53
loading
Γράφει
ο Γεώργιος Σαρρής

Με το επικείμενο κλείσιμο του εμβληματικού εργοστασίου της εταιρείας Pitsos στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη και την απόφαση της μητρικής εταιρείας Bosch Siemens Hausegerate (BSH) να μεταφέρει την παραγωγή από την χώρα μας στη γειτονική Τουρκία, κλείνει οριστικά και ένας τεράστιος κύκλος ιστορίας για τις πασίγνωστες ηλεκτρικές συσκευές που επί δεκαετίες έμπαιναν σε κάθε ελληνικό σπίτι, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τα νησιά του αρχιπελάγους μέχρι το τελευταίο ορεινό χωριό. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια από τις πιο παλιές και γνωστές εταιρείες που γεννήθηκε, εξελίχθηκε και δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα παρέχοντας αμέτρητα προϊόντα σε γενιές και γενιές.

Για να αντιληφθούμε πόσο μακρά είναι η ιστορία της «Πίτσος» αρκεί να αναλογιστούμε ότι δημιουργήθηκε μόλις… 22 χρόνια μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο Γέρος του Μοριά έφυγε από τη ζωή το 1843 και η επιχείρηση δημιουργήθηκε το 1865.

Το ξεκίνημα από το μαγαζάκι κοντά στη μητρόπολη Αθηνών

Η ομώνυμη οικογένεια Πίτσος ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα με ένα μαγαζάκι κατασκευής μικρών οικιακών συσκευών και θερμοσιφώνων λαδιού, επί της οδού Περικλέους, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω από τον σημερινό μητροπολιτικό ιερό ναό Αθηνών. Οι κάτοικοι της περιοχής πήγαιναν εκεί και αγόραζαν μεταξύ άλλων ψυγειάκια νερού με βρυσάκι τα οποία κρέμαγαν στον τοίχο, θερμάστρες της εποχής και αργότερα γκαζιέρες τις οποίες η οικογένεια εξήγαγε και σε διάφορες χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Η μετακόμιση τους Αμπελόκηπους και ο ανταγωνισμός

Εισερχόμενη τα κατοπινά χρόνια δυναμικά στην αγορά των επονομαζόμενων λευκών οικιακών συσκευών, θα έρθει αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό, αρχικά της Ιζόλα και ακολούθως της Εσκιμό. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου η Pitsos θα μετακομίσει σε μεγαλύτερα γραφεία, στην οδό Έσλιν, στους Αμπελόκηπους, περιοχή στην οποία οριακά εκτεινόταν τότε η ελληνική πρωτεύουσα. Από ‘κει και πάνω ήταν εξοχή. Στη δε Κηφισιά πήγαινες μονάχα για εκδρομή, όπως τώρα πας στο Ναύπλιο για Σαββατοκύριακο.

Το ελληνικό οικονομικό θαύματα του ’50 γεννά το εργοστάσιο στου Ρέντη

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το πέρας του Εμφυλίου Πολέμου (1946 – 1949) στη χώρα μας καταγράφεται ένας  εντυπωσιακός ρυθμός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Κάθε χρόνο ο δείκτης ανάπτυξης ήταν της τάξης του 7%. Μονάχα η Ιαπωνία έτρεχε με γρηγορότερους ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκμεταλλευόμενη το ελληνικό οικονομικό θαύμα της εποχής, η οικογένεια Πίτσου χτίσει το 1959 στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη ένα μεγάλο εργοστάσιο.

Από τη νέα γραμμή παραγωγής θα δημιουργηθεί το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο στην Ελλάδα και θα ακολουθήσουν οι καταψύκτες και οι κουζίνες. Λίγο αργότερα τα προϊόντα θα πολλαπλασιαστούν με την επιχείρηση να πουλάει πλέον ακόμη και ασπρόμαυρες τηλεοράσεις που βέβαια θεωρούνταν ακόμη για τους περισσότερους είδος πολυτελείας καθώς ήταν ακόμη πανάκριβες.

Η νύχτα που κράτησε άυπνους χιλιάδες Έλληνες στις λιγοστές τηλεοράσεις

Σκεφτείτε πως όταν ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά στο φεγγάρι, ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα 21 Ιουλίου 1969, ώρα 04:56 το πρωί ώρα Ελλάδος, χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας είχαν καθίσει άγρυπνοι μπροστά στους μόλις 200.000 δέκτες για να δουν το κοσμοϊστορικό γεγονός.

Μάλιστα επειδή ήταν λίγες οι τηλεοράσεις, αρκετοί είχαν μαζευτεί από νωρίς το βράδυ σε σπίτια συγγενών, φίλων και γειτόνων προκειμένου να παρακολουθήσουν εκστασιασμένοι τις μισοκουνημένες ασπρόμαυρες που έδειχναν τον Αμερικανό αστροναύτη Νηλ Άρμστρονγκ να πατάει στο σεληνιακό έδαφος (αν αναρωτιέστε πώς και κάθισε τόσος πολύς κόσμος να δει την προσελήνωση τόσο αργά, η απάντηση είναι πως το δικτατορικό καθεστώς του Γεωργίου Παπαδόπουλου είχε κηρύξει την επόμενη ημέρα ως αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες). Η Πίτσος όλο και επεκτείνεται στην αγορά φθάνοντας στο σημείο να δημιουργεί το τμήμα μεταλλικών κατασκευών της ακόμη και ένα τρίτροχο φορτηγό.

Η απεργία και η ανταπεργία του 1975

Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, οι εργοστασιάρχες θα έρθουν αντιμέτωποι όμως με το προσωπικό τους. Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 1975, περίπου 1.500 εργαζόμενοι ξεκινούν κινητοποιήσεις πραγματοποιώντας επτάωρες στάσεις εργασίας. Διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς τους της τάξης του 35% και αναπροσαρμογή (προς το ευνοϊκότερο εννοείται) του επιδόματος παραγωγής. Οι ημέρες επερνάνε αλλά λύση δεν βρίσκεται. Η επιχείρηση μπροστά στο αδιέκοδο των διαπραγματεύσεων κηρύσσει στις 16 του μηνός lock out, δηλαδή προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης ως αντίδραση στην απεργία.

Η ικανοποίηση των εργατικών αιτημάτων

Οι εργαζόμενοι θα ξαναφορέσουν τις φόρμες και θα προσέλθουν στους χώρους δουλειάς τελικά στις 26 Ιανουαρίου 1976 έχοντας πετύχει μια αύξηση στο μεροκάματό τους της τάξης του 20%, αύξηση του μπόνους παραγωγής επίσης κατά 20% και εξομοίωσή του μεταξύ ανδρών και γυναικών και επαναπρόσληψη όσων είχαν απολυθεί στο μεσοδιάστημα με την υπόσχεση ότι δεν θα απομακρυνθούν εκ νέου. Η λύση μπορεί να βρέθηκε αλλά τα τραύματα που είχε δημιουργήσει η σύγκρουση με την εργοδοσία δεν είχαν επουλωθεί.

Συμμαθητής του Γεώργιου Ράλλη και της Δέσπως Διαμαντίδου

Το ίδιο έτος ο 58χρονος Απόστολος Πίτσος, ο άνθρωπος που μετασχημάτισε την επιχείρηση αποφασίζει να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο της επιχείρησης στους Γερμανούς εκπρόσωπους της πολυεθνικής εταιρείας Siemens που εκείνο τον καιρό εξαπλωνόταν σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο. Ο επικεφαλής της εταιρείας Απόστολος Πίτσος γνώριζε καλά την γερμανική κουλτούρα και τον τρόπο που κινούνταν η αγορά της.

Όταν ήταν μικρός φοιτούσε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, έχοντας συμμαθητή την σχολική περίοδο 1926 – 1927 τον μετέπειτα πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη (προέδρευσε της κυβέρνησης το 1980-1981) και την μεγάλη ηθοποιό Δέσπω Διαμαντίδου. Συν τοις άλλοις σπούδασε μηχανολόγος στην μικρή γερμανική πόλη Άουε, οπότε γνώριζε καλά και τη γλώσσα.

Ο Πίτσος πουλάει το 60% στη γερμανική Siemens

Ένα ατύχημα που επηρέασε την όραση του πατέρα του, θα τον κάνει να ασχοληθεί από νωρίς με την ανώνυμη εταιρεία. Όταν έκρινε ότι ήρθε η ώρα να μεταβιβάσει το μεγαλύτερο μέρος της εταιρείας γνώριζε ότι θα πρέπει να δοθεί σε ένα κολοσσό προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δραστηριότητά της. Έτσι κλείστηκε το 1977 η συμφωνία με την Bosch - Siemens Hausgeräte GmbH που εξαγόρασε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 60%. Οι Γερμανοί επιλέγουν να μην αλλάξουν την επωνυμία «Πίτσος Α.Ε.» για λόγους μάρκετινγκ και η παραγωγή συνεχίστηκε κανονικά στην κεντρική μονάδα παραγωγής του Ρέντη, επί της οδού Παρνασσού 8. Μια νέα εποχή για την Πίτσος έχει μόλις ξεκινήσει.

Η συνεργασία με την Robert Bosch και έλευση των ψυγείων no frost

Οι πωλήσεις πάνε από το καλό στο καλύτερο. Ο κόσμος διακατέχεται από καταναλωτική μανία και έχοντας ακόμη χρήματα, ξοδεύει αφειδώς, εξοπλίζοντας το σπίτι. Κλασικό είναι το παράδειγμα πως όποιος παντρευόταν λάμβανε ως δώρο από συγγενείς και φίλους τηλεοράσεις, βίντεο, φούρνους, ψυγεία και πολλά, πολλά μίξερ.

Το 1986 ο όμιλος θα ξεκινήσει τη συνεργασία του με την Robert Bosch για τη διανομή των οικιακών συσκευών της στην Ελλάδα και το 1989 θα παρουσιάσει θα ξεκινήσει να παράγει τα νέα ψυγεία no frost. Πρόκειται για μια μικρή επανάσταση στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών, καθώς τα ψυγεία αυτά δεν πιάνουν πάγο, δεν απαιτούν απόψυξη και έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν τη συγκέντρωση μούχλας ή άσχημης μυρωδιάς στο εσωτερικό του με τη βοήθεια ενός απλού μοτέρ με ένα εξατμιστή και μιας συσκευής εξαερισμού για την διαχείριση του αέρα, ώστε να αποφεύγεται ο σχηματισμός πάγου και να «αναπνέουν» τα τρόφιμα.

Το τέλος του brand «Pitsos»

Τέσσερα χρόνια αργότερα θα ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των δραστηριοτήτων service της BHS στην Ελλάδα και η έναρξη της παραγωγής σύγχρονων ψυγειοκαταψυκτών και άλλων μοντέλων ψυγείων προηγμένης τεχνολογίας – είμαστε άλλωστε στην εποχή που ακόμη «λεφτά υπάρχουν». Το όνομα «Πίτσος» που αποτελούσε μέχρι πρότινος ένα αρκετά ισχυρό brand στην αγορά θα μετονομαστεί το 1996 σε BSP ΑΒΕ, από τα αρχικά των προϊόντων Bosch, Siemens και Pitsos), ενώ το 2001 η ταμπέλα θα αλλάξει σε «BSH Οικιακές Συσκευές». Το έτος 2005 η εγχώρια μονάδα παραγωγής φθάνει να πουλάει 400.000 προϊόντα ετησίως, εκ των οποίων το 30% προορίζεται για εξαγωγή – κυρίως στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Τα ετήσια έσοδα είναι της τάξης των 308 εκατομμυρίων ευρώ.

Η οικονομική κρίση φέρνει… μνημόνια και στην επιχείρηση

Η οικονομική κρίση του 2010 και τα μνημόνια που ακολούθησαν θα πλήξουν εμφανώς το γόητρο της πάλαι ποτέ ισχυρής εταιρείας. Θα αρχίσει η σταδιακή μείωση των εξόδων, η συρρίκνωση ακόμη και αναγκαίων δαπανών και η δυσκολία στην μισθοδοσία των εκατοντάδων εργαζομένων. Το 2017 θα γίνει η τέταρτη εθελούσια έξοδος των απασχολούμενων, που θα επισημοποιηθεί με δύο ανακοινώσεις της εταρείας τον Μάρτιο και τον Ιούλιο.

Πριν από δύο χρόνια η γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία Bosch Siemens Hausegerate (BSH) έχει λάβει την απόφαση να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο του Ρέντη, (αν και ο κύκλος εργασιών της σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις ανερχόταν στα 152,8 εκατομμύρια ευρώ). Τότε όμως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τους εργαζομένους αλλά και από τα πολιτικά κόμματα με αποτέλεσμα προσωρινά να υπάρξει όχι ματαίωση αλλά αναβολή των σχεδίων. Η υλοποίησή τους όμως ξεκίνησε εκ νέου πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει επιστροφή…

Τα στιγμιότυπα από διαφημίσεις της Pitsos που προέρχονται από την ιστοσελίδα της εταιρείας, pitsos.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

53
σχόλια
 1. avatar Γιατί δεν μας τα γράφει αυτά ο Γεώργιος Σαρρής, δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ και τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Αθ. Μπότση, ΟΕΟ;

  https://www.oakke.gr/sabotaz-crisis/item/909-%CE%BF-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%83-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

 2. avatar Νέστωρ

  ........................................................\" Οι κάτοικοι της περιοχής πήγαιναν εκεί και αγόραζαν μεταξύ άλλων ψυγειάκια νερού με βρυσάκι τα οποία κρέμαγαν στον τοίχο,........................................................................\"
  Απ\' ότι θυμάμαι κρεμαστό ψυγειάκι με βρυσάκι δεν υπήρξε , παρά μόνο εκείνα τα τενεκεδένια ντεποζιτάκια με το βρυσάκι που τα κρέμαγαν στο τοίχο για πλύσιμο των χεριών κ.α.

  1. avatar Επαγγελματιας εφυσιχαστης ικανοποιημενων πλειοψηφειων

   Εγω θυμαμαι οτι υπηρχαν ψυγεια παγου.Ηταν ξυλινα σαν παγκοι κουζινας στενομακρα ,ειχαν χωρους ντουλαπια για ψυξη τροφιμων χωρους γυρω απο τα ντουλαπια να μπαινει ο παγος και βρυσακι να αδειαζει το νερο οταν ελιωνε ο παγος, περνουσε τακτικα φοτρηγο απο το χωριο που πουλουσε παγο στις νοικοκυρες,την εποχη που δεν υπηρχαν ηλεκτρικα ψυγεια ουτε καν ηλεκτρικο ρευμα δεν ειχε ελθει στο χωριο.Μηπως ηταν ενα τετοιο μικρο ψυγειο νερου που εψυχε το νερο με παγο;;;

 3. avatar Χαλκιδέος

  Η PITSOS είναι ελληνική εταιρία, αλλά τα προϊόντα της πλέον θα κατασκευάζονται στην Τουρκία. Και το δίλημμα είναι το εξής: Θα αγοράζουμε PITSOS γιατί είναι ελληνική εταιρία ή θα κάνουμε εμπάργκο γιατί κατασκευάζονται πλέον στη Τουρκία;

  1. avatar Διονύσης Αργυρόπουλος

   Δεν είναι πια ελληνικη, είναι γερμανική με εργοστάσιο στην Τουρκία, φυσικά εμπάργκο και σε ότι άλλο κατασκευαζεται στην Τουρκία

 4. avatar Ένας είναι ο εχθρός ο τουρκοαριστερισμος

  Σύμφωνα με την πανελλήνια ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων μετάλλου, είχαν αποσταλεί στον Τσίπρα λεπτομερή στοιχεία αυτής της εξόδου της Πίτσος από την Ελλάδα, από το 2014. Όπου του εξηγούσαν τι ακριβώς συμβαίνει. Αλλά εκείνος δεν αντέδρασε!

  Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το 2008, η γερμανική Siemens BSH που είχε απορροφήσει παλαιότερα την Πίτσος, αγόρασε μια έκταση 150 στρεμμάτων στην Ελευσίνα, όπου θα δημιουργούσε μια κάθετη μονάδα παραγωγής και θα εγκαθιστούσε το σύνολο των διοικητικών της υπηρεσιών. Η επένδυση είχε εγκριθεί από τη «μαμά» εταιρεία στη Γερμανία, θ’ απασχολούσε περίπου 700 εργαζομένους και θα παρήγαγε 300 χιλιάδες οικιακές συσκευές ετησίως αποφέροντας στο κράτος εκατοντάδες εκκατομυρια ετησίος. Από τα 150 στρέμματα που αγόρασε η εταιρεία στην Ελευσίνα, η συνολική της δραστηριότητα θα γινόταν στο 20% αυτών και με όλες τις δικλείδες για την προστασία του περιβάλλοντος.

  Έλα, όμως, που ο κομμουνιστής δήμαρχος, εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήθελε. Μακριά από την πόλη ο καπιταλισμός! Οι εργαζόμενοι πήγαν στον Τσίπρα, τίποτα, δεν τους έδωσε σημασία. Πέρασε καιρός, οι Γερμανοί είδαν κι αποείδαν, πούλησαν το οικόπεδο που είχαν αγοράσει και πήγαν στην Πολωνία να φτιάξουν τη γραμμή παραγωγής που θα έφτιαχναν εδώ κι ο κομμουνιστής δήμαρχος δεν ήθελε! Με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να σιωπούν. Τώρα, φεύγει και το τελευταίο τμήμα της εταιρείας στη χώρα μας για Τουρκία! Με μια απόφαση της γερμανικής εταιρείας που είχε ληφθεί από το 2017…

 5. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Η εργοδοσία αποφάσισε: Το εργοστάσιο της «Πίτσος» κλείνει και η δραστηριότητά του μεταφέρεται στο εξωτερικό, και μάλιστα στην Τουρκία, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας και με κριτήριο τη μεγαλύτερη κερδοφορία της. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και το υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία.

  Το παράδειγμα αυτό έρχεται να προστεθεί σε άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, με πιο εμβληματική τη ΛΑΡΚΟ. Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοί της δίνουν αγώνα για να εμποδίσουν το διαλυτικό σχέδιο, που οδηγεί είτε στην εκποίηση είτε στο κλείσιμό της, με τους ίδιους στην ανεργία.

  Τι έφταιξε και μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση έφτασε ως εδώ; Με ποιο κριτήριο καταρτίστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης, ένα από τα πολλά που έχουν προταθεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, για την «αναδιοργάνωση» και τη «σωτηρία» της ΛΑΡΚΟ;
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/search?updated-max=2020-10-16T21:00:00%2B03:00&max-results=12

 6. avatar Κοκκινιωτης

  Μην ξαναγορασετε γερμανικα προιοντα ουτε Ιαπονεζικα που φτιαχνονται Τουρκια (πχ Hitachi Sharp Toyota ορισμενα μοντελα Κλπ) ας τα αγορασουν οι Τουρκοι με πτωση της λιρας 1 προς 10 και σε καλη μερια τα κερδη στου Ερντογαν τη τσεπη δηλαδη γιατι οι Τουρκοι θα ψωμολισανε για να το παιζει σουλτανος.Οσο για την Αγγελα, μην παιρνεται Γερμανικα αμαξια υπαρχουν και γαλλικα εξαλλου η Mercedes Renault κινητηρα φοραει.

  1. avatar @Κοκκινιωτη

   καλά μεγάλε τιτανοτεράστιε Ελληνάρα, ας (ξανα)φτιάξει ο Έλληνας αμάξια και συσκευές και μετά ας κάνει εμπάργκο στον έναν και στον άλλο.
   Έκανε κι η μύγα κ[...] κι έχεσε τον κόσμο όλο!

   1. avatar Χαλκιδέος

    Ηρέμησε ρε φίλε κι εσύ! Ποιος είπε ότι τεμπελιάζουμε;;; Και αμάξια προσπαθούμε να φτιάξουμε (Pony, KORRES, Panopoulos CHAOS Car, Replicar Κατερίνης) και συσκευές φτιάχναμε (Pitsos), αλλά η γραφειοκρατία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ τα τίναξαν όλα στον αέρα!! Και τη δεκαετία του 90 έγιναν τα ίδια με το εργοστάσιο της Nissan, μόνο που τότε έφταιγαν κάποιοι εξυπνάκηδες οδηγοί που αρνούνταν να τηρήσουν τις εργοστασιακές οδηγίες του αυτοκινήτου, μπας και γλυτώσουν φράγκα, και προκάλεσαν τη \"κατάρρευση\" της συγκεκριμένης μονάδας!
    Και όσο για τα εμπάργκο, λογικό είναι να κάνουμε! Απ\' τη στιγμή που ο Έρντι \"ισλαμοποίησε\" την Αγιά Σοφιά και ριζοσπαστικοποιήθηκε περισσότερο, λογικό είναι να δεχτεί αντίποινα! Αγοράζοντας τουρκικά προϊόντα ή προϊόντα που κατασκευάζονται εκεί (π.χ. ορισμένα μοντέλα των Hyundai, Toyota, Fiat), τους \"δίνουμε\" λεφτά που τα μετατρέπουν οι ίδιοι σε τανκς και όπλα! Δηλαδή, έμμεσα είναι σαν να τους δίνουμε όπλα (τα οποία ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν εναντίον μας κάποια στιγμή) για κάθε Hyundai που αγοράζουμε!
    Επομένως, ας δώσουμε ένα μάθημα στον σουλτάνο που υπερηφανεύεται και οραματίζεται και ας μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας, της Ισπανίας και του Κατάρ που την χρηματοδοτούν και κάνουν μπίζνες μαζί της!

   2. avatar Κοκκινιωτης

    Πρωτον δε με ξερεις τι μπορω να φτιαξω δευτερον δε βλεπω το κρατος σου να μου δινει αδεια παραγωγης αυτοκινητων και τριτων μαθετε να δουλευετε και να πληρωνετε εισφορες και να μη ζειτε μα επιδοματα για να μπορεσει καποτε να εχει το κωλο το κρατος να πατησει ποδι στο εξωτερικο για να παραξει οτιδιποτε

 7. avatar @Επαγγελματιας εφυσιχαστης ικανοποιημενων πλειοψηφειων

  Η πιτσος ήταν στον εξωδικαστικο συμβιβασμό με την Siemens (ανήκει στο ίδιο όμιλο ) να παραμινει ανοιχτή στην Ελλάδα. Ο κουλης λόγω της οικογενειακής φιλίας με τον Χριστοφοράκο και εμπλεκομενος στην γνωστή τότε υπόθεση κάνει τα στραβά μάτια και αφήνει τη πιτσος να φύγει. Όλα τα άλλα είναι για τους νεοφιλλελεδες. Αν όντως μπορούσε να φύγει νωρίτερα (στη κρίση ήταν σε πιο δύσκολη οικονομική θέση ) θα το είχε κάνει απλα υπήρχε ο συμβιβασμός

  1. avatar Επαγγελματιας εφυσιχαστης ικανοποιημενων πλειοψηφειων

   Σε μια παγκοσμιοποιημενη οικονομια και εμποριο δεν μπορεις να επιβαλεις συμφωνιες.Δεν ειμαστε στην εποχη του σιδηρουν κουμουνιστικου παραπετασματος και του προστατευτισμου πουνελεγεβομυπουργοε ςυριο η ντιματα θα εδει πενηντα λεπτα το κιλο και δεν με ενδιαφερει κοψτε το λαιμο σας να φαει ο κοσμος τομοτα με πενηντα λεπτα.Εκεινη την εποχη δεν μπορουσαν να πανε οι γραμμες παραγωγης σε πρωην κομουνιστικες χωρες ουτε στην κινα στη μαλαισια στις ινδιες σημερα πανε και πανε ολες και οταν πανε ολες δεν μοορει να μην παει η πιτσος γιατι αν δεν παει και τα προιοντα της η πιτσος εξακολουθησει να τα παραγει εδω η σε οποιασηποτε ωρα της ευρωπαηκης ενωσης θα ειναι πολυ ακριβοτερα απο αλλα παρομοια και θα μεινουν απουλητα και μετα θα κλεισει και οι αλλες βιομηχανιες που εχουν παει κινα ινδιες τουρκια θα μεινουν ανοιχτες.Οποτε επαναλαμβανω γιατι οι διακοπες ρευματος( ειδες η δεη;) μασησαν το κειμενο απι την αποψη οτι καποια στιγμη θα ελκεινε ειναι προτιμοτερο που απαξιωθηκε σιγα σιγα και το μεγεαλυτερο μερος των εργαζομενων βρηκε αλλου απασχοληση γιατι θα ηταν τρισχειροτερα αν παρεμενε ανοιχτη με συμφωνιες ειτε μητσοτακη ειτε τσιπρα ειτε φωδης ειτε κουτουμπα με χιλιαδες εργαζομενους μεχρι σημερα και εκλεινε ξαφνικα εν πληρη λειτουργια με χιλιαδες εργαζομενους μια ωραια πρωια πεταμενους στο δρομο χωρις κανενα μελλον και προοπτικη και ελπιδα,τωρα ειναι μερικες εκατονταδες εργζομενοι και ρομπροωλημα τηε επιβοιβσης τους απασχολησης τους ειναι σχερικα διαχειρισημο φαντασου σκηνικα να ηταν χιλιαδες

   1. avatar @Επαγγελματιας εφυσιχαστης ικανοποιημενων πλειοψηφειων

    τα περι παγκοσμιοποιημενη οικονομια και εμποριο δεν μπορεις να επιβαλεις συμφωνιες και προστατευτισμου κοιτα τι κανει ο τραμπ και πως παει οι οικονομια της ηπα . Ουτε απεξω δε περναει η huawei koita ti ekane me τους δασμους και θα καταλαβεις. Οσα για τα περι ιδιοτικων συμφεροντων κοιτα στη γερμανια ποιοι ειναι αφεντικα πισω απο fraport siemens kai και αυτοκινητοβιομηχανιες και θα καταλαβεις. Ακομα και στους προιν εχθρου σου τους κινεζους (που βαζουν τα παιδακια να δουλευουν και γκρεμιζονται κτιρια σαν χαρτοκουτια με χιλιαδες νεκρους τινγα στο νεφος- φανταζομαι οτι δεν θα εχεις προβλημα με ολα αυτα)κοιτα ποιοι ειναι πισω απο την κοσκο και θα καταλαβεις . περαστικα

    1. avatar Επαγγελματιας εφυσιχαστης ικανοποιημενων πλειοψηφειων

     Τι συμβαινει με το ιντερνετ,τη δεη μικροδιακοπες στο ρευμα,βγαινουν τα κειμενα μασημενα μηπως βαζει στο δρομο καποιος κουμουνιστης το χερι του που δεν του αρεσουν τα σχολια;Περαστικα σε σενα οταν λεω προστατευτισμος εννοω,δεν μπορει σημερα οπως αλλωτε,υπουργος να πει,πχ.,αυριο η τοματα θα εχει πενηντα λεπτα το κιλο ειτε,θα επιβαλω δασμους στο ταδε προηον απο ταδε χωρα.Αν το κανει θα εχει αντιποινα κ προσφυγες στον παγκοσμιο οργανισμο εμποριου.Οι ΗΠΑ βαλαν δασμους σε ισπανικο λαδι ακριβως λογω του προστατευτισμου για αντιποια στον προστατευτισμο της ευρωπαηκης ενωσης στην ερμπας στην οποια η ενωση δινει επιδοτησεις και κανει αθεμιτο ανταγωνισμο την αμερικανικη μποηγκ και λογω των κοινωτικων επιδοτησεων πουλιουνται φτηνοτερα τα ερμπας και μενουν απουλητα τα μποηγκ και γι αυτο το λογο επιβαλουν δασμους οι αμερικανοι στα ευρωπαηκα προηοντα,πηγαν να επιβαλουν και στο δικο μας λαδι κι εμεις τους ειπαμε ρε παιδια εμεις δεν φτιαχνουμε ουτε βιδα του ερμπας κ δεν εχουμε σχεση κ δεν επιβαλουν δασμους στο λαδι μας,σε αλλα προιοντα επιβαλουν πχ σε ροδακινα κομποστες,η ρωσια δεν τα παιρνει ως αντιποινα για τις κυρωσεις εναντιον της για την κριμαια,εμεινε απουλητο το ισπανικο λαδι κι εχει γεμισει η ευρωπη ισπανικο λαδι κ δεν μπορει να πουληθει το δικο μας.Με huawei παιχτηκε αλλο σκηνικο,παραβιασε νομους-θεσμους για υγειη ανταγωνισμο,αθεμιτες μονοπωλιακες πρακτικες,μπηκε θεμα κυβερνοασφαλειας για απολκειστικο λογισμικο,προειδοποιηθηκε πουλησε το,δεν το εκανε κ προτιμαει να πληρωνει προστιμα

     1. avatar @Επαγγελματιας εφυσιχαστης ικανοποιημενων πλειοψηφειων

      στις ηπα έχουν μπει δασμοί σε ολα τα προϊόντα που παράγονται και εκεί ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΔΙ έχουν μπει δασμοί για πχ στο αλουμίνιο (που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα ) Ετσι οσα προϊόντα παράγονται στις ηπα προστατεύονται με Δασμούς. Για τις τιμές που επέβαλαν ο εκάστοτε υπουργός σε διαψορα προιντα δε έχει καμία σχέση με το προστατευτισμο τα εχεις μπουρδουκλωσει Όσο για Huawei το έχεις μπερδέψει με το τικτοκ. Εχει να κάνει με το 5 G υπάρχει το αμερικανικο σύστημα 5G και το κινέζικο. Όσο και να προσπαθούν κάποιοι νεοφιλελεδες εδω στην Ελλάδα δεν υπάρχει κόντρα μετάξυ κουμουνιστων και φιλελεύθερων. Στον κόσμο υπάρχει κόντρα ηπα Κίνα. Έτσι έγινε και με των εμφύλιο και γίναμε ψωροκώσταινα. Αυτό παει να γίνει και τώρα με τον κουλη

 8. avatar PITSOS 30ποντος

  Καθήστε να δείτε κανένα τούρκικο σήριαλ τώρα [...] αριστερά κεντρώα και δεξιά

 9. avatar @θορπ

  Διάβασα το πόνημα σου και ανατρίχιασα !!!
  Οι αριστεροί είστε αθεράπευτα Κρατικοδίαιτοι και χαβαλέδες. Είναι δυνατόν ανίδεε , όλοι οι εργαζόμενοι της ΠΙΤΣΟΣ να γίνουν υπάλληλοι του Δήμου ????
  Ποιός θα τους πληρώνει γελοίε ;
  Εσύ , που κανείς θεωρία από πληκτρολόγιο ;;;
  Ξεφτίλες , κάνατε την Ελλάδα «κόκκινο φωτάκι Σοβιετίας» και ακόμα πουλάτε τρέλα γιατί έχετε ασυλία όπως ο Πολάκης !!!

  1. avatar @θορπ

   σε ευχαριστώ για την εξύψωση στο ανώτατο επίπεδο του επιστήμονα , τα γραφόμενα μου είναι για αδαείς αλλά έχουν νόημα σε γενικές επισημάνσεις περί προοδευτικότητας !
   καλό χειμώνα !

 10. avatar Ολα ολα

  Έρχεται η κανονικότητα

 11. avatar Επαγγελματιας εφυσιχαστης ικανοποιημενων πλειοψηφειων

  Σχετικα με την πιτσος εγω πιστευω οτι ακομη και να δουλευε με ιδανικες συνθηκες παλι θα εκλεινε απο τον ανταγωνισμο επειδη οι ανταγωνιστριες βιομηχανικες χωρες του βορα της ανατολης ( πρωην κομουνιστικες χωρες) και της απω ανατολης κινα μαλαισια ινδιες ,κ.λπ.,υπερεχουν στα σιδηροδρομικα δυκτια στα λιμανια στις πρωτες υλες στο χαμηλο εργατικο και μεταφορικο κσοστος και οτι και να καναμε εμεις εδω καποια στιγμη θα εκλεινε δεν αντεχουν τετοιες επενδυσεις εδω,λογω ευρω ,υψηλων αμοιβων ελλειψης δυκτιων,ακριβων και χρονοβορων μεταφορικων ,απεργιων καταληψεων οι βιομηχανιες ολες που πανε αλλου κινα μαλαισια πρωην κομουνιστικες χωρες λειτουργουν σε ζωνες αφορολογητες με χαμηλες εργατικες αμοιβες που δεν ισχυουν φοροι εργατικοι κλπ νομοι και εργατικα σωματεια και οι επενδυσεις δεν ειναι στο ελεος του καθε καταληψια κατσαπλια κουμουνιστη,οποτε απο αυτην την αποψη του μοιραιου καποια στιφμη κλεισιματος καλυτερα που απαξιωθηκε σιγα σιγα και στο τελος εκλεισε με οχι χιλιαδες εργαζομενους σημερα στο δρομο αν ειχε χιλιαδες εργαζομενους σημερα καοπι προντξσσνμοι πρβην εργαζομενοι και βρξκαν αλλου δουλεις φαναταστειτε σκηνικα καιμμεγακυτερο αδιοεξοδο αν πεταγοταν σημερα χιλαδες εργαχομενοι ξαφνικα στο δρομο,φυσικα και θα προτιμησουμε γερμανικες συσκευεες και μηχανηματα γιατι ειναι γερες και δε χαλανε εκτος και μας υποδειξει καποιος καλυτερες απο τις γερμανικες να παρυμε αυτες κανενα προβλημα ας βγαλουν κι αλλοι γερες συσκευες σαν τις γερμανικες κι εδω ειμαστε ας αντιφαψουν τις γερμανκες.....

  1. avatar Επαγγελματίας μπουρδολουγος

   Έγραψες ένα κατεβατο να μας πεις χαζομαρες

  2. avatar Χαχαχα χάχα

   Τι να πεις και εσύ για δικαιολογία, αφού εσείς την κλείσατε.

 12. avatar Deksiosdlfnos

  Ευγε στους αριστους της κοροΝεας Δημοκρατιας!

 13. avatar Θλίβομαι..

  ...

 14. avatar Ειμαστε

  Το Νο1 στο κοσμο που καταστρεφουμε οτι υπαρχει ....και εχουμε απειρα παραδειγματα οχι μονο το ΠΙΤΣΟ Η ΝΙΣΣΑΝ................

 15. avatar argitis

  Μη σπαταλάτε το χρόνο σας , τζάμπα, όσοι αναφέρεστε σε εμπάργκο .
  Ο Έλληνας δεν έχει καταναλωτική συνείδηση, γι αυτό και καταπίνει αμάσητο ότι του σερβίρουν. Θα φωνάξει, θα βρίσει τους Γερμανούς που έκλεισαν το εργοστάσιο και το πήγαν στη Τουρκία και αύριο το πρωί θα πάει να αγοράσει το τούρκικο προϊόν, χωρίς να κοιτάξει τη προέλευση, διότι πολύ απλά θα έχει ξεχάσει τί έλεγε χθές....

 16. avatar mitsaras_best

  Δεν σας καταλαβαινω,,,, αφου τωρα εχουμε γεμισει με ...οικονομικους επενδυτες

 17. avatar Ντένις

  Αφού έβαλε τις συσκευές σε κάθε σπίτι , την έκλεισαν οι δεινόσαυροι ΚΝΙΤΕΣ και κάποιοι Παλαιοπασόκοι Συνδικαλιστές το ‘75 με συνεχείς απεργίες !
  Μετά την πτώχευση , αγοράστηκε από Bosch - Siemens !
  Η ΒSH το 2009 αγόρασε τεράστια έκταση στη Μαγούλα για εργοστάσιο .
  Ο Κομμουνιστής Δήμαρχος και το ΔΣ του Δήμου Ελευσίνας , άλλαξαν το Πολεοδομικό σχέδιο της Πόλης και απαγόρευσαν την επένδυση !
  Η BSH έμεινε με το οικόπεδο στο χέρι και το μικρό εργοστάσιο Ρέντη !
  Πήρε απόφαση για σταδιακή αποχώρηση και μετέφερε σιγά -σιγά δραστηριότητες σε 2 άλλα Κράτη . Από το 2009 είναι η κολόνια - τώρα είναι το τέλος !
  Καλημέρα Έλληνες Κομμουνιστές !!!
  Είστε Άξιοι ηλίθιοι και κάνατε τη Χώρα μπάχαλο για δεύτερη φορά μετά το ‘46 , μόλις ο Εθνάρχης (;) Καραμανλής σας νομιμοποίησε !
  Για τους Υπόλοιπους χρήσιμους ηλίθιους Έλληνες , ένα έχω να πώ : κόμματα μη δημοκρατικά (!) που σκοπό έχουν την Δικτατορία (και ας είναι του Προλεταριάτου) δεν έχουν θέση σε ανοιχτές ελεύθερες Κοινωνίες !!!

  1. avatar Ντένις

   Αυτό με το που κλείνει μια επιχείρηση το 2020 να φταίει η απεργία που έγινε το 1975 είναι ότι πιο ηλίθιο μπορεί να πει κάποιος.

   1. avatar Νέστωρ

    Το βράχο το νερό σιγά σιγά τον τρώει.

 18. avatar Θορπ.

  Μετα 40+ χρόνια αγωνων αντίστασης το πάγωμα της ΤΖΙΜΙΝΙΕΡΑΣ έγινε πράξη !
  παμε στοίχημα το κερδίσαμε !
  Ο Δημος Ρεντη Νικαια θα αποκτήσει έναν αξιοπρεπής χώρο έκθεσης ιδεών από βιομηχανοποίησης των κατοικημένων περιοχών !
  Η Ελλαδα δεν χρειάζεται ρυπογόνες βιομηχανικές μονάδες που μολύνουν το περιβάλλον !
  Οσον αφορά τους εργαζόμενους ο Δήμος εχει την δυνατότητα να τους απασχόληση σε κοινωφελής εργασίες καθαριότητας και απολύμανσης ! ( σκούπα φαράσι ψεκαστήρας)

 19. avatar Έρχεται

  Πίτσος

 20. avatar Μιχ.

  Τέλος !! κανείς να μην αγοράζει τα υπερεκτιμημένα Bosch Siemens. Πληρώνεις μόνο μάρκα σε ένα κατώτερο προϊόν. Ουστ βρομοσκύλα να πάτε στο φίλο σας τον σουλτάνο

Παρακαλούμε περιμένετε ...