Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη αποθαρρύνονται από το να πραγματοποιούν αεροπορικά ταξίδια. Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ ασφαλές να ταξιδέψει κάποια εγκυμονούσα μέχρι τις 36 εβδομάδες, αν και υπάρχουν ορισμένες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που έχουν αυστηρότερες πολιτικές που δεν επιτρέπουν στις εγκύους να ταξιδεύουν ήδη από την 28η εβδομάδα κύησης. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, υπήρξαν περιστατικά μητέρων να γεννούν ενώ βρίσκονται στον αέρα.

Έγκυος σε αεροδρόμιο

Για παράδειγμα, αναφέρει το grunge.com, μια γυναίκα από τη Γιούτα βρισκόταν σε ένα αεροπλάνο για τη Χονολουλού όταν γέννησε. Σύμφωνα με την Washington Post, δεν γνώριζε ότι ήταν έγκυος και γέννησε εν μέσω πτήσης. Αποδείχθηκε ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία τοκετού και ευτυχώς, τόσο για εκείνη όσο και για το μωρό, ένας γιατρός και μερικές νοσοκόμες βρίσκονταν στο ίδιο αεροπλάνο και ξεγέννησαν με ασφάλεια το μωρό. Προφανώς, η γυναίκα ήταν 29 εβδομάδων έγκυος. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, λοιπόν, ποια είναι η υπηκοότητα του μωρού;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ιθαγένεια ενός μωρού που θα γεννηθεί σε διεθνή πτήση

Δεν υπάρχει καθολικός νόμος που να καθορίζει την ιθαγένεια ενός μωρού που γεννήθηκε στον αέρα, και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που εξετάζονται για να καθοριστεί η εθνικότητα. Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες, για παράδειγμα, ακολουθούν τον κανόνα του «jus soli», που σημαίνει «δικαίωμα του εδάφους». Αυτό σημαίνει ότι ένα μωρό που γεννιέται σε αεροπλάνο που πετά πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ λαμβάνει αυτόματα την αμερικανική υπηκοότητα ανεξάρτητα από την εθνικότητα των γονέων, αναφέρει το mentalfloss.com.

Έγκυος σε αεροπλάνο

Ωστόσο, υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις όπου το μωρό μπορεί να λάβει διπλή υπηκοότητα εάν οι γονείς δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ. Άλλες χώρες, από την άλλη, ακολουθούν τον κανόνα «jus sanguinis», που σημαίνει «δικαίωμα αίματος». Αυτό σημαίνει ότι η υπηκοότητα του μωρού ακολουθεί αυτόματα την υπηκοότητα των γονέων.

Εάν η μητέρα γεννήσει σε αεροπλάνο που πετά πάνω από διεθνή ύδατα, το δικαίωμα του εδάφους δεν ισχύει. Και αν για κάποιο λόγο, το δικαίωμα του αίματος δεν είναι επιλογή, σύμφωνα με το How Stuff Works, η ιθαγένεια του βρέφους εξαρτάται από τη χώρα που είναι νηολογημένο το αεροσκάφος, ανεξάρτητα από το πού απογειώθηκε και πού κατευθύνεται.