Οι γυναίκες που είχαν συνάψει την πρώτη τους σεξουαλική σχέση όσο ήταν ανήλικες, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χωρίσουν όντας ενήλικες, ειδικά αν αυτό συνέβη παρά τη θέλησή τους.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Iowa, το 31% των γυναικών που έκαναν σεξ για πρώτη φορά στην εφηβική τους ηλικία χώρισε μετά από 5 χρόνια έγγαμου βίου, ενώ το 47% αυτών μέσα σε δέκα χρόνια. Όσες συνήψαν σεξουαλικές σχέσεις αφού ενηλικιώθηκαν, οδηγήθηκαν σε διαζύγιο μετά από 5 χρόνια γάμου σε ποσοστό 15% και 27% μετά από 10 χρόνια γάμου.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην έκδοση Απριλίου του περιοδικού Journal of Marriage and Family.
Ο επικεφαλής της έρευνας Anthony Paik, καθηγητής κοινωνιολογίας στο τμήμα Φιλελεύθερων Τεχνών και Επιστημών του πανεπιστημίου, μελέτησε 3.793 παντρεμένες και χωρισμένες γυναίκες.

Αν η σεξουαλική πράξη συνέβη πριν την ηλικία των 16, οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν, ακόμη κι αν έγινε με τη θέλησή τους.

Ένα 31% των γυναικών που έκαναν σεξ στη διάρκεια της εφηβείας τους, είχαν την τάση να έχουν αρκετούς συντρόφους πριν προχωρήσουν σε γάμο, συγκριτικά με αυτές που περίμεναν να ενηλικιωθούν και οι οποίες είχαν πολλούς συντρόφους σε ποσοστό 24%.

Μία στις τέσσερις γυναίκες, που είχαν σεξουαλική σχέση ως ανήλικες, απόκτησαν παιδί πριν από το γάμο. Η αναλογία σε όσες προχώρησαν σε ερωτική επαφή αφότου ενηλικιώθηκαν ήταν μία στις δέκα.

Μόλις 1% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι επέλεξαν να κάνουν σεξ στην ηλικία των 13 ετών, συγκριτικά με ένα 5% στην ηλικία των 14 ή 15 και 10% στην ηλικία των 16 ή 17.

Ποσοστό 42% δήλωσε ότι δεν ήθελε πολύ να προχωρήσει στην πρώτη του σεξουαλική επαφή πριν την ηλικία των 18.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ίδια η σεξουαλική πράξη δεν αυξάνει την πιθανότητα διαζυγίου, καθώς υπερισχύουν άλλοι παράγοντες, όπως ο αριθμός των σεξουαλικών παρτενέρ, η εγκυμοσύνη και τα εκτός γάμου παιδιά.