οποίες στη διάρκεια των μετακινήσεών τους, ή όταν αναζητούν καταφύγιο σε στρατόπεδα προσφύγων, αντιμετωπίζουν πρόσθετους κινδύνους βίας από άλλους μετανάστες, διακινητές, ακόμη και από τις αρχές ορισμένων τρίτων χωρών. Σχεδόν όλα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση στην ΕΕ είναι γυναίκες και κορίτσια που προέρχονται από τρίτες χώρες έχοντας πραγματοποιήσει επικίνδυνα ταξίδια.

Σήμερα το βράδυ, το Berlaymont -το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- το κτίριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα φωταγωγηθούν με πορτοκαλί χρώμα ως υποστήριξη της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Δηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα εναντίον της Βίας κατά των Γυναικών

Παναγιώτα Δριτσέλη (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)
Η μάχη ενάντια στη βία κατά των γυναικών απαιτεί καθημερινές επαναστάσεις

Σε μία περίοδο δοκιμασίας και κρίσης των ανθρώπινων σχέσεων, η έμφυλη διάσταση της βίας συνεχίζει να αποτελεί βουβή κοινωνική μάστιγα. Σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής όξυνσης, η βία ενάντια στις γυναίκες βρίσκεται παντού. Στην οικογένεια, στις κοινωνικές σχέσεις, στην οικονομία, στην εργασία. Γι αυτό και η μάχη ενάντια στην έμφυλη βία θα πρέπει να δίνεται καθημερινά και με στόχευση σε όσους πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και τα κοινωνικά αδιέξοδα. Αυτή η βία, βέβαια, χρειάζεται να σπάσει με καθημερινές επαναστάσεις, ώστε καμία κοινωνική ή πληθυσμιακή ομάδα να μην χρειάζεται πλέον ιδιαίτερη προστασία.

Ενάντια σ´ αυτή την πραγματικότητα πολυδιάστατης βίας, καλούμαστε όλοι μας να δημιουργήσουμε αναχώματα κοινωνικής προστασίας και ταυτόχρονα με συντονισμένη δουλειά στη βάση των κοινωνικών προβλημάτων να αλλάξουμε την σημερινή εικόνα. Ωστόσο, αν υπάρχει μία κατηγορία γυναικών που βιώνει την βία αυτή πολλαπλά και πολυδιάστατα είναι οι γυναίκες πρόσφυγες. Αυτές τις γυναίκες θα πρέπει να τιμήσουμε, ιδιαίτερα φέτος, και ταυτόχρονα να δεσμευτούμε όλοι μας ότι θα δράσουμε πιο αποτελεσματικά.

Κατερίνα Παπακώστα (βουλευτής της ΝΔ)
Φέτος να στρέψουμε το βλέμμα μας και στις γυναίκες πρόσφυγες και στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά

Η Παγκόσμια Ημέρα εναντίον της Βίας κατά των Γυναικών βρίσκει τη χώρα μας σε μία εξαιρετικά δραματική κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Φέτος εκτός των Ελληνίδων και των λοιπών κατοίκων της Χώρας, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας και στις γυναίκες πρόσφυγες και στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, τα οποία είναι ευάλωτα να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων και έχουν εγκλωβιστεί εντός των Ελληνικών συνόρων.

Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, είτε εξαιτίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, είτε εξαιτίας της προσφυγιάς, δυστυχώς αυξάνουν τα κρούσματα βίας. Η βία δεν περιορίζεται ωστόσο μόνο στις γυναίκες, αλλά και σε άλλα μέλη της οικογένειας.

Η Πολιτεία, οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να συνδράμουν με δράσεις ενημέρωσης και ενθάρρυνσης των θυμάτων να καταγγέλλουν τους δράστες. Παράλληλα, πρέπει να ευαισθητοποιούνται και οι μάρτυρες βίαιων πράξεων, προκειμένου να βοηθούνται τα θύματα που δεν έχουν το θάρρος της καταγγελίας.

Για να επιτευχθεί η όσο το δυνατό καλύτερη εξάλειψη των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, οφείλουμε όλοι μαζί να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε τις υπάρχουσες δράσεις και πρωτοβουλίες. Επιπλέον, σημαντικής σημασίας είναι η ενίσχυση της εφαρμογής της ισότητας των φύλων, έτσι ώστε η βία κατά των γυναικών να γίνει επιτέλους αδιανόητη και καταδικαστέα πράξη από όλους.

Είναι υποχρέωση όλων των πολιτών, να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση εναντίον της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, γενικότερα. Είναι υποχρέωση που έχουμε προς τους εαυτούς μας, προς τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας και προς την κοινωνία στο σύνολό της. Είναι υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε μία ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία.

Λιάνα Κανέλλη (βουλευτής του ΚΚΕ)

Η κακοποίηση των γυναικών είναι - δυστυχώς - νομιμοποιημένος εκλέξιμος φασισμός

Καταρχήν σιχαίνομαι τις Παγκόσμιες Ημέρες ως φιέστες, γιατί απλώς εξοικειώνουν πανηγυριτζήδικα τις μάζες με το τέρας που υποτίθεται ότι ξορκίζουν. Κακοποίηση των γυναικών. Εννιά στις δέκα φορές ερμηνεύεται ως κατάλοιπο «φυσικής ιστορίας» της διαφοράς μυϊκής δύναμης και εξουσίας των δύο φύλων.

Φευ, στις μέρες μας παραμένει φαινόμενο που αναπαράγεται στην Παιδεία, στην κουλτούρα, στα media, έστω και με πλάγιο τρόπο. Είναι απλώς, φαινόμενο εκφασισμού συστηματικού των κοινωνιών και σε εποχές σαν την τωρινή, χρήσιμου κεφαλαιοκρατικού εργαλείου.

Για σκεφτείτε το: Μια ματιά στις απόψεις της Χρυσής Αυγής για τις γυναίκες είναι η απόδειξη των ισχυρισμών μου. Και μιλάμε για… το τρίτο κόμμα. Η κακοποίηση των γυναικών είναι - δυστυχώς - νομιμοποιημένος εκλέξιμος φασισμός.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Σ.

  Ο άνδρας να αγαπά την γυναίκα του όπως ο Χριστος αγάπησε την εκκλησία...(σταυρώθηκε για αυτην)........
  Ή γυναίκα να σέβεται τον άνδρα. Το ένα προϋποθέτει και είναι φυσικό επακόλουθο του άλλου. Δεν υπάρχει ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Στα μάτια του θεού είμαστε όλοι το ίδιο. ΠΌΤΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΆΒΟΥΜΕ ΑΥΤΌ ΤΗΝ ΤΡΕΛΑ ΜΟΥ;;;;;;

 2. avatar acarabbal

  Επισης καλο θα ηταν, να γινει μια ερευνα για τους αντρες που φορανε παντελονια, και δεν ασκουν βια επανω στις γυναικες, ποσα εγκεφαλικα, ποσα εμφραγματα, ποσες καταθλιψεις υφιστανται, απο τις αλλπροσαλλες και υστερικες συμπεριφορες των γυναικων. Βια ασκουν και τα δυο φυλα, απλα με διαφορετικο τροπο. Το θεμα ειναι ο χαρακτηρας του καθε ανθρωπου.

 3. avatar acarabbal

  Βεβαιως και η βια κατα των γυναικων ειναι καταπτυστη και δειλη πραξη. Ομως καποια στιγμη πρπει να δουμε και τι συμβαινει με την ψυχολογικη βια που ασκουν οι γυναικες στους αντρες. πολλες βασιζονται στο να λενε οτι τους κατεβει, να βριζουν και να προσβαλλουν ελευθερα, αφου γνωριζουν οτι δε θα τις πειραξει κανεις. Λοιπον οι γυναικες δεν ειναι τοσο αθωες η αδυναμες, οσο θελουν να παρουσιαζονται και να θυματοποιουνται. Το ιδιο συμβαινει και στο δρομο. Πολλες βριζουν ανεξελεγκτα κι εχουν στυλακι, διοτι ξερουν οτι δε θα εχουν καμμια επιπτωση. Ειναι παρα πολλες οι γυναικες που ασκουν συναισθηματικη και ψυχολογικη βια στις μερες μας, ειδικα εαν υπαρχουν και παιδια. Ασε δε, τις κυκλοθυμιες, τα ορμονικα τους, τα μητρικα τους και και και και....Το μονο σιγουρο, ειναι οτι στο μυαλο τους εχουν μονιμως δικιο

  1. avatar ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Σ.

   Μία γυναίκα ή ένας άντρας που αγαπάει δεν βασανίζει τον άλλο. Με κανένα τρόπο.

 4. avatar XYZY

  Όχι το φαινόμενο δεν υπάρχει φυσικά και καμία γυναίκα δεν πρέπει να το ανέχεται. Άλλα τα ποσοστά των στατιστικών μου φαίνονται υπερβολικά φουσκωμένα. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε στο δρόμο να κυκλοφορούν με γάζες και τσιρότα σαν να είμαστε σε εμπόλεμη ζώνη.

 5. avatar ισότητα

  Η παγκόσμια ημερα για τη βία κατά του άνδρα πότε είναι;

  1. avatar 31

   ΣΤΙΣ 31 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 6. avatar Όχι βία στις γυναίκες

  Κάποιοι άντρες.. ντάμπα φοράνε παντελόνια. Παράτα τον σου λέω. Δεν θα τον έχεις ποτέ. Τέτοιος άντρας να μας λείπει. Τι του βρήκες; Τον Κηφισιομπούλη;;; Εγώ δε σου κάνω; Είμαι κατά της βίας..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει