Από το 1974 μέχρι και σήμερα η Ελλάδα δίνει πάντα δυναμικά το «παρών» στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision! Την αρχή έκανε η Μαρινέλλα με το τραγούδι «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου» σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού και σε στίχους του Πυθαγόρα με τη μεγάλη ερμηνεύτρια να κατακτάει την 11η θέση.

Το λεγόμενο πανηγυράκι, όπως το αποκαλούν πολλοί, τα έχει όλα: ορχήστρες, φωνητικά, σύνολα που ξεχωρίζουν, χορευτικά, το απαραίτητο ξεκατίνιασμα μετά την επιλογή του τραγουδιού και φυσικά πολύ τζέρτζελο.

Άλλα ψηφίσαμε, άλλα στείλαμε κι άλλα θα θυμόμαστε για πάντα. Τα τραγούδια που ακολουθούν μπορεί τελικά να μην έπεισαν το κοινό και μην πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο στο εξωτερικό. Ίσως η απόφαση του κοινού να ήταν λανθασμένη και τα τραγούδια να αδικήθηκαν, ίσως έφταιγε το timing, ίσως και όχι. Ένα είναι σίγουρο. Τα τραγούδια αυτά ξεχώρισαν. Κατά μία έννοια λοιπόν δικαιώθηκαν. Έμειναν στην ιστορία. Άλλωστε αυτό ήθελαν οι δημιουργοί τους αλλά και οι ερμηνευτές τους.

Το ελληνικό κοινό δεν σταμάτησε ποτέ να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για κάθε μας συμμετοχή. Μετά το 2001 και την συμμετοχή των Antique «Die For You» στον διαγωνισμό που χάρισε στην Ελλάδα την 3η θέση, η Eurovision άρχισε να απασχολεί πιο πολύ τους Έλληνες και ξαφνικά ο θεσμός από πανηγυράκι μεταλλάχθηκε σε μουσικό διαγωνισμό.

Η νίκη της Έλενας Παπαρίζου το 2005 με το «Number One» γέμισε… υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες. Η δημοφιλής τραγουδίστρια σήκωσε την κούπα της Eurovision, χαρίζοντας στην Ελλάδα την πρώτη της -και, μέχρι στιγμής, μοναδική- πρωτιά!

Τραγουδιστές, συγκροτήματα αλλά και ενδιαφέρουσες συνεργασίες ενώνουν τις δυνάμεις τους και διεκδικούν κάθε χρόνο την ψήφο εμπιστοσύνης των Ελλήνων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που διαφωνούν με τον αγγλικό στίχο και επιμένουν… ελληνικά.

Κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο, και με αφορμή τον τελικό της διοργάνωσης του επόμενου σαββατοκύριακου, μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως πολλά ονόματα -μικρά ή μεγάλα- της εγχώριας μουσικής σκηνής έχουν κονταροχτυπηθεί για μια θέση στο μουσικό διαγωνισμό.

Ας δούμε μερικά από αυτά τα τραγούδια που συνθέτουν τη λίστα μας…

Δάκης – Αγάπη, Αγάπη



Έφη Σαρρή – Περιμένω

Μαντώ – Μόνο εσύ

Άντζελα Δημητρίου – Αν

Μιχάλης Ρακιντζής – Νανά

Άννα Βίσση – Κλαίω



Πέγκυ Ζήνα – Love is a Wonderful Thing



Γιάννης Βαρδής – Μία στιγμή



Χρήστος Δάντης / Κατερίνα Τοπάζη – Μοιάζει να ναι σινεμά



Σαμπρίνα  – Camera

Έλενα Παπαρίζου  – ΟΚ

Χρήστος Δάντης – No Madonna



Χρύσπα  – A Chance To Love

Κώστας Μαρτάκης – Always & Forever

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr