Με το κρύο να γίνεται όλο και πιο τσουχτερό, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να αφήσουμε τη ζέστη να βγει… από το παράθυρο. Όσο δύσκολο όμως κι αν ακούγεται, τα οφέλη του καθαρού αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού μάς κάνουν να το ξανασκεφτούμε.

Παρακάτω σας δίνουμε τους λόγους για να αποκτήσετε τη συνήθεια να ανοίγετε τα παράθυρα έστω και για λίγα λεπτά. Ακόμη κι αν δεν πειστείτε να το κάνετε τις ημέρες που ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις πιο ήπιες ημέρες για να αφήσετε τον αέρα να κυκλοφορήσει στο σπίτι σας και τους χειμερινούς μήνες.

Βελτίωση της ποιότητας του αέρα και απομάκρυνση οσμών

Με το να αφήνετε ανοιχτά τα παράθυρα για 15–20 λεπτά την ημέρα, ανανεώνετε τον αέρα βελτιώνοντας έτσι την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα απομακρυνθούν τυχόν οσμές από το μαγείρεμα ή τα υπολείμματα φαγητών.

Έλεγχος της υγρασίας

Η υγρασία τον χειμώνα μπορεί να βλάψει το δέρμα σας, τους πνεύμονές σας, αλλά και το σπίτι σας. «Ο φρέσκος αέρας βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους», λέει ο ειδικός σε θέματα εξαερισμού Brad Roberson.

Ανοιχτό παράθυρο

Αίσθηση αναζωογόνησης

Τον χειμώνα η μέρα τελειώνει νωρίς, γι’ αυτό πρέπει να εκμεταλλεύεστε κάθε ευκαιρία για λίγο φως. Το άνοιγμα των παραθύρων θα βοηθήσει στην ψυχολογία σας, καθώς ο φρέσκος αέρας και το φως του ήλιου θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.

Μείωση ασθενειών

Σε περίπτωση που έχετε καλεσμένους στο σπίτι, καλό θα είναι να αερίσετε τον χώρο σας όταν αυτοί φύγουν. Ο καθαρός αέρας είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε τις ιώσεις όσο το δυνατόν πιο μακριά σας.

Επιπλέον, σας συμβουλεύουμε:

  • Ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν στο μέρος που μένετε, η απόφαση του πότε και πόσο θα ανοίξετε τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι αποκλειστικά δική σας. Ωστόσο, μη φοβηθείτε να το τολμήσετε.
  • Αν τα βράδια νιώθετε δύσπνοια εξαιτίας της υγρασίας των νοτιάδων, τότε αυτό που ίσως σας βοηθήσει είναι να κλείνετε μεν τα παντζούρια σας, αλλά να αφήνετε λίγα εκατοστά ανοιχτό το παράθυρο του υπνοδωματίου. Έτσι θα έχετε φρέσκο αέρα όλο το βράδυ.
  • Αν τα παράθυρά σας έχουν τη δυνατότητα ανάκλισης, τότε αξιοποιήστε την στο έπακρο. Μην παραλείψετε όμως ποτέ να φύγετε από το σπίτι χωρίς να ελέγξετε πως όλα τα παράθυρα είναι κλειδωμένα προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.

Πηγή: Reader’s Digest