Ήταν 31 Μαρτίου του 1995, όταν ο κόσμος «πάγωσε» στην είδηση ότι η Σελίνα Γκιντανίγια Πέρεζ (γνωστή όμως με το μικρό της όνομα) έπεφτε νεκρή από σφαίρα θαυμάστριάς της. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, με καταγωγή από το Μεξικό ήταν εξαιρετικά δημοφιλής και όχι τυχαία, της είχαν αποδώσει τον τίτλο της «Μαντόνα της λάτιν μουσικής».

Ο θάνατος της, λίγες ημέρες πριν τα 24 της χρόνια σόκαρε τον κόσμο, ενώ το γεγονός ότι η δολοφόνος ήταν η μέχρι πρότινος πρόεδρος του επίσημου φαν κλαμπ της τραγουδίστριας και πρώην νοσοκόμα, Γιολάντα Σαλβιδάρ έδινε μεγαλύτερη τραγική διάσταση στην υπόθεση. Η Σελίνα ξεκίνησε την καριέρα της στα 9 της χρόνια ως «παιδί – θαύμα» και έφτασε αργότερα να γίνει μία από τις εμπορικότερες Λατίνες τραγουδίστριες με πωλήσεις δίσκων που ξεπέρασαν τα 60 εκατομμύρια.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η λατρεία στο πρόσωπο της Τεξανής τραγουδίστριας, που ο τότε κυβερνήτης του Τέξας, Τζορτζ Μπους λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία της, ανακήρυξε  την ημέρα των γενεθλίων της «Μέρα της Σελίνα» που μέχρι και σήμερα γιορτάζεται ευλαβικά από τους θαυμαστές της, οι οποίοι 25 χρόνια μετά τον θάνατό της, δεν την έχουν ξεχάσει.

Η ιστορία της Σελίνα, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, μεταφέρθηκε δύο χρόνια μετά στη μεγάλη οθόνη και στο πρόσωπο της ανερχόμενης τότε Τζένιφερ Λόπεζ βρήκαν την κατάλληλη για να την ενσαρκώσει. Και έκαναν διάνα στην επιλογή, αφού η επίσης Λατίνα Λόπεζ υποδύθηκε την αδικοχαμένη τραγουδίστρια με υποδειγματικό τρόπο, βλέποντας την καριέρα της να εκτοξεύεται. Τώρα, η ιστορία της «ξαναζωντανεύει» μέσα από τη νέα του Netflix.

Η Λατίνα από το Τέξας που κατέκτησε νωρίς τον κόσμο

Η Σελίνα Γκιντανίγια (όπως ήταν το όνομά της) γεννήθηκε στο Τέξας. Ο πατέρας της ήταν Μεξικανός και η μητέρα της κατά το ήμισυ Τσερόκι. Από τα 3 της κιόλας χρόνια άρχισε να τραγουδάει ενώ στα 9 της ο πατέρας της δημιούργησε μία μπάντα με τα τρία του παιδιά, με το όνομα «Selena y Los Dinos».

Τις πρώτες τους παραστάσεις τις έδωσαν σε ένα οικογενειακό εστιατόριο, το οποίο χρεοκόπησε μετά από λίγο καιρό. Έτσι, μετακόμισαν στο Corpus Christi, του Τέξας όπου έπαιζαν μουσική κυρίως στους δρόμους, αλλά και σε γάμους κι άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Όμως, όσο η Σελίνα γινόταν όλο και πιο δημοφιλής τόσο οι απαιτήσεις ήταν μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα ο πατέρας της να την πάρει μακριά από το σχολείο.

Οι γονείς της Σελίνα, Αβραάμ και Μόνικα

Το 1985 και σε ηλικία 14 ετών, έκανε το πρώτο της άλμπουμ αλλά ο πατέρας της πήρε όλα τα πρώτα αντίγραφα. Ο δίσκος επανακυκλοφόρησε το 1995 ως «Mis Primeras Grabaciones» (Οι πρώτες μου  ηχογραφήσεις). Το ταλέντο της ήταν αδιαμφισβήτητο και η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει.

Έτσι, το 1987 στις απονομές βραβείων των «Tejano Music Awards», η Σελίνα κατέκτησε το βραβείο της «Καλύτερης Γυναίκας Τραγουδίστριας». Και κάπως έτσι, άνοιξε ο δρόμος της μεγάλης επιτυχίας, ενώ σύντομα τής απέδωσαν και τον τίτλο της «επόμενης Γκλόρια Εστεφάν».

Ο γάμος και η μοιραία συνάντηση με τη μελλοντική δολοφόνο της

Ο πατέρας της ήταν εκείνος που επαγγελματικά κινούσε όλα τα νήματα και είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην καριέρα της. Το 1988 η νεαρή Σελίνα γνώρισε τον κρις Πέρεζ τον οποίο ο πατέρας της ενέκρινε να μπει στο οικογενειακό συγκρότημα, αλλά είχε μεγάλες αντιρρήσεις στον έρωτα που γεννήθηκε ανάμεσα στους δύο νέους. Και μπορεί η Σελίνα να μην πήγαινε κόντρα στα θέλω του πατέρα της, όμως, στην άρνησή του να παντρευτεί τον Πέρεζ, εκείνη πείσμωσε και κατάφερε στο τέλος να δώσει την έγκρισή του για τον γάμο.

Η Σελίνα με την Γιολάντα Σαλντιβάρ

Έτσι, στις 2 Απριλίου του 1992 η Σελίνα και ο Κρις παντρεύτηκαν στο Τέξας. Οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη και η Σελίνα αποκτούσε όλο και περισσότερους θαυμαστές. Και κάπου εκεί μία νοσοκόμα ονόματι Γιολάντα Σαλντιβάρ πρότεινε στον πατέρα της Σελίνα να ανοίξουν ένα φαν κλαμπ. Η πρότασή της έγινε αποδεκτή και μιας και η ιδέα ήταν δική της, την έχρισε διευθύντρια του.

Η δολοφονία που συγκλόνισε τον κόσμο

Ήταν στις αρχές του 1995 οι Κιντανίγια ανακάλυψαν πως η Γιολάντα Σαλντίβαρ έκλεβε χρήματα από το ταμείο του κλαμπ, το οποίο διαχειριζόταν η ίδια. Και την απέλυσαν με συνοπτικές διαδικασίες. Τρεις εβδομάδες αργότερα η Σελίνα και η Σαλντίβαρ κανόνισαν να συναντηθούν στο ξενοδοχείο Days Inn στο Corpus Christi προκειμένου να πάρει τα οικονομικά αρχεία τα οποία η Σαλντίβαρ είχε αρνηθεί πως είχε.

Όμως η Γιολάντα δεν τα έφερε γιατί -όπως ισχυρίστηκε- την βίασαν στο Μεξικό.  Έτσι η Σελίνα την πήγε σε ένα τοπικό νοσοκομείο όπου μετά καμία από τις εξετάσεις δεν έδειξε ευρήματα βιασμού και κατ’ επέκταση δεν επιβεβαίωνε τους ισχυρισμούς της.

Όταν επέστρεψαν στο ξενοδοχείο, η Σελίνα απαίτησε ξανά τα οικονομικά αρχεία. Τότε η Σάλντιβαρ έβγαλε ένα όπλο από τη τσάντα της και τη σημάδεψε. Η νεαρή τραγουδίστρια προσπάθησε να ξεφύγει αλλά δεν πρόλαβε γιατί η Γιολάντα την πυροβόλησε στον δεξί ώμο. Σοβαρά τραυματισμένη η Σελίνα έτρεξε προς το λόμπι για βοήθεια. Εκεί, κατέρρευσε ενώ ο υπάλληλος κάλεσε την αστυνομία. Το χειρότερο, δε, είναι πως η δολοφόνος της συνέχιζε να την ψάχνει και να την αποκαλεί «σκύλα».

Η Σελίνα πέθανε στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε λόγω μεγάλης απώλειας αίματος στη 01:05 στις 31 Μαρτίου του 1995, δεκαέξι μέρες πριν τα 24α γενέθλιά της.

Η δίκη της Σαλντιβαρ μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και παρόλο που οι τηλεοπτικές κάμερες είχαν απαγορευτεί μέσα στην αίθουσα, έξω από το δικαστήριο γινόταν χαμός από τηλεοπτικά συνεργεία. Άλλωστε, η δολοφονία της Σελίνα δεν είχε προκαλέσει μόνο θλίψη, αλλά και οργή κυρίως στη λατινική κοινότητα του Τέξας που σύσσωμη βρέθηκε έξω από το δικαστήριο.

Με πανό και φωνές το εξαγριωμένο πλήθος ζητούσε την καταδίκη της δολοφόνου. Η Σαλντιβάρ, αν και ισχυρίστηκε πως ήταν ατύχημα ο θάνατος της τραγουδίστριας και πως το όπλο εκπυρσοκρότησε πάνω στον τσακωμό που είχαν, το δικαστήριο δεν πείστηκε. Τελικά, καταδικάστηκε ενώ αναμένεται να αποφυλακιστεί τον Μάρτιο του 2025. Σήμερα, είναι 60 χρόνων.

Η ταινία για τη Σελίνα εκτόξευσε την καριέρα της Λόπεζ

Η Τζένιφερ Λόπεζ έτρεχε από οντισιόν σε οντισιόν κυνηγώντας το όνειρό της στον κινηματογράφο. Το 1995 πήρε έναν ρόλο δίπλα στους Γουέλσι Σνάιπς και Γούντι Χάρελσον στην ταινία «Money Train», ενώ βρέθηκε να συμμετέχει και σε ρόλους δίπλα στον Ρόμπιν Γουίλιαμς και Τζακ Νικολσον.

Όμως, ο ρόλος που έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ζωή της και να εκτοξεύσει την καριέρα της, ήταν εκείνος της Σελίνα στην ομώνυμη ταινία. Οι παραγωγοί στο πρόσωπο της επίσης νεαρής Λατίνας, Λόπεζ η οποία μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές του Μπρονξ με κλίση στη μουσική, βρήκαν την ιδανική πρωταγωνίστρια. Επιπλέον, κι εξωτερικά είχε αρκετές ομοιότητες με την αδικοχαμένη τραγουδίστρια.

Έτσι, το 1997 χρίστηκε πρωταγωνίστρια στη βιογραφική ταινία, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Μάλιστα, η Λόπεζ για την ερμηνεία της ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα. Μετά την ταινία, οι μετοχές της εκτοξεύτηκαν και οι πόρτες του Χόλιγουντ άνοιξαν διάπλατα για εκείνη.

Μάλιστα, ο επόμενος ρόλος της μετά της «Σελίνα» ήταν στη ταινία «Out Of Sight» στο πλευρό του Τζορτζ Κλούνεϊ. Μάλιστα, η αμοιβή που πήρε για το ρόλο, ήταν υψηλή ανακηρύσσοντάς της ως την πιο ακριβοπληρωμένη Λατίνα ηθοποιό της ιστορίας του Χόλιγουντ.

Τα νέα ότι η ζωή της Σελίνα έρχεται ως σειρά στο Netflix ενθουσίασαν τη Λόπεζ, η οποία δεν ξεχνά πόσο κομβικός ήταν ο ρόλος εκείνος για την καριέρα της.