Η πιο δημοφιλής λιχουδιά κατά τα παιδικά σας χρόνια, αδιαμφισβήτητα ήταν το χαρακτηριστικό γλειφιτζούρι με τη λευκή ράβδο και την στρογγυλή καραμέλα στην κορυφή της. Και όποιος πει ότι δεν έχει απολαύσει δεκάδες από αυτά κατά τα παιδικά του χρόνια σίγουρα λέει ψέματα.

Όταν ήσασταν παιδιά σίγουρα δεν το είχατε σκεφτεί ποτέ, αλλά μεγαλώνοντας έχετε αναρωτηθεί για πιο λόγο το κλασικό και διαχρονικό γλειφιτζούρι έχει αυτήν την όψη; Της στρογγυλής καραμέλας στην κορυφή της ράβδου, η οποία εσωτερικά είναι κούφια στην ουσία;

Γιατί η ράβδος στο κλασικό γλειφιτζούρι είναι κούφια

Η απάντηση είναι πολύ πρακτική, ενώ έχει να κάνει και με έναν πολύ σημαντικό λόγο ασφαλείας. Η πρώτη απάντηση σχετίζεται με το πώς κατασκευάζονται τα γλειφιτζούρια. Για παράδειγμα, πάρτε τα γλειφιτζούρια Chupa Chups. Όταν λιώσει εντελώς η στρογγυλή τους καραμέλα ενδέχεται να παρατηρήσετε μια μικρή τρύπα προς το τέλος του ραβδιού.

Ο λόγος για αυτήν την τρύπα είναι ότι οι κατασκευαστές καραμελών λιώνουν πραγματικά καραμέλα μέσα σε αυτό, ώστε να διασφαλίζει ότι το γλειφιτζούρι στην κορυφή θα παραμείνει σταθερό και κολλημένο στο ραβδί, αντί να χαλαρώνει και να πέφτει από αυτό.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο τα γλειφιτζούρια είναι κούφια εσωτερικά έχει να κάνει με την ασφάλεια εκείνου που το τρώει. Το ίδιο το ραβδί, λοιπόν, είναι κούφιο για να αποτρέψει τα μικρά παιδιά (και τους ενήλικες) να πνιγούν στην περίπτωση που κατά λάθος καταπιούν το ραβδί.

Ακόμα και σε αυτήν την ατυχή περίπτωση, η τρύπα θα επέτρεπε να περάσει κάποια μικρή ποσότητα αέρα, κάνοντας ένα δυνητικά θανατηφόρο σενάριο λίγο λιγότερο επικίνδυνο.