14
loading

Για μερικούς το ιδανικό καταφύγιο ή μια απόδραση από την καθημερινότητα και την ζωή στην πολύβουη πόλη αποτελεί μια ρουστίκ εμπειρία πιο κοντά στη φύση, τι γίνεται όταν αυτή η απόδραση ξεπεράσει την διάρκεια του Σαββατοκύριακου ή του μήνα; Θα αντέχατε για όλη την ζωή σας να ζούσατε μακριά από τις απαραίτητες δομές πάνω στις οποίες έχετε σχεδιάσει την ζωή σας;

Την στιγμή που οι περισσότεροι στην ζωή τους αναζητούν εκείνες τις ανέσεις και τις (μικρές ή μεγάλες) πολυτέλειες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους και θα τους προσφέρουν το κάτι παραπάνω, μια ομάδα περίπου 350 ατόμων σε ένα μικρό και άγνωστο σε πολλούς νησάκι στον Καναδά ζει με τα απολύτως απαραίτητα.

Για τους κατοίκους του Λασκέτι (Lasqueti), λοιπόν, η ζωή είναι ένα ατελείωτο διάλειμμα από τους κανόνες και τις συνθήκες της καθημερινότητας έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στη συνείδηση, τουλάχιστον, των δυτικών.

Ποιο είναι το Lasqueti

Το Lasqueti βρίσκεται σε μικρή απόσταση (περίπου μιας ώρας) από την παραλία Qualicum από το Βανκούβερ, νοτιοδυτικά του νησιού Texada.

Διάφορα αντικείμενα και ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί στο νησί, ενώ μέχρι και σήμερα αρχαία αναχώματα από οστρακοειδή εντοπίζονται σε πολλλές από τις παραλίες του. Πήρε το όνομά του το 1791 από την ισπανίδα Juan Maria Lasqueti, μια εξέχουσα αξιωματικό του ναυτικού, και καταλήφθηκε από τους ντόπιους την περίοδο του πρώτου οικισμού από τους Ευρωπαίους το 1860.

Ο κόλπος του False είναι το λιμάνι όπου προσεγγίζουν τα φέρι το νησί, το μικρό εμπορικό του κέντρο, καθώς και η πύλη προς τον παράδεισο των εντυπωσιακών όρμων και υφάλων που χαρακτηρίζουν το 68 τ. χλμ. νησί.

Η υπέροχη σιωπή που περιβάλλει το Lasqueti, αποτελεί και δείγμα της χαρακτηριστικής ατμόσφαιρας σε απομακρυσμένες περιοχές στην κεντρική ακτή της Βρετανικής Κολομβίας.

Η ζωή στο νησί χωρίς ρεύμα και χρήματα

Το Lasqueti είναι ένα από τα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά στην ευρύτερη περιοχή της Βρετανικής Κολομβίας που ζει στην κυριολεξία εντελώς εκτός δικτύου. Η ζωή εδώ είναι σίγουρα πιο ράθυμη από την καθημερινότητα που όλοι έχουμε συνηθίσει, ωστόσο οι κάτοικοι του νησιού έχουν καταφέρει το ακατόρθωτο: να είναι επαρκείς με αυτά που έχουν και να μην ζητούν τίποτα περισσότερο.

Δεν πρόκειται για ένα καταφύγιο καλλιτεχνών ή μια «κοινότητα χίπις», όπως πολλοί προσπαθούν να του αποδώσουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Αντιθέτως οι Lasquetians, όπως αποκαλούνται οι κάτοικοί του, επιθυμούν μια απλή και λιτή ζωή εκτός των κανόνων. Μάλιστα, αν και απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο έχουν αναπτύξει την δική τους κοινότητα με έντονο το αίσθημα της αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του νησιού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κατηγορήσει τους κατοίκους του, λόγω του τρόπου ζωής που έχουν επιλέξει, ότι προσπαθούν να επιστρέψουν στο παρελθόν. Ωστόσο, παρά τις όποιες κατηγορίες, η Statistics Canada αναφέρει ότι το Lasqueti αποτελείται από την πιο εκπαιδευμένη κοινότητα στην επαρχία της χώρας, με τους κατοίκους του να εκπροσωπούν διάφορα επαγγέλματα, όπως ποιητές και καλλιτέχνες, φυσικούς και εκπαιδευτικούς, μουσικούς και επαγγελματίες συμβούλους μέχρι ψαράδες, υλοτόμους, γεωργούς και δασοκόμους.

Οι κάτοικοί του Lasqueti θεωρούν τις σύγχρονες ανέσεις επαχθείς και καταφέρνουν να ζουν χωρίς τις βασικές από αυτές όπως ηλεκτρικό ρεύμα -έχουν αναπτύξει εναλλακτικές πηγές ενέργειας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους-, οι δρόμοι δεν έχουν ασφαλτοστρωθεί ακόμη στο μεγαλύτερο μέρος τους τουλάχιστον, οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με τα πόδια ή ποδήλατο, ενώ υπάρχει και ολοκληρωτική έλλειψη αστυνόμευσης.

Η ενέργεια, για όσους δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτή, προέρχεται από ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες ή γεννήτριες νερού, ενώ οι ανάγκες νερού καλύπτονται από πηγάδια ή κοντινά ρέματα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ένα εθελοντικό πυροσβεστικό τμήμα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα, ενώ μία νοσοκόμα είναι διαθέσιμη τέσσερις ώρες την εβδομάδα, λαμβάνοντας κλήσεις 24/7 για μη έκτακτες περιπτώσεις. Οι διατροφικές τους ανάγκες καλύπτονται από την καλλιέργεια βιολογικών φρούτων και λαχανικών, κάποιοι ασχολούνται και με την εκτροφή ζώων, ενώ για να ολοκληρωθεί το «μενού» μερικοί συλλέγουν μύδια, στρείδια και γαρίδες.

Πώς λειτουργεί η τοπική οικονομία

Εκτός από τους καλλιτέχνες που πωλούν τα έργα τους, στο νησί έχουν δημιουργηθεί και διάφορες επιχειρήσεις. Έτσι, μεταξύ άλλων υπάρχει κατασκευαστής σαπουνιών, κατασκευαστής ρούχων, σοκολατοποιός κ.α. Λόγω της ιδιαιτερότητάς του, ωστόσο, στο νησί αναπτύσσονται επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν σε άλλες περιοχές.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση του παρασκευαστή μπισκότων. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα βρείτε έναν χαμογελαστό ιδιοκτήτη ή αρτοποιό να έχει τις παρασκευές του εκτεθειμένες σε ένα σταντ, χωρίς έλεγχο, και δίπλα από αυτό ένα κουτί για να ρίχνει ο καθένας όσα χρήματα θέλει.

Μοναδικό στο είδος του και το κατάστημα, απ' όπου ο καθένας μπορεί να πάρει ό,τι χρειάζεται δωρεάν. Τα πάντα στα ράφια του προσφέρονται χωρίς κόστος, επιτρέποντας στους κατοίκους του να ανταλλάσσουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται, χωρίς να πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι το νησί του Βανκούβερ.

Αποτελεί τουριστικό προορισμό το νησί;

Αν και οι ντόπιοι δεν αποθαρρύνουν τους επισκέπτες, από την άλλη δεν διαφημίζουν το νησί ως τουριστικό προορισμό. Δεν είναι ότι οι κάτοικοί του είναι αντικοινωνικοί (ίσως κάποιοι από αυτούς) ή ότι δεν έχουν χρόνο για να ασχοληθούν με τους τουρίστες, είναι το γεγονός ότι σκόπιμα έχουν μετατρέψει το νησί σε σπίτι τους και θέλουν από τους επισκέπτες του να το σεβαστούν αυτό.

Ωστόσο, στο νησί λειτουργεί ένα ξενοδοχείο bed & breakfast, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μία παμπ- εστιατόριο κοντά στο σημείο που καταφτάνει το φέρι από το Βανκούβερ. Για τα περιπετειώδη πνεύματα που θέλουν να δουν από κοντά πώς είναι η ζωή στο Lasqueti, οι ντόπιοι προτείνουν το WWOOF έναν οργανισμό που «ταιριάζει» εθελοντές με οικοδεσπότες σε οργανικά αγροκτήματα, με τους εθελοντές να μπορούν να ζήσουν στο νησί με αντάλλαγμα μερικές ώρες εργασίας την ημέρα.

Αν και ο αγροτικός τρόπος ζωής δεν είναι για όλους, καθώς η καθημερινή δουλειά που απαιτείται είναι πολλές φορές σκληρή, οι ανταμοιβές που μπορεί να αποκομίσει κανείς από αυτόν είναι αρκετές. Καθαρός αέρας και νερό, η φύση στο κατώφλι σας, φιλικοί γείτονες και μια αληθινή αίσθηση κοινότητας. Μερικοί από τους λόγους που κάποιοι αποφασίζουν να βγουν από την ταραχώδη ζωή τους και να επιλέξουν να ζήσουν σε ένα μέρος «εκτός δικτύου», όπως είναι το νησί Lasqueti. Πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής ή ακόμη και έναν διαφορετικό κόσμο, θα έλεγε κανείς.

Όπως αποδεικνύεται, τελικά, οι κάτοικοι του νησιού εργάζονται καθημερινά με τον δικό τους τρόπο, έτσι ώστε να φτιάξουν μια βιώσιμη ζώη -όχι μία ζωή που αγοράζεται, αλλά μία ζωή που δημιουργείται εκ του μηδενός.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

  Α ΞΕΧΑΣΑ...ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΣΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΛΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΣΑΣ ΧΑ..ΧΑ...ΧΑ

 2. avatar ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΟΛΑ

  ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΛΗΝΗ , Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΕΣΗ, Η ΚΑΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ , Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, Η ΑΥΤΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ, ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΒΟΥΛΑ , ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΟΥ Η ΑΣΘΕΝΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΕΝΑΝ ΓΙΑΤΡΟ, ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ, ΕΝΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ, ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΖΟΥΝ. ( Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ. ΠΛΑΤΩΝΑΣ ) ΑΝ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΤΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ

 3. avatar Τα πρασινα αλογα…

  Ναι το ανακάλυψε ως γνωστόν η πενελοπε Κρουζ με τους πειρατες της Καραϊβικής.... Χοχο

 4. avatar ΣΑΛΑΧΙ

  Μόνο που το όνομα του νησιού το έδωσε ο Ισπανός αξιωματικός Juan Maria Lasqueti και όχι η Ισπανίδα... Είναι δυνατόν την εποχή εκείνη να υπήρχαν γυναίκες αξιωματικοί; Ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στις μεταφράσεις.

 5. avatar Ναύτης Ισπανός

  Ισπανίδα; μα τί γράφετε;

 6. avatar Tzinna

  Εμεις στο χωριό μου αυτούς τους λέμε τεμπελχαναδες που βαριούνται να δουλέψουν κ προσπαθούν το αραλίκι να το κάνουν ιδεολογία...κάτι σαν τους αριστερούς..

  1. avatar oldlifer

   Δεν πειράζει κορίτσι μου... Ας βγάλει το χωριό σου όλους τους χειριστές ιπτάμενων δίσκων του κόσμου...

  2. avatar Μάλλον δε κατάλαβες

   Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν και ο τρόπος που λειτουργεί η κοινωνία τους, μόνο σε τεμπέληδες δεν απευθύνεται. Τράβα τζινάκι να δεις τι σημαίνει γη και ζωντανά και τα ξαναλέμε.
   Εύγε στους ανθρώπους για την υγιεί τους διαβίωση, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά!

 7. avatar Έχει πράμα ή Ρουμανία

  Πάνω στα Καρπάθια καί γενικά γύρω από τίς τρανσυλβανικές άλπεις νά ζήσει κάποιος σχεδόν αυτόνομος καί μέσα στην φύση καί με χαμηλό κόστος ζωής, όσο θέλεις.

 8. avatar Ενδιαφέρεστε :

  ΕΦ όσον είστε γνωστες της αγγλικής αναζητήστε : Lasqueti Island in British Columbia Canada και θα βρήκε και θα λύσετε όλες τις απορίες .Το να κατηγορώ ειναι εύκολο , αλλα το να είμαι ικανός να βγάλω τον γάιδαρο απο την λάσπη τότε ανοίξω σε άλλο επίπεδο ήθους και μόρφωσης ,όποτε προχωρώ .....

 9. avatar Χαχαχα χάχα

  Όλοι το παίζουν αυτόνομοι μέχρι να χρειαστούν νοσοκομείο ή ανανέωση της βιβλιοθήκης τους ή χρώμα γισ6να βάψουν ένα δωμάτιο κλπ Στα ωραία του άρθρου ότι από την πολύ\" απλή\" κσι καλά ζωή διαθέτουν τις πλέον σύγχρονες ενεργειακές υποδομές με ηλιακους5συλκεκτες και άνεμο γεννήτριες άρα και ηλεκτρονικό ηλεκτρολογικο εξοπλισμό made in China , τηλέφωνο υπάρχει όπως και μια στρατιά άνθρωποι όπως πυροσβέστες, ακτοπλοΐα γιατροί κλπ κλπ για να επέμβουν όταν τους χρειαστούν, αυτονομία.....

  1. avatar ++++++++++

   ++++++++++++++++++++

 10. avatar γαιδουροβάτραχος

  δωσμου τα fundamentals πρωτα πρωτα βρε μπιστακι
  αντρες/γυναικες
  γεροι/παιδια
  φορολογικη εξαρτηση ή αυτονομια
  γιατρο δεν διαβασα
  μια νοσοκομα ευκαιριακη διαβασα
  καθεστως ιδιοκτησιας , τι ειναι ολα αυτα; αυθαιρετα;
  πηγη εσοδων για βασικες υποδομες τηλεφωνια ρουχα ιατροφαρμ εξοπλισμος κλπ κλπ
  ποσα χρονια ζωης εχει το εγχειρημα
  πως τους εχει νομικα καταταξει τιτλοδοτησει η κεντρικη εξουσια

Παρακαλούμε περιμένετε ...