63
loading

Φλώρινα, Δεκέμβριος του 1990. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ετοιμάζεται για τη νέα ταινία του, «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», που είναι να γυριστεί στην ακριτική πόλη. Πρωταγωνιστής αυτής ο σπουδαίος ηθοποιός, Μαρτσέλο Μαστρογιάννι έχοντας στο πλευρό του τη Ζαν Μορό.

Μητροπολίτης Φλωρίνης ήταν ο Αυγουστίνος Καντιώτης, ένας ιδιαίτερα θρήσκος εκπρόσωπος του κλήρου και όπως τον χαρακτήριζαν οι αντίπαλοι κι «εθνικιστής». Λένε, μάλιστα, πως ο μητροπολίτης ήταν και βαθύτατα αντί-σκοπιανός, σε μία περίοδο, άλλωστε, που το «Σκοπιανό» ήταν εθνικό ζήτημα και το πιο «καυτό» θέμα στην πολιτική ατζέντα.

Άγνωστο πώς, το σενάριο της ταινίας έφτασε στα χέρια του μητροπολίτη, πριν καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα και ο ιερέας όχι μόνο το απέρριψε θεωρώντας το «αντί-εθνικό» και «αντί-χριστιανικό», αλλά έφτασε στα άκρα, αφορίζοντας τον Αγγελόπουλο και όλους τους συντελεστές της ταινίας. Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν έκαναν τον γύρο, όχι μόνο του ελληνικού Τύπου, αλλά και του διεθνή, ενώ μία πόλη - η Φλώρινα - χωρίστηκε στα δύο, όπως άλλωστε και η Ελλάδα.

Τον γύρο του Τύπου, του διαδικτύου - κι εννοείται και στα social media, όπου στήθηκε "πάρτι" - έκανε και ο πρόσφατος αφορισμός του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, Αμβρόσιου σε Κυριάκο Μητσοτάκη, Νίκη Κεραμέως και Νίκο Χαρδαλιά. Βέβαια, η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε πως «μόνο η Ολομέλεια των μητροπολιτών έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος». Άρα, ο συγκεκριμένος αφορισμός είναι ανυπόστατος.

Ωστόσο, η πρόσφατη ιστορία έφερε στο μυαλό των περισσοτέρων την ιστορία με το Νίκο Καζαντζάκη. (Σύμπτωση; Αν και ο συγγραφέας ποτέ δεν αφορίστηκε από την Εκκλησία, ο νεαρός τότε Μητροπολίτης Φλώρινας Καντιώτης δήλωνε πως προσωπικά ο ίδιος θα μεταβεί στην Κρήτη, ώστε να εμποδίσει την νεκρώσιμη ακολουθία). Έφερε όμως και αυτή του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Μάλιστα, αρκετοί έσπευσαν να κάνουν συγκρίσεις με κοινά σημεία αναφοράς, ανάμεσα στους δύο Μητροπολίτες, Αμβρόσιο και Αυγουστίνο Καντιώτη.

Το σενάριο που «άναψε» φωτιές

Ένας πολιτικός, μετά από μία συνεδρίαση στη βουλή όπου εκφωνεί μάλλον μια ποιητική ανακοίνωση παρά έναν πολιτικό λόγο, εγκαταλείπει το κοινοβούλιο και το σπίτι του κι εξαφανίζεται χωρίς ν' αφήσει κανένα ίχνος. Ένας δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ στην παραμεθόριο για τους εγκλωβισμένους στα σύνορα μετανάστες και πρόσφυγες διαφόρων φυλών, συναντά έναν άντρα που η εξωτερική του εμφάνιση ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του αγνοούμενου πολιτικού.

Παρά τις έρευνές του και μια συνάντηση που καταφέρνει να οργανώσει ανάμεσα στον άγνωστο και τη Γαλλίδα γυναίκα του πολιτικού, η ταυτότητα του αγνώστου παραμένει ανεξακρίβωτη. Η γυναίκα δεν τον αναγνωρίζει, κι εκείνος δεν φαίνεται διατεθειμένος ούτε για μια στιγμή να μας δώσει ένα σημάδι ότι δεν πρόκειται για τον πολιτικό που αγνοείται.

Αυτό είναι το στόρι της βραβευμένης ταινίας του Αγγελόπουλου, που άγνωστο πώς έφτασε στα χέρια του μητροπολίτη Φλωρίνης, πριν καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα στο κοντινό Αμύνταιο. Ο Αυγουστίνος Καντιώτης στην πλοκή της ταινίας «είδε» Σκοπιανούς πράκτορες, αλλά κι ένα έργο «αντί-χριστιανικό» και «αντί-εθνικό». Και δεν άργησε να απειλήσει ακόμη και με αφορισμό τον Αγγελόπουλο, αν προχωρούσε στα γυρίσματα της ταινίας.

Στο πλευρό του, ο 84χρονος τότε μητροπολίτης είχε πολλούς πιστούς, ανάμεσά τους και αρκετούς νέους. Ο σκηνοθέτης από την πλευρά του, όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τις απειλές του αφορισμού, αλλά σύντομα το έκανε θέμα σε διεθνές επίπεδο, δίνοντας στο περίεργο αυτό περιστατικό, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο Ακίρα Κουροσάβα στο πλευρό του Αγγελόπουλου

Οι απειλές του μητροπολίτη δεν πτόησαν τον Αγγελόπουλο. Αντίθετα, πείσμωσαν τον ίδιο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι επίσης απειλήθηκαν με αφορισμό. Το θέμα πήρε γρήγορα διαστάσεις και στο εξωτερικό.  Άλλωστε, ο Αγγελόπουλος υπήρξε ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης και η καλλιτεχνική του ευφυΐα και ματιά αναγνωρίζονταν από σημαντικούς ανθρώπους, όπως ο Ακίρα Κουροσάβα.

Με τον διάσημο σκηνοθέτη ο Αγγελόπουλος υπήρξε καλός φίλος κι έτσι δεν άργησε να έρθει το μήνυμα συμπαράστασης από την Ιαπωνία. Επιπλέον, το γεγονός ότι στην ταινία πρωταγωνιστούσε ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι ήταν ένας ακόμη λόγος η ιστορία του «αφορισμού» να γίνει παντού γνωστή και να καταφθάνουν μηνύματα συμπαράστασης.

Στην Ελλάδα, στο πλευρό του Αγγελόπουλου τάχθηκαν πολιτικοί της Αριστεράς, ενώ αριστερές οργανώσεις έκαναν πορείες στη Φλώρινα κατά του μητροπολίτη. Η πόλη σύντομα χωρίστηκε στα δύο, ενώ μεγάλη μερίδα του κόσμου τάχθηκε στο πλευρό του Καντιώτη.

Πένθιμες καμπάνες, μαύρες σημαίες και πλακάτ

Στα μέσα Δεκεμβρίου 1990, ο Αγγελόπουλος επέστρεψε στη Φλώρινα για τα γυρίσματα. Αλλά μία μεγάλη μερίδα κόσμου της πόλης τού επεφύλαξε υποδοχή με μαύρες σημαίες και πλακάτ. Υπήρχαν ακόμη και καρικατούρες που παρίσταναν τον σκηνοθέτη σαν άλλον προδότη να κρατά σε ένα σακούλι 600 εκατομμύρια δραχμές.

Συνθήματα όπως «αναρχία, ανθελληνισμός, αθεΐα, ακολασία», δονούσαν την εκρηκτική ατμόσφαιρα, οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα, ενώ ακούγονταν και τα ανάλογα εμβατήρια. Ακόμη και αυτοκίνητα με ντουντούκες επιστρατεύτηκαν, καλώντας τον κόσμο στην τελετή «αφορισμού», που θα λάμβανε χώρα στη Μητρόπολη.

Ο «αφορισμός» που έμεινε στην ιστορία

Το ημερολόγιο έγραφε 16 Δεκεμβρίου. Στο μητροπολιτικό ναό της Φλώρινας είχαν μαζευτεί περί τα 1000 άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, για να παρακολουθήσουν τον αφορισμό του Αγγελόπουλου και των υπόλοιπων μελών της ταινίας. Το κλίμα ήταν παραπάνω από εκρηκτικό.

Από άμβωνος ο Μητροπολίτης έλεγε με δυνατή φωνή πως «θα πέσουν κεραυνοί», με το πλήθος από κάτω να φωνάζει «αφορεσμένοι, αφορεσμένοι». Ο αφορισμός έλαβε τέλος και την επόμενη μέρα έκανε το γύρο του Τύπου. Πανεπιστημιακοί θεολόγοι εξηγούσαν πως ο «αφορισμός» δεν ήταν έγκυρος, καθώς ο Καντιώτης δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη των 2/3 της Ιεραρχίας, που απαιτούνταν.

Η Δώρα Χρυσικού

Ο Μητροπολίτης είχε δώσει περιθώριο σε όλο το καστ - και στον ίδιο τον Αγγελόπουλο – ένα περιθώριο δύο χρόνων για να μετανοήσουν, προκειμένου να αρθεί ο αφορισμός τους. Αλλά, λέγεται πως κανείς τους δεν μετάνιωσε για τη συμμετοχή του στο «Μετέωρο βήμα του πελαργού».

«Αφορισμός κάτω από τέτοιους όρους είναι τιμή», δήλωνε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης. Ανάμεσα στους «αφορισμένους» του καστ ήταν και η 14χρονη τότε ηθοποιός, Χρύσα Δωρικού, η οποία είχε δεχθεί επιθέσεις για τη συμμετοχή της στην ταινία. Όπως έχει εξηγήσει η ίδια σε συνεντεύξεις της, τότε ήταν μικρή για να κατανοήσει ακριβώς τι είναι ο «αφορισμός», ενώ πλέον, όπως έχει αποκαλύψει, δεν είναι «αφορισμένη». Το 2009 η ιερά Σύνοδος τής ανακοίνωσε την άρση του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

63
σχόλια
 1. avatar Πολύ φανατισμό βλέπω

  Δεν τον γνωρίζω αλλά όταν ανθέλληνες, αιρετικοί, άθεοι και παγανιστές συμφωνούν στην επίθεση εναντίον κάποιου Έλληνα κληρικού, τότε είμαι σίγουρος ότι ήταν άξιος και έκανε έργο που τους έτσουξε πολύ.Μιλάνε αυτοί που ξεκλήρισαν ολόκληρους λαούς. Άρα, το αντίθετο είναι σωστό. Άξιος ο Καντιώτης.

  1. avatar Δεν θυμάμαι,

   αν είχε αφορίσει τον Αγγελόπουλο. Σίγουρα όμως δεν συμφωνούσε με το περιεχόμενο της ταινίας.

  2. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

   (1/9) Για όσους ενδιαφέρονται για την αλήθεια του Ιησού Χριστού και της Αγίας Γραφής δεν είναι ακριβώς έτσι που τα λέει ο παρακάτω σχολιαστής. Για να γίνεις χριστιανός και μέλος της αληθινής Εκκλησίας του Ιησού Χριστού πρέπει να κάνεις τα εξής βήματα που τα βρίσκουμε γραμμένα μέσα στην Καινή Διαθήκη. Ας τα δούμε μαζί [36 Ας ξέρει, λοιπόν, ο Ισραήλ με βεβαιότητα, ότι, ο Θεός έκανε Κύριο και Χριστό, τούτον τον Ιησού, τον οποίο εσείς σταυρώσατε.
   37 Και όταν τα άκουσαν αυτά, η καρδιά τους ήρθε σε κατάνυξη, και είπαν στον Πέτρο και στους υπόλοιπους αποστόλους: Τι πρέπει να κάνουμε, άνδρες αδελφοί;
   38 Και ο Πέτρος είπε σ\' αυτούς: Να μετανοήσετε, και κάθε ένας από σας να βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού, σε άφεση αμαρτιών• και θα λάβετε τη δωρεά τού Αγίου Πνεύματος• 39 επειδή, η υπόσχεση είναι προς εσάς και προς τα παιδιά σας, και προς όλους εκείνους που είναι μακριά, όσους θα προσκαλέσει ο Κύριος ο Θεός μας.
   40 Και με άλλα πολλά λόγια διαμαρτυρόταν και πρότρεπε, λέγοντας: Να σωθείτε από τούτη τη διεστραμμένη γενεά.
   41 Εκείνοι, λοιπόν, αφού με χαρά δέχθηκαν τον λόγο του, βαπτίστηκαν• και προστέθηκαν εκείνη την ημέρα περίπου 3.000 ψυχές. 42 Και έμεναν σταθερά στη διδασκαλία των αποστόλων, και στην κοινωνία, και στην κοπή τού άρτου και στις προσευχές.] Πράξεις των Αποστόλων 2:36-42.
   Για να γίνει κάποιος χριστιανός πρέπει να ακούσει το Ευαγγέλιο από κάποιον που το κηρύττει.
   Να έρθει η καρδιά του σε κατάνυξη δηλαδή να μετανοήσει πραγματικά για τις αμαρτίες του.

  3. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

   (2/9) Για να γίνει κάποιος χριστιανός πρέπει να ακούσει το Ευαγγέλιο από κάποιον που το κηρύττει.
   Να έρθει η καρδιά του σε κατάνυξη δηλαδή να μετανοήσει πραγματικά για τις αμαρτίες του. Αφού έχει πιστέψει στον Χριστό και στο Ευαγγέλιο θα πρέπει να βαπτιστεί στο νερό. Μόνο το βάπτισμα που γίνεται με την θέληση του βαπτιζομένου έχει αξία ενώπιων του Ιησού Χριστού όπως λέει στο σύμβολο της πίστεως ( ομολογώ έν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών) . Στην πρώτη Εκκλησία αυτό το έλεγε αυτός που βαφτιζόταν και όχι ο νονός. Το να βαφτίζονται νήπια είναι εφεύρεση των ανθρώπων της θρησκείας που θέλουν οπαδούς της θρησκείας τους και δεν ενδιαφέρονται να κάνουν μαθητές του Ιησού Χριστού.Στην πραγματικότητα όποιος υπέστη νηπιοβαπτισμό ενώπιων του Θεού είναι ακόμα αβάπτιστος και πίστεψε σαν μεγάλος και θέλει να κάνει το άγιο θέλημα του άγιου Θεού θα πρέπει να βρει χριστιανούς που ορθοτομούν την Αγία Γραφή και να βαπτιστεί όπως δίδαξε ο Ιησούς ότι πρέπει να βαπτίζεται κάποιος κατά το Μάρκος 16:15-16.
   Αφού κάποιος πιστέψει πραγματικά θα λάβει και το Άγιο Πνεύμα που είναι η σφραγίδα και η βεβαίωση ότι ο άνθρωπος αυτός είναι του Χριστού και έχει αιώνια ζωή. Αν ο άνθρωπος δεν έχει λάβει το Άγιο Πνεύμα νομίζει ότι είναι χριστιανός , νομίζει ότι θα πάει στον παράδεισο αλλά στην πραγματικότητα είναι πνευματικά νεκρός και όταν πεθάνει θα χαθεί αιώνια.
   Αυτά οι παπάδες της ορθόδοξης εκκλησίας δεν τα λένε αλλά ξεγελούν με ψέματα και τις ανθρώπινες παραδόσεις τους.

   1. avatar Μας έχει πρήξει

    με το μένος σου κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, βέβαιος όντας ότι η δική σου παράδοση δεν είναι ανθρώπινη. Ο Θεός να μας φωτίσει όλους.

    1. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

     Από πότε το να λες την αλήθεια του αναστημένου Ιησού Χριστού και το τι λέει ακριβώς το Ευαγγέλιο που είναι ο Λόγος του Θεού για κάποιο θέμα είναι μένος κατά της ορθοδοξίας; Η αλήθεια του Ιησού Χριστού είναι ο μόνος τρόπος να πιστέψει και να έχει αιώνια ζωή κάποιος. Σε κάθε σχόλιο μου προσπαθώ να αναδείξω τι έχει πει ο Ιησούς Χριστός για το συγκεκριμένο θέμα και τι μπορεί να διαβάσει κάποιος αν ανοίξει την Αγία Γραφή. Προσκαλώ τον κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη των σχολίων μου να συγκρίνει αυτά που διαβάζει από εμένα με αυτά που διαβάζει μέσα στην Αγία Γραφή κα αν βρει έστω και μια διαφορά να έρθει να μου πει ( έτσι το λέει η Αγία Γραφή και το σχετικό εδάφιο και έτσι το λες εσύ0 . Αν κάποιος μου υποδείξει έσω και ένα λάθος μου θα το παραδεχτώ. Αυτός που αγαπά τον Ιησού Χριστό και θέλει να ζήσει αιώνια κοντά Του δεν πρέπει να φοβάται την αλήθεια άλλα να την επιζητά. Όποιος θέλει να βρεθεί μια μέρα στην αιώνια βασιλεία του Ιησού Χριστού πρέπει πάντα να εξετάζει αν περπατά στην αλήθεια του Ευαγγελίου ή έχει ξεφύγει σε ανθρώπινες διδασκαλίες. Ο Απόστολος Παύλος είπε [16 Έγινα, λοιπόν, εχθρός σας, επειδή σας λέω την αλήθεια;] προς Γαλατάς επιστολή 4:16. Η αλήθεια είναι από τον Θεό, ενώ το ψέμα έχει πατέρα τον διάβολο και όσοι το χρησιμοποιούν ο διάβολος αποκτά εξουσία στην ζωή τους και μια μέρα θα διεκδικήσει την ψυχή τους.

   2. avatar Και τι έχεις να πεις

    για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη βαπτίσεις ολόκληρων οικογενειών; ότι δεν υπήρχαν παιδιά σ\' αυτές ή ότι δεν βαφτίστηκαν; Πού το ξέρεις; Καμιά σκέψη δική σου θα πεις. Σε διαψεύδει όμως ο λόγος του Θεού, τον οποίο επικαλείσαι. Και στην πρώτη Εκκλησία και στις κατακόμβες έγιναν νηπιοβαπτισμοί, όπως δείχνουν οι επιγραφές. Αφότου όμως ο Λούθηρος -και οι συν αυτώ- απέρριψαν την Ιερά Παράδοση -λόγω των καταχρήσεων της Ρωμαιοκαθολικής \"Εκκλησίας\"- και, αντί να \'ρθει σε ένωση με τη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού. παντρεύτηκε την καλόγρια και κήρυξε τα δικά του διδάγματα, γίνατε χίλια τόσα κομμάτια -ευαγγελικοί και φιλελεύθεροι-, μέχρι τους μορμόνους και δεν ξέρω ποιους άλλους, μη χριστιανούς. Ο καθένας σας έγινε πάπας, που ερμηνεύει κατά το δοκούν την Αγία Γραφή -όπως κι εσύ. Βέβαια, κρατήσατε από την Παράδοση ό,τι σας βόλευε, όπως τα ονόματα των συγγραφέων της Καινής Διαθήκης. Χαρακτηριστικό πάντως όλων των αιρέσεων είναι η οίηση. Αυτά με αγάπη Χριστού. Εξάλλου και ο ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε ότι στον αιρετικό \"καὶ χαίρειν αὐτῶ μὴ λέγετε\".

    1. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

     (1/4) Είναι καλό που χρησιμοποιείς την Αγία Γραφή. Οι αληθινοί χριστιανοί διαβάζουν συστηματικά και με πολύ προσοχή την Αγία Γραφή γιατί θέλουν η ζωή τους και το πιστεύω τους να συμφωνούν με αυτά που είναι γραμμένα μέσα στην Αγία Γραφή. Μπορώ να πω πως όποιος δεν μελετά την Αγία Γραφή στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει τι πιστεύει και είναι σαν ένας τυφλός που βαδίζει μάλιστα και στο σκοτάδι.
     Τώρα όσον αφορά το θέμα του βαπτίσματος. Υπάρχουν πράγματα που η Αγία Γραφή τα λέει ξεκάθαρα και πράγματα που εμείς οι άνθρωποι τα συμπεραίνουμε. Πολλές φορές, ειδικά αν ο άνθρωπος είναι ακατήχητος μπερδεύει τα δικά του συμπεράσματα με αυτό που είναι αλήθεια και λέει ξεκάθαρα μέσα στην Αγία Γραφή. Η εντολή του Ιησού Χριστού ήταν σαφής [15 Και τους είπε: Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο, και κηρύξτε το ευαγγέλιο σε όλη την κτίση. 16 Όποιος πιστέψει και βαπτιστεί, θα σωθεί• όποιος, όμως, απιστήσει, θα κατακριθεί.]Μάρκος Ευαγγέλιο 16:15-16. Ο Ιησούς Χριστός έθεσε σαν προϋπόθεση το να βαπτιστεί κάποιος πρώτα να πιστέψει στο Ευαγγέλιο. Για να πιστέψει όμως σημαίνει ότι είναι σε ηλικία που μπορεί να ακούσει και να πιστέψει, άρα τα νήπια και τα βρέφη αποκλείονται. Ενώ τα παιδιά από κάποια ηλικία 10-12 ετών και πάνω έχουν την δυνατότητα και να ακούσουν και να πιστέψουν και βεβαίως αν θέλουν να βαπτιστούν στο νερό.

    2. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

     (2/4) Επίσης στο Πράξεις Αποστόλων 8:35-38 διαβάζουμε [35 Και ο Φίλιππος, ανοίγοντας το στόμα του, και αρχίζοντας από τούτη τη γραφή ευαγγελίστηκε σ\' αυτόν τον Ιησού.
     36 Και καθώς εξακολουθούσαν τον δρόμο, ήρθαν σε κάποιον τόπο με νερό• και ο ευνούχος λέει: Δες, νερό• τι με εμποδίζει να βαπτιστώ; 37 Και ο Φίλιππος είπε: Αν πιστεύεις με όλη σου την καρδιά, μπορείς. Και αποκρινόμενος είπε: Πιστεύω ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός τού Θεού. 38 Και πρόσταξε να σταθεί η άμαξα• και κατέβηκαν και οι δύο στο νερό, ο Φίλιππος και ο ευνούχος• και τον βάπτισε.
     39 Και όταν ανέβηκαν από το νερό, το Πνεύμα τού Κυρίου άρπαξε τον Φίλιππο, και ο ευνούχος δεν τον είδε πλέον, αλλά πορευόταν τον δρόμο του χαίροντας.] Πράγμα που σημαίνει ότι ο ευνούχους αφού άκουσε το Ευαγγέλιο πίστεψε και θέλησε να βαπτιστεί. Όμως ο ευαγγελιστής Φίλιππος δεν τον βάπτισε παρά μόνο όταν ο ευνούχος ομολόγησε πίστη στον Ιησού Χριστό. Δηλαδή πρέπει να ομολογήσει την πίστη του ο άνθρωπος που έρχεται να βαπτιστεί και να μην ντρέπεται. Αυτό άλλωστε λέει και το σύμβολο της πίστεως ( Ομολογώ εν βάπτισμα σε άφεση αμαρτιών] και δυστυχώς οι παπάδες της ορθόδοξης Εκκλησίας στην προσπάθεια τους να κάνουν οπαδούς στην θρησκεία τους δεν σέβονται , ούτε και εφαρμόζουν το σύμβολο της πίστεως στο οποίο υποτίθεται ότι πιστεύουν.

    3. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

     (3/4) Ναι στην Αγία Γραφή αναφέρονται κάποιες οικογένειες ότι βαπτίστηκαν πχ στο Πράξεις των Αποστόλων 17:33 διαβάζουμε [Και παίρνοντάς τους κατά την ώρα εκείνη τής νύχτας, έλουσε τις πληγές τους• και βαπτίστηκε αμέσως αυτός και όλοι εκείνοι που ήσαν μαζί του]. Πρόσεξε εδώ μας λέει ότι βαπτίστηκαν όσοι ήταν μαζί του αλλά δεν μας λέει ότι βαφτίστηκαν βρέφη ή νήπια. Ο δεσμοφύλακας μπορεί να μην είχε παιδία ή τα παιδιά του να ήταν έφηβοι και να πίστεψαν και αυτά με τα θαύματα που έγιναν και να θέλησαν να βαπτιστούν. Είναι πολύ επικίνδυνο να παίρνουμε το Λόγο του θεού και να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα για να ταιριάζουν με τις παραδόσεις και τις αντιχριστιανικές πρακτικές της θρησκείας ή της εκκλησίας μας.
     Η Αγία Γραφή λέει κάτι γι αυτούς που ακολουθούν τέτοιες μεθόδους [18 Επειδή, δίνω μαρτυρία σε καθέναν που ακούει τα λόγια τής προφητείας αυτού τού βιβλίου: Αν κάποιος προσθέσει σ\' αυτά, ο Θεός θα προσθέσει σ\' αυτόν τις πληγές, που είναι γραμμένες σ\' αυτό το βιβλίο. 19 Και αν κάποιος αφαιρέσει από τα λόγια τού βιβλίου τής προφητείας αυτής, ο Θεός θα αφαιρέσει το μέρος του από το βιβλίο τής ζωής, και από την άγια πόλη, και από τους γραμμένους στο βιβλίο αυτό.] Αποκάλυψη 22:18-19. Όταν ανοίγουμε την Αγία Γραφή πρέπει να το κάνουμε με πολύ φόβο Θεού και πολύ προσοχή να μην πούμε ή κάνουμε κάτι που δεν το θέλει ο Θεός αλλά το λένε άνθρωποι που δεν σέβονται και δεν καταλαβαίνουν την Αγία Γραφή.

    4. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

     (4/4) Αξίζει να επιμένουμε στο γεγραμμένο Λόγο του Θεού αν θέλουμε πραγματικά μια ημέρα να ακούσουμε από το στόμα του Κυρίου Ιησού Χριστού [21 Και ο κύριός του είπε σ\' αυτόν: Εύγε, δούλε αγαθέ, και πιστέ• στα λίγα φάνηκες πιστός, επάνω σε πολλά θα σε καταστήσω• μπες μέσα στη χαρά τού Κυρίου σου.] Ματθαίος 25:21.
     Τέλος να πω ότι η αλήθεια του Ιησού Χριστού ελευθερώνει και σώζει τον άνθρωπο. Όμως η αλήθεια έχει αξία για αυτούς που την ψάχνουν και την εκτιμούν και όταν την βρουν η καρδιά τους είναι πρόθυμη να αφήσουν ότι κάνουν για να ακολουθήσουν την αλήθεια του Ιησού Χριστού και του Ευαγγελίου , όλοι οι υπόλοιποι ακόμα και αν ακούσουν την αλήθεια θα συνεχίσουν την ζωή τους μέχρι να έρθει η ώρα να φύγουν από αυτήν την ζωή και τότε θα συναντήσουν τον Ιησού χριστό που είναι η προσωποποίηση της αλήθειας (Ιωάννης 14:6) και τότε θα καταλάβουν από πρώτο χέρι το πόσο σημαντικό είναι το να είχαν ακολουθήσει όσο ζούσαν την ζωή τους την Αλήθεια.

  4. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

   (3/9) Αυτά οι παπάδες της ορθόδοξης εκκλησίας δεν τα λένε αλλά ξεγελούν με ψέματα και ανθρώπινες παραδόσεις τους ανθρώπους και τους λένε ότι επειδή βαφτίστηκαν όταν ήταν νήπια έγιναν χριστιανοί και έχουν το Άγιο Πνεύμα. Αυτά είναι ψέματα του διαβόλου και οι άνθρωποι που τα λένε θα λάβουν διπλάσια τιμωρία για τα ψέματα τους.
   Γι αυτό η αληθινή Εκκλησία του Ιησού Χριστού και οι αληθινοί μαθητές του Ιησού Χριστού δεν θα βαφτίσουν κάποιον άνθρωπο ή νήπιο αν πρώτα δεν πιστέψει και δεν ομολογήσει πίστη στον Ιησού Χριστό ακόμα και αν τους δώσεις εκατομμύρια. Οι ψεύτικοι αντιπρόσωποι του Θεού όχι μόνο βαφτίζουν νήπια παρά την θέληση τους αλλά οι αθεόφοβοι ζητάνε και χρήματα από πάνω από τους γονείς του παιδιού για να το βαφτίσουν.
   Η αληθινή Εκκλησία του Χριστού λέει όλη την αλήθεια του θεού στους ανθρώπους και αυτή σίγουρα δεν είναι οι παπάδες και η ορθόδοξη εκκλησία.

   Όσον αφορά τα σεξουαλικά σκάνδαλα. Δυστυχώς η πραγματικότητα σε διαψεύδει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να ζει στην Ελλάδα που να μην γνωρίζει κάποιον ή κάποιους παπάδες ή μητροπολίτες της ορθόδοξης εκκλησίας που αν μην είναι αναμεμειγμένος σε σεξουαλικά σκάνδαλα και όχι μόνο ,αλλά και σε οικονομικά και σε ηθικά και πνευματικά σκάνδαλα. Δυστυχώς αυτό γίνεται γιατί και πολλές φορές και οι ίδιοι οι παπάδες δεν πιστεύουν καν στον Θεό ή στην ανάσταση των νεκρών.

  5. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

   (4/9) Νομίζω ότι τα λόγια που είπε ένας μητροπολίτης λίγο πριν πεθάνει σε έναν συγγενή του πριν κάποια χρόνια και το γράψανε και οι εφημερίδες περιγράφει την τραγική κατάσταση των περισσοτέρων παπάδων της ορθόδοξης εκκλησίας ( Εγώ δεν έχω ιδιαίτερη μόρφωση ή ιδιαίτερες ικανότητες και δεν θα μπορούσα να κάνω κάποιο αξιοπρεπές επάγγελμα στην ζωή μου. Αλλά χάρη στο παραμυθάκι του Χριστούλη , έζησα ζωή χαρισάμενη).
   Αλλά ας δούμε τι είπε ο Ιησούς Χριστός για τις σεξουαλικές αμαρτίες. Ο Ιησούς Χριστός είπε [31 Επιπλέον σ\' αυτά, έχει ειπωθεί ότι, όποιος χωρίσει τη γυναίκα του, ας της δώσει διαζύγιο. 32 Εγώ, όμως, σας λέω ότι, όποιος χωρίσει τη γυναίκα του, εκτός για λόγο πορνείας, την κάνει να διαπράττει μοιχεία• και όποιος πάρει χωρισμένη γυναίκα, γίνεται μοιχός.] Ματθαίος Ευαγγέλιο 5:31-32.Ο Ιησούς Χριστός είπε ξεκάθαρα ότι στην Καινή Διαθήκη δεν επιτρέπεται ούτε το διαζύγιο (παρά μόνο για λόγους πορνείας) και όποιος χωρίσει και παντρευτεί άλλη ενώπιων του Θεού αυτό είναι μοιχεία, όπως και αυτός ή αυτή που παντρεύεται με χωρισμένο άτομο διαπράττει μοιχεία. Ενώ ο Ιησούς Χριστός είπε αυτά για το γάμο και το διαζύγιο οι παπάδες της ορθόδοξης εκκλησίας επιτρέπουν,τελούν και ευλογούν μέχρι και τρεις γάμους. Έτσι οδηγούν τους ανθρώπους σε μοιχεία αφού οι Έλληνες δεν θεωρούν αμαρτία να χωρίζουν και να ξαναπαντρευτούν. Γι αυτό όποιος θέλει να είναι αληθινός χριστιανός πρέπει να φύγει μακριά από εκκλησίες που παντρεύουν και ευλογούν μέχρι τρεις γάμους.

  6. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

   (5/9) Επίσης ο Ιησούς Χριστός είπε [27 Ακούσατε ότι ειπώθηκε στους αρχαίους: «Μη μοιχεύσεις». 28 Εγώ, όμως, σας λέω, ότι καθένας που κοιτάζει μια γυναίκα για να την επιθυμήσει, διέπραξε ήδη μοιχεία μέσα στην καρδιά του.] Ματθαίος Ευαγγέλιο 5:27. Έτσι για τον Ιησού Χριστό αμαρτία δεν είναι μόνο η πράξη της πορνείας αλλά και όταν κάποιος επιθυμεί ή κοιτάει πονηρά μια γυναίκα είναι αμαρτία. Οι παπάδες της ορθόδοξης εκκλησίας δεν τα λένε αυτά στους ανθρώπους γιατί δεν θέλουν να χάσουν οπαδούς και τα χρήματα που ζητάνε από τις τελετές. Ακόμα η Αγία Γραφή λέει [4 Ο γάμος ας είναι τίμιος σε όλα, και το συζυγικό κρεβάτι αμόλυντο• τους πόρνους, όμως, και τους μοιχούς θα τους κρίνει ο Θεός.] προς Εβραίους επιστολή 13:4. Που σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος ή κάποια να πορνεύει ή να έχει προγαμιαίες σχέσεις και να ζητάει την ευλογία του Θεού και της Εκκλησίας. Παρόλα αυτά οι παπάδες δεν τα λένε αυτά στους ανθρώπους με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Έλληνες να έχουν κάνει πορνεία δεκάδες φορές πριν πάνε σε έναν παπά για να τους παντρέψει. Γι αυτό όλοι οι αληθινοί χριστιανοί που θέλουν να κάνουν το άγιο θέλημα του θεού πρέπει να φύγουν μακριά από εκκλησίες που παντρεύουν ανθρώπους που έχουν προγαμιαίες σχέσεις και μετά ζητάνε να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο και ποτέ δεν μετανόησαν πραγματικά.

  7. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

   (6/9) Τέλος να πω τι λέει η Αγία Γραφή για αυτούς που θέλουν να είναι επίσκοποι στην αληθινή Εκκλησία του Ιησού Χριστού [1 ΠΙΣΤΟΣ ο λόγος: Αν κάποιος ορέγεται επισκοπή, καλό έργο επιθυμεί. 2 Ο επίσκοπος, λοιπόν, πρέπει να είναι άμεμπτος, άνδρας μιας γυναίκας, άγρυπνος, σώφρονας, κόσμιος, φιλόξενος, διδακτικός• 3 όχι μέθυσος, όχι πλήκτης, όχι αισχροκερδής• αλλά, επιεικής, άμαχος, αφιλάργυρος• 4 κυβερνώντας καλά το δικό του σπίτι, έχοντας τα παιδιά του σε υποταγή με κάθε σεμνότητα• 5 (επειδή, αν κάποιος δεν ξέρει να κυβερνάει τη δική του οικογένεια, πώς θα επιμεληθεί την εκκλησία τού Θεού;). 6 Να μη είναι νεοκατήχητος, για να μη υπερηφανευθεί και πέσει στην καταδίκη τού διαβόλου. 7 Πρέπει, μάλιστα, αυτός να έχει και καλή μαρτυρία από τους έξω, για να μη πέσει σε ονειδισμό και παγίδα τού διαβόλου… 12 οι διάκονοι ας είναι άνδρες μιας γυναίκας, κυβερνώντας καλά τα παιδιά τους και το σπίτι τους. 13 Επειδή, αυτοί που διακόνησαν καλά, αποκτούν για τον εαυτό τους καλόν βαθμό, και μεγάλη παρρησία στην πίστη, την πίστη στον Ιησού Χριστό.] Προς Τιμόθεο Α’ επιστολή 3:1-13.
   Ενώ η Αγία Γραφή μας λέει πως για να γίνει κάποιος επίσκοπος, διάκονος ή ποιμένας σε μία Εκκλησία πρέπει να είναι παντρεμένος και να μεγαλώνει σωστά τα παιδιά του, ώστε η οικογένεια του να είναι παράδειγμα για τους άλλους ανθρώπους, οι θρησκείες και οι Εκκλησίας που κάνανε οι άνθρωποι δεν επιτρέπουν στους επισκόπους να παντρευτούν και να έχουν οικογένεια.

  8. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

   (7/9) Η λεγόμενη ¨καθολική Εκκλησία¨ δεν επιτρέπει τον γάμο ούτε στους απλούς παπάδες για αυτό και στην ¨καθολική Εκκλησία¨ υπάρχουν πολλά κρούσματα παιδοφιλίας.
   Στην Ελλάδα από την άλλη οι απλοί παπάδες της λεγόμενη ¨ορθόδοξης Εκκλησίας¨ μπορούν να παντρευτούν αλλά μόνο οι επίσκοποι- μητροπολίτες δεν επιτρέπεται να παντρευτούν. Γι αυτό στην Ελλάδα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα από το θέμα των σεξουαλικών σκανδάλων αλλά για όσους ξέρουν πράγματα από μέσα (και είναι ειλικρινής με τον εαυτό τους πρώτα και μετά με τον Θεό) γνωρίζουν ότι μεταξύ των περισσότερων μητροπολιτών η πορνεία συναγωνίζεται την ομοφυλοφιλία που έχουν ορισμένοι μητροπολίτες επίσκοποι.
   Γιατί όμως στην Ελλάδα δεν ακούμε συχνά για σεξουαλικά σκάνδαλα παπάδων; Ο λόγος είναι ότι σε άλλες χώρες αν ένας λειτουργός κάποιας εκκλησίας κάνει μια σεξουαλική αμαρτία οι άνθρωποι αλλά και οι εφημερίδες είναι πολύ ευαίσθητοι με τέτοια θέματα και αμέσως τον ξεσκεπάζουν.
   Στην Ελλάδα όμως το να είναι κάποιος πόρνος (δηλαδή να έχει σεξουαλική σχέση χωρίς να είναι παντρεμένος με την γυναίκα με την οποία κοιμάται) ή ομοφυλόφιλος δεν είναι παρανομία και έτσι η αστυνομία δεν ασχολείται. Ενώ και η περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν θεωρούν τις προγαμιαίες σχέσεις σαν αμαρτία και δεν τους ενδιαφέρει που αυτά τα κάνουν και οι παπάδες ή οι μητροπολίτες.

  9. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

   (8/9) Έτσι ενώ και η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι γεμάτη με σεξουαλικά σκάνδαλα λίγα βγαίνουν στην επιφάνεια και όταν βγει κάποιο σκάνδαλο ο μητροπολίτης δεν το καταδικάζει αλλά προσπαθεί να το καλύψει γιατί τα ίδια κάνει και αυτός.
   Συμπέρασμα αν η Εκκλησία που πηγαίνετε δεν επιτρέπει το γάμο στους επισκόπους της να φύγετε μακριά από αυτήν την Εκκλησία γιατί εκτός του ότι αυτό είναι εκτός Αγίας Γραφής το πιο πιθανό είναι οι άνθρωποι που είναι επίσκοποι να είναι πόρνοι ή ομοφυλόφιλοι και σας εξαπατούν.
   Η Αγία Γραφή είναι πολύ ξεκάθαρη ποιοι θα κληρονομήσουν και ποιο δεν θα κληρονομήσουν την βασιλεία του Θεού και την αιώνια ζωή. Διαβάζουμε μέσα στην Αγία Γραφή [14 Μακάριοι αυτοί που πράττουν τις εντολές του, για να έχουν εξουσία επάνω στο δέντρο τής ζωής, και να μπουν διαμέσου των πυλώνων μέσα στην πόλη. 15 Έξω, όμως, είναι τα σκυλιά και οι μάγοι και οι πόρνοι και οι φονιάδες και οι ειδωλολάτρες, και κάθε ένας που αγαπάει και πράττει το ψέμα.] Αποκάλυψη 22:14-15.
   Γι αυτό αν κάποιος διαβάζει αυτά τα σχόλια μου και είναι σε αμαρτία πρέπει να μετανοήσει αμέσως και να πράξει την αλήθεια και την δικαιοσύνη του Θεού. Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να συγχωρέσει αμαρτίες και να σώσει αμαρτωλούς αλλά θέλει ο άνθρωπος να μετανοήσει πραγματικά, να πιστέψει στο Ευαγγέλιο και να αλλάξει ζωή, δηλαδή από εδώ και πέρα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ιησού Χριστού.

   1. avatar Βρε ψεύτη,

    σιγά μην είναι γεμάτη με σκάνδαλα η Ορθόδοξη Εκκλησία! Κατονόμασε ένα. Βρε συκοφάντη! Είναι πολύ ευαίσθητοι και οι δημοσιογράφοι και οι φυλλάδες και ο λαός, ώστε δεν ξεφεύγει τίποτα. Ακόμα και ψεύτικα σκάνδαλα, με δήθεν ιερωμένους, που δεν έχουν καμιά σχέση με την Εκκλησία, βγαίνουν.

    1. avatar Δες[…] Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να συγχωρέσει,σώσει+να δώσει αιώνια ζωή,διότι αναστήθηκε!Κατά Ιωάννη 3:16!Διάβαζε την Καινή Διαθήκη!

     Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι Έλληνες που διαβάζουν τα σχόλια μας θα γνωρίζουν τουλάχιστον έναν παπά ή μητροπολίτη στην Ελλάδα που είτε [...] είτε είναι ομοφυλόφιλος και δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας που να μην ξέρει παπάδες και μητροπολίτες που να μην είναι αναμεμειγμένη σε κάποιο οικονομικό σκάνδαλο και υπεξαίρεση χρημάτων και γενικά να μην γνωρίζουν παπάδες που να μην είναι φιλοχρήματοι και να μην ζητάνε χρήματα για να τελέσουν κάποια τελετή ή που θα βρίζουν, καπνίζουν και να κάνουν ότι άλλη αμαρτία μπορούν.(και θα παρακαλέσω να μην ντρέπονται όσοι διαβάζουν αυτό το άρθρο να πουν και την δική τους εμπειρία με τους παπάδες της περιοχής τους) .
     [...]

    2. avatar Δες […] Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να συγχωρέσει,σώσει+να δώσει αιώνια ζωή,διότι αναστήθηκε!Κατά Ιωάννη 3:16!Διάβαζε την Καινή Διαθήκη!

     Επίσης αν είσαι τακτικός αναγνώστης στο Newsbeast σίγουρα θα έχεις διαβάσει δεκάδες άρθρα με παπάδες αρχιμανδρίτες και μητροπολίτες ομοφυλόφιλους ή [...] . Εκτός και αν και εσύ κάνεις τέτοια πράγματα οπότε δεν σε ενοχλούν που τα κάνουν και πολλοί άλλοι ; Αν αγαπούσες την αλήθεια και την αγιότητα του Ιησού Χριστού θα έφευγες τρέχοντας από ανθρώπους που είναι βουτηγμένοι στην [...] μέχρι και πάνω από το κεφάλι τους.

  10. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

   (9/9) Αν κάποιος ξέρει την αλήθεια του Θεού και παρόλα αυτά επιμένει στο λάθος του ή στην αμαρτία του τότε καταδικάζει ο ίδιος τον εαυτό του και κάθε μέρα που περνάει ο άνθρωπος που κάνει την αμαρτία εν γνώσει του σκληραίνει η καρδιά του και είναι πιο δύσκολο να μετανοήσει πραγματικά . Γι αυτό και η ο Λόγος του Θεού μας προσκαλεί με τα εξής λόγια [12 Προσέχετε, αδελφοί, να μη υπάρχει σε κανέναν από σας πονηρή καρδιά απιστίας, ώστε κάποιος να αποστατήσει από τον ζωντανό Θεό• 13 αλλά, προτρέπετε ο ένας τον άλλον κάθε μία ημέρα ξεχωριστά, ενόσω ονομάζεται το «σήμερα»• για να μη σκληρυνθεί κάποιος από σας από την απάτη τής αμαρτίας• 14 επειδή, μέτοχοι γίναμε του Χριστού, αν μέχρι τέλους κρατήσουμε βέβαιη την αρχή τής πεποίθησης• 15 καθόσον λέγεται: «Σήμερα αν ακούσετε τη φωνή του, μη σκληρύνετε τις καρδιές σας… ] προς Εβραίους επιστολή 3:12.
   Ενώ ο Ιησούς καλεί τον κάθε άνθρωπο να μετανοήσει και να έρθει σε Αυτόν γιατί μόνο Αυτός μπορεί να δώσει ανάπαυση και ειρήνη στην καρδιά του ανθρώπου [28 Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, και εγώ θα σας αναπαύσω. 29 Σηκώστε επάνω σας τον ζυγό μου, και μάθετε από μένα• επειδή, είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά• και θα βρείτε ανάπαυση μέσα στις ψυχές σας. 30 Επειδή, ο ζυγός μου είναι καλός, και το φορτίο μου ελαφρύ.] Ματθαίος Ευαγγέλιο 11:28-30.

  11. avatar A. E.X.

   Συμφωνώ. Ειδικά οι προτεστάντες, ιδρύθηκαν από τον Λούθηρο 1500 χρόνια ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ , έγιναν 500 κομμάτια που τις λένε \"εκκλησίες\" και έχουν το θράσος να κατηγορούν την Ορθόδοξη, Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία που ίδρυσε ο Χριστός, από εξαιρέσεις,όταν ακόμα και στους 12 μαθητές κάποιος έγινε Ιούδας, εν γνώσει του Ιησού. Σαν να λένε επειδή 5 γιατροί είναι απατεώνες, είναι λάθος η Ιατρική. Ποιοί; Αυτοί που έχουν χιλιάδες παιδεραστές πάστορες.Δεν είναι μόνο θράσος αλλά πολύ χειρότερα, φαρισαϊσμός και βλασφημία στο Άγιο Πνεύμα.

 2. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

  (1/3) Δυστυχώς για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η αυτοαποκαλούμενη ¨Ορθόδοξη Εκκλησία¨ και οι παπάδες που την εκπροσωπούν δεν έχουν καμία σχέση με τον Ιησού Χριστό και το Ευαγγέλιο που μας κήρυξε.
  Οι παπάδες δεν κάνουν σχεδόν τίποτα από αυτά που δίδαξε ο Ιησούς Χριστός +ζήτησε από τους μαθητές Του να κάνουν, όμως οι περισσότεροι Έλληνες δεν το γνωρίζουν αυτό. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν διαβάσει ούτε μια φορά την Καινή Διαθήκη για να ξέρουν τι δίδαξε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός και τι κάνουν οι παπάδες στο όνομα Του.
  Έτσι επιβεβαιώνεται αυτό που είπε ο Ιησούς Χριστός [29 Και ο Ιησούς, απαντώντας,τους είπε: Πλανιέστε, επειδή δεν γνωρίζετε τις γραφές ούτε τη δύναμη του Θεού.30 Δεδομένου ότι, κατά την ανάσταση ούτε νυμφεύονται ούτε νυμφεύουν,αλλά είναι σαν άγγελοι του Θεού στον ουρανό] Ματθαίος Ευαγγέλιο 22:29-30.Πολλοί άνθρωποι πλανώνται επειδή δεν προσπάθησαν ποτέ να διαβάσουν οι ίδιοι τα θεόπνευστα Λόγια της Αγίας Γραφής και την τέλεια διδασκαλία του Ιησού Χριστού.
  Επίσης ο Ιησούς Χριστός είπε τι περιμένει τους ανθρώπους εκείνους που κλείνουν τα μάτια και εμπιστεύονται λάθος ανθρώπους να τους οδηγήσουν πνευματικά [13 Ο δε αποκριθείς είπε• Πάσα φυτεία, την οποίαν δεν εφύτευσεν ο Πατήρ μου ο ουράνιος, θέλει εκριζωθή. 14 Αφήσατε αυτούς• είναι οδηγοί τυφλοί τυφλών• τυφλός δε τυφλόν εάν οδηγή, αμφότεροι εις βόθρον θέλουσι πέσει.] Ματθαίος 15:13-14.
  Ελπίζω εσύ που διαβάζεις αυτό το σχόλιο να μην έχεις κάνει το λάθος να εμπιστευτείς λάθους ανθρώπους.

 3. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

  (2/3)Ελπίζω εσύ που διαβάζεις αυτό το σχόλιο να μην έχεις κάνει το λάθος να έχεις εμπιστευτεί τους φαρισαίους της εποχής μας για την σωτηρία της ψυχής σου και να σε οδηγήσουν στην αιώνια ζωή.
  Επειδή η σωτηρία του ανθρώπου είναι το μεγαλύτερο πράγμα σε αυτή την ζωή πρέπει ο κάθε άνθρωπος να πάει στην πηγή που είναι ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή να τον μελετήσει με ταπεινή και ειλικρινή καρδιά για να μάθει τι έκανε ο Ιησούς Χριστός για την σωτηρία του και πως μπορεί και ο ίδιος να βεβαιότητα σωτηρίας και αιώνια ζωή, γιατί αλλιώς ο άνθρωπος θα φύγει από αυτή την ζωή για το αιώνιο ταξίδι και θα είναι εντελώς απροετοίμαστος.
  Γιατί όμως οι παπάδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν τόσο μεγάλο θράσος και συμπεριφέρονται με τέτοιο επιθετικό και περιφρονητικό τρόπο προς όλους εκείνους που δεν συμπαθούν και τους αφορίζουν;
  Ένας κύριος λόγος είναι ότι το Ελληνικό Κράτος τους μισθοδοτεί, πράγμα που δεν γίνεται σε κανένα άλλο κράτος και σε καμία άλλη θρησκεία και εκκλησία σε όλο το δυτικό και πολιτισμένο κόσμο. Και αυτό είναι η ντροπή όλων εκείνων των πολιτικών αλλά και των κομμάτων που ψήφισαν να μισθοδοτούνται οι παπάδες από το Ελληνικό Κράτος αλλά και των κομμάτων που ακόμα και σήμερα ανέχονται να συνεχίζεται αυτή η φαυλοκρατία.
  Για αυτό αν το Ελληνικό Κράτος θέλει να σέβεται τους πολίτες του , και αν οι Έλληνες αγαπούν την δικαιοσύνη και την δημοκρατία πρέπει να ξεσηκωθούν για να σταματήσει άμεσα η μισθοδοσία των παπάδων από το Κράτος.

 4. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

  (3/3) Πρέπει και στην Ελλάδα να εφαρμοστεί αυτό που γίνεται σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου οι ίδιοι οι ενορίτες πληρώνουν το μισθό στους θρησκευτικούς λειτουργούς τους και κανείς δεν διαμαρτύρεται
  Εδώ όμως οι παπάδες το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο μισθός του δημοσίου για αυτό και κάθε φορά που κάποιο πολιτικό κόμμα φέρνει στην συζήτηση το θέμα αυτό οι παπάδες κάνουν επανάσταση και απειλούν να ξεσηκώσουν τον απλό κόσμο που τους ακολουθεί τυφλά και δεν μελετούν οι ίδιοι το Ευαγγέλιο. Γιατί αν το μελετούσαν και πίστευαν αυτά που δίδαξε ο Ιησούς Χριστός θα ήξεραν ότι ο Ιησούς Χριστός αγαπάει πολύ την αλήθεια και την δικαιοσύνη. Ο Ιησούς Χριστός είπε πως ο άνθρωπος με την θέληση του πρέπει να βαφτίζεται και να γίνεται χριστιανός και αφού πρώτα ακούσει το Ευαγγέλιο και πιστέψει. Ο Ιησούς Χριστός θέλει μόνο όσοι πιστεύουν στον Θεό να δίνουν από τα χρήματα τους για να συντηρούν αυτούς που κηρύττουν το Ευαγγέλιο και όχι άνθρωποι που δεν πιστεύουν ή που μπορεί να βρίζουν ακόμα και την θρησκεία.
  Δυστυχώς οι παπάδες δεν τα καταλαβαίνουν αυτά και το μόνο που κάνουν είναι να σκανδαλίζουν τους ειλικρινείς ανθρώπους, ευτυχώς όμως οι παπάδες δεν εκπροσωπούν τον Ιησού Χριστό ούτε το Ευαγγέλιο. Όποιος θέλει να μάθει την αλήθεια για την σωτηρία του ας πάρει να διαβάσει ο ίδιος την Καινή Διαθήκη , και αν πιστέψει και ακολουθήσει αυτά που διαβάζει μέσα στην Καινή Διαθήκη θα σωθεί και θα έχει αιώνια ζωή. Μην αφήσετε κανέναν υποκριτή να σας στερήσει την αιώνια ζωή.

 5. avatar Μπορεί

  Σέ ορισμένους κάποιες ενέργειες να μην άρεσαν.Αυτο δεν σημαίνει πως δεν ήταν ένας πολύ δυναμικός μητροπολίτης καί άξιος ποιμενάρχης

 6. avatar Φλωρινιώτης

  Όταν οι σλαβόφωνοι επίδοξοι διαμελιστές της Ελλάδας ήθελαν να παραδώσουν τη Μακεδονία στους κομμουνιστές του Τίτο, ο επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης στάθηκε βράχος και φάρος Ελληνισμού με τον πύρινο λόγο του και τους χάλασε τα σχέδια γι\'αυτό τον μισούσαν και τον μισούν ακόμα. Ήταν και η συγκυρία ευνοϊκή (μόνο για το θέμα της Μακεδονίας) γιατί η δικτατορία ήταν αντίθετη με υπονομευτικούς εθνικισμούς και την παράδοση εδαφών στους κομμουνιστές των Βαλκανίων. Οι λίγες κατεδαφίσεις ήταν σταγόνα στον ωκεανό και αντίποινα σε πολλαπλάσιες κατεδαφίσεις ελληνικών μνημείων από σκοπιανούς και κυρίως την \"εξαφάνιση\" ολόκληρης της ελληνικής μειονότητας 100.000 Ελλήνων, την απαγόρευση να δηλώνουν Έλληνες, να έχουν σχολεία, να μιλούν ελληνικά, μέχρι και τα ονόματα τους άλλαζαν για να μην φαίνεται η ελληνική καταγωγή τους. Όταν βλέπεις τη σταγόνα μεγαλύτερη από τη λίμνη, κάποιο πρόβλημα έχεις στο μυαλό και την όραση ή είσαι προδότης.

  1. avatar Και γιατί

   οι δικτάτορες, που λογόκριναν τα πάντα, δεν λογόκριναν ποτέ τη φιλοχουντική εφημερίδα \"Νέα Πολιτεία\", η οποία στη στήλη \"Τα γλωσσικά μας\" του Γιάννη Φιλιππάκη (ψευδώνυμο: \"Ο Γλωσσικός\") αποκαλούσε τη γλώσσα των Σκοπίων \"μακεδονική\"; (έτσι την ονόμαζαν δύο γερμανοί επιστολογράφοι - χωρίς κανένα σχόλιο). Βέβαια, κάποιος κάποτε αντέδρασε, αλλά οι Γερμανοί του απάντησαν ότι έτσι λέγεται διεθνώς, ή κάτι τέτοιο. Η χούντα πώς τα ανεχόταν αυτά;

 7. avatar Όσιος Αυγουστίνος Καντιώτης, Ο Προστάτης Των Κατεδαφίσεων (1/3)

  «Η σκηνή στην κεντρική πλατεία της πόλης του Αμυνταίου. Δυο τανκς έχουν παραταχθεί μπροστά στον ενοριακό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με τα κανόνια τους στραμμένα προς τα σπίτια. Τα μεγάλα ερπυστριοφόρα είναι δεμένα με συρματόσχοινα από τον τρούλο και το καμπαναριό του ναού. Οι οδηγοί βάζουν μπρος. Τα συρματόσχοινα τεντώνονται, οι ερπύστριες σπινάρουν στην άσφαλτο, αλλά το οικοδόμημα δεν πέφτει. Θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες και θα σπάσουν πολλά συρματόσχοινα έως ότου σωριαστεί στο έδαφος. Μάρτυρες στη βάρβαρη πράξη μόνο οι εντελώς απαραίτητοι μηχανικοί, λίγοι στρατιωτικοί και ιερωμένοι. Οι κάτοικοι τρομοκρατημένοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.
  Ήταν 24 Ιουλίου του 1972, όταν ο Αυγουστίνος Καντιώτης κατέφυγε στα τανκς για να ισοπεδώσει την εκκλησία του Αμυνταίου. Οι αρχές της δικτατορίας έθεσαν στη διάθεσή του τα βαριά στρατιωτικά οχήματα, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να κατεδαφιστεί η παλιά και όμορφη εκκλησία με συμβατικές μεθόδους. Ειρωνεία της τύχης: Για να δικαιολογήσει ο Αυγουστίνος την απόφασή του να ρίξει το ναό είχε επικαλεστεί ως πρόσχημα τον κίνδυνο να καταρρεύσει το οικοδόμημα. Και για να γίνει πιστευτός επιστράτευσε τη μαρτυρία του ...Παττακού, ο οποίος είχε επισκεφτεί την πόλη το 1971, και είχε αποφανθεί, κι αυτός, για τον κίνδυνο κατάρρευσης.»

 8. avatar Όσιος Αυγουστίνος Καντιώτης, Ο Προστάτης Των Κατεδαφίσεων (2/3)

  «Είχε προηγηθεί ο μητροπολιτικός ναός της Φλώρινας. Με ανάλογη πραξικοπηματική ενέργεια ο Καντιώτης κατεδάφισε το 1971 το ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Ο ίδιος ο Παπαδόπουλος επικύρωσε με την παρουσία του τη θεμελίωση του νέου ναού. Την ίδια τύχη είχαν και όσοι ιστορικοί ναοί του νομού επελέγησαν ως κατεδαφιστέοι από τον Καντιώτη. Ο Άγιος Νικόλαος στο Πλατύ Πρεσπών, ο Άγιος Αθανάσιος στην Καλλιθέα, η Αγία Παρασκευή στην Οξιά...
  Κοινή επίσημη δικαιολογία για όλες αυτές τις καταστροφές ήταν ότι επρόκειτο για «ετοιμόρροπα» ή «μικρά» κτίρια. Αστεία πράγματα. Ούτε λόγος δεν έγινε για επιδιόρθωση. Αμέσως κατεδάφιση. Φυσικά είναι κοινό μυστικό για τους κατοίκους της περιοχής ότι οι κατεδαφίσεις έγιναν για να εξαφανιστούν από προσώπου γης όλες οι «μη ελληνικές» επιβιώσεις στην αρχιτεκτονική και την αγιογραφία. Δεν έφτανε στον Καντιώτη η «επιδιόρθωση» των αρχιτεκτονικών μελών και το ασβέστωμα των ιστορικών τοιχογραφιών, μόνο και μόνο για να σβηστούν οι κυριλλικές επιγραφές. Χρειαζόταν το επιδεικτικό γκρέμισμα, για να λειτουργήσει και ως συμβολική βία εις βάρος των κατοίκων.»

  1. avatar Ήταν και άλλη εποχή.

   Τότε, και λίγο αργότερα, και τα νεοκλασικά δεν κηρύσσονταν διατηρητέα. Αν ανατρέξει κανείς σε εφημερίδες μετά τη μεταπολίτευση, όπως η Ελευθεροτυπία΄, θα δει νεοκλασικά κ.ά. που έγιναν τσιμέντο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο, ενίοτε: \"Τσιμέντο να γίνει\". Πολλά παραδοσιακά οικήματα καταστράφηκαν και παλιότερα, όπως και αργότερα. Έχουμε μανία καταστροφής, και του φυσικού και του οικιστικού περιβάλλοντος -αν και ως προς το δεύτερο κάπως έχουν αλλάξει τα πράγματα. Εξάλλου, μία από τις ραδιοφωνικές εκπομπές της δικτατορίας ήταν η \"Άνεμος αναδημιουργίας\". Τα συγκεκριμένα γεγονότα, που αναφέρετε, δεν τα γνωρίζω -είτε λόγω ηλικίας, είτε επειδή, ίσως, δεν δόθηκε δημοσιότητα, είτε επειδή δεν έχω καμία σχέση με την περιοχή αυτή και βρισκόμουν μακριά.

 9. avatar Όσιος Αυγουστίνος Καντιώτης, Ο Προστάτης Των Κατεδαφίσεων (3/3)

  «Το έγκλημα πλέον αναγνωρίζεται ανοιχτά. Στον πανηγυρικό τόμο για την εικοσαετία του «νέου» Αγίου Παντελεήμονα αναφέρεται ότι «ο παλαιός ναός κτίσθηκε το 1890 από σχισματικούς της Φλώρινας.» Και ο παλιός ιερέας του ναού Αθανάσιος Ρούκαλης εξηγεί: «Έφερα βαρέως το ότι ο μητροπολιτικός ναός είχε σχήμα σλαβικό, και εσωτερικά και εξωτερικά. Είχε τρεις τρούλους επάνω σε σλαβικό ρυθμό. Όλα τα παράθυρά του ήταν σε σλαβικό ρυθμό. Μέσα οι εικόνες του τέμπλου ήσαν γραμμένες με σλαβικά γράμματα και πάνω σ\' αυτά είχαν γραφεί ελληνικά. Σε περιπτώσεις που είχαν σβηστεί ή είχαν ξεθωριάσει τα ελληνικά γράμματα, φαίνονταν ακόμη τα σλαβικά. Αυτό δεν μπορούσα να το δεχτώ.» Το πρώτο που έκανε ήταν να απομακρύνει τις εικόνες. «Η επιτροπή της Γενικής Διοικήσεως Μακεδονίας παρέλαβε τις εικόνες και τις κατέθεσε σε κάποια υπηρεσία.» Ακολούθησε η αγία τράπεζα που διαρρυθμίστηκε «για να μη φαίνεται καθόλου ίχνος σλαβικής νοοτροπίας». Και τέλος έβαλε τεχνίτες και «διόρθωσαν» όλα τα παράθυρα. «Έτσι ο ναός απέκτησε χρώμα ελληνορθόδοξο. Έφυγε τελείως το σλαβικό.»
  Και αφού τον «διόρθωσαν» καλά καλά, τον κατεδάφισαν.»

 10. avatar soalokiΝ

  Γαι τον αφορισμό ρωτήστε τον Δήμο Βερυκιο (δημοσιογραφο) και τους κατοικους της Μεθώνης, (που πριν πολλά χρόνια αφοριστηκαν απαντες απο τον Δεσπότη τους) τι τραβάνε μεχρι σήμερα....

 11. avatar 321

  Τελικά η εκκλησία έχει και είχε απίθανους τύπους στους κόλπους της!

  1. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

   (1/4) Όποιος άνθρωπος έχει μια Καινή Διαθήκη και την μελετάει θα ξέρει ποια είναι τα χαρακτηριστικά των φαρισαίων και έτσι θα μπορεί να τους διακρίνει εύκολα και να τους αποφεύγει, γιατί η υποκρισία και η πονηρία των ανθρώπων είναι ίδια όσοι αιώνες και αν περάσουν και οι φαρισαίοι σε όλες τις εποχές κάνουν πάνω κάτω τα ίδια πράγματα και έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Ας δούμε πως τα περιγράφει ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός:
   [ 1 Τότε, ο Ιησούς μίλησε προς τα πλήθη και προς τους μαθητές του, 2 λέγοντας: Επάνω στην καθέδρα τού Μωυσή κάθησαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι· 3 όλα, λοιπόν, όσα αν σας πουν για να τηρείτε, να τα τηρείτε και να τα κάνετε· όμως, σύμφωνα με τα έργα τους μη κάνετε· για τον λόγο ότι, λένε και δεν κάνουν. 4 Επειδή, δένουν βαριά και δυσβάστακτα φορτία, και τα βάζουν επάνω στους ώμους των ανθρώπων· δεν θέλουν, όμως, ούτε με το δάχτυλό τους να τα κουνήσουν·
   5 και όλα τα έργα τους τα κάνουν, για να βλέπονται από τους ανθρώπους· και πλαταίνουν τα φυλακτήριά τους, και μεγαλώνουν τα κράσπεδα από τα ιμάτιά τους· 6 και στα δείπνα αγαπούν την πρώτη θέση, και στις συναγωγές τις πρωτοκαθεδρίες, 7 στις αγορές τούς χαιρετισμούς, και να αποκαλούνται από τους ανθρώπους: Ραββί, Ραββί.
   8 Εσείς, όμως, μη αποκληθείτε: Ραββί· επειδή, ένας είναι ο δάσκαλός σας , ο Χριστός· ενώ, όλοι εσείς είστε αδελφοί. 9 Και πατέρα σας μη ονομάσετε επάνω στη γη· επειδή, ένας είναι ο Πατέρας σας, αυτός που είναι τους ουρανούς…

  2. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

   (2/4) 10 Ούτε να αποκληθείτε καθηγητές· επειδή, ένας είναι ο καθηγητής σας, ο Χριστός. 11 Και ο μεγαλύτερος από σας, θα είναι υπηρέτης σας. 12 Και όποιος υψώσει τον εαυτό του, θα ταπεινωθεί· όποιος, όμως, ταπεινώσει τον εαυτό του, θα υψωθεί.
   13 Αλλά, αλλοίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές· για τον λόγο ότι, κλείνετε τη βασιλεία των ουρανών μπροστά από τους ανθρώπους· επειδή, εσείς δεν μπαίνετε, αλλ\' ούτε τους εισερχόμενους αφήνετε να μπουν. 14 Αλλοίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές· επειδή, κατατρώτε τα σπίτια των χηρών, κι αυτό με την πρόφαση ότι κάνετε μεγάλες προσευχές· γι\' αυτό θα λάβετε μεγαλύτερη καταδίκη. 15 Αλλοίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές· επειδή, περιτριγυρνάτε τη θάλασσα και την ξηρά, για να κάνετε έναν προσήλυτο· και όταν γίνει, τον κάνετε γιο τής γέεννας δυο φορές περισσότερο από σας….
   23 Αλλοίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές· επειδή, αποδεκατίζετε τον δυόσμο, και τον άνηθο και το κύμινο· αφήσατε, όμως, τα βαρύτερα του νόμου: Την κρίση και το έλεος και την πίστη· αυτά έπρεπε να κάνετε, και εκείνα να μη τα αφήνετε. 24 Τυφλοί οδηγοί, που στραγγίζετε το κουνούπι, καταπίνετε όμως την καμήλα. 25 Αλλοίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές· επειδή, καθαρίζετε το απέξω μέρος τού ποτηριού και του πιάτου, από μέσα όμως είναι γεμάτα από αρπαγή και ακράτεια. 26 Φαρισαίε τυφλέ, καθάρισε πρώτα το εσωτερικό τού ποτηριού και του πιάτου, για να γίνει και το εξωτερικό τους καθαρό...

  3. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή.Δες […] Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

   (3/4) 27 Αλλοίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές· επειδή, μοιάζετε με ασβεστωμένους τάφους, που απέξω μεν φαίνονται ωραίοι, από μέσα όμως είναι γεμάτοι από νεκρά κόκαλα, και από κάθε ακαθαρσία. 28 Έτσι κι εσείς: Απέξω μεν φαίνεστε στους ανθρώπους δίκαιοι, από μέσα όμως είστε γεμάτοι από υποκρισία και ανομία.
   29 Αλλοίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές· επειδή, κτίζετε τους τάφους των προφητών, και στολίζετε τα μνημεία των δικαίων· 30 και λέτε: Αν ήμασταν στις ημέρες των πατέρων μας, δεν θα είχαμε συμμετοχή μαζί τους στο αίμα των προφητών. 31 Ώστε, μαρτυρείτε για τον εαυτό σας ότι είστε γιοι εκείνων που φόνευσαν τους προφήτες. 32 Συμπληρώσατε κι εσείς το μέτρο των πατέρων σας. 33 Φίδια, γεννήματα από οχιές, πώς θα ξεφύγετε από την καταδίκη τής γέεννας;] Ματθαίος 23 κεφάλαιο.

   Ο Ιησούς Χριστός ήρθε από αγάπη για να σώσει αμαρτωλούς, ήρθε στην Γη για σταυρωθεί για την σωτηρία όλων των ανθρώπων όσο αμαρτωλοί και αν είναι αρκεί να μετανοήσουν και να πιστέψουν σε Αυτόν και στο Ευαγγέλιο που μας κήρυξε. Ενώ ο Ιησούς Χριστός μιλούσε για αγάπη, αλήθεια και δικαιοσύνη στους αμαρτωλούς ήταν ιδιαίτερα αυστηρός με τους γραμματείς και τους φαρισαίους και αυτό γιατί αυτοί ξέρανε την αλήθεια του Θεού αλλά ήταν υποκριτές και εκμεταλλεύονταν την θρησκεία και τους ανθρώπους. Μάλιστα με την ζωή τους σκανδάλιζαν τους απλούς ανθρώπους και έτσι τους εμπόδιζαν να πιστέψουν και να ακολουθήσουν τον αληθινό Θεό της Αγίας Γραφής.

  4. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

   (4/4) Όποιος άνθρωπος θέλει να ακολουθήσει τον Ιησού Χριστό σήμερα πρέπει να μάθε να ξεχωρίσει ποιοι είναι οι γραμματείς και οι φαρισαίοι στις ημέρες μας και να φύγει από τέτοιους ανθρώπους. Ο κάθε αληθινός χριστιανός πρέπει να βρει άλλους αληθινούς χριστιανούς που έχουν λάβει το Άγιο Πνεύμα δια της πίστεως στον Ιησού Χριστό , μελετούν την Αγία Γραφή και θέλουν να ορθοτομούν και να εφαρμόζουν τα όσα δίδαξε ο Ιησούς Χριστός στην ζωή τους αλλά οι αληθινοί Χριστιανοί δεν ντρέπονται να λένε τα λόγια του Ιησού Χριστού και του Ευαγγελίου και στους άλλους.
   Ο Ιησούς Χριστός είπε [38 Δεδομένου ότι, όποιος ντραπεί για μένα και για τα λόγια μου σ\' αυτή τη γενεά, τη μοιχαλίδα και αμαρτωλή, και ο Υιός τού ανθρώπου θα ντραπεί γι\' αυτόν, όταν έρθει στη δόξα τού Πατέρα του μαζί με τους αγγέλους.] Μάρκος Ευαγγέλιο 8:38. Οι αληθινοί χριστιανοί δεν ντρέπονται να λένε ότι πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος Σωτήρας και να λένε στους άλλους ανθρώπους τι λέει το Ευαγγέλιο και είναι αυτό ακριβώς που κάνω και εγώ αυτήν την στιγμή που διαβάζεις αυτό το σχόλιο !

  5. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

   Να διευκρινίσω μόνο ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία+οι παπάδες της δεν αντιπροσωπεύουν ούτε τον Θεό της Αγίας Γραφής,ούτε τον αναστημένο Ιησού Χριστό,ούτε κηρύττουν το αληθινό Ευαγγέλιο που μας άφησε ο Χριστός. Αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις +εσύ με τα ίδια σου τα μάτια αν διαβάσεις το 23 κεφάλαιο από το Ματθαίο Ευαγγέλιο.Εκεί θα δεις ότι οι παπάδες κάνουν ότι ακριβώς κάνανε +οι γραμματείς+οι φαρισαίοι την εποχή του Ιησού Χριστού που ο Ιησούς τους αποκάλεσε ψεύτες+υποκριτές. Όμως το ότι υπάρχουν ψεύτες+υποκριτές στο χώρο της θρησκείας, +που αυτοί τελικά σταύρωσαν τον Ιησού Χριστό αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει Θεός ή ότι ο Ιησούς Χριστός δεν αναστήθηκε ή ότι δεν θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία +η ανάσταση όλων των νεκρών όπως ακριβώς το είπε ο Ιησούς. Γι αυτό ο κάθε άνθρωπος πρέπει να μελετήσει ο ίδιος το Ευαγγέλιο για να δει +να μάθει από πρώτο χέρι τι δίδαξε +τι έκανε ο Ιησούς Χριστός για να τον σώσει από τις αμαρτίες του +να του δώσει αιώνια ζωή.Επίσης όταν κάποιος ξέρει την αλήθεια του Θεού δεν θα μπορεί κανένας πονηρός άνθρωπος της θρησκείας να τον ξεγελάσει με τα ψέματα της θρησκείας του ή τις ανθρώπινες παραδόσεις του που τις εφεύραν για το δικό τους όφελος.Ο Ιησούς είπε [Ο Ιησούς, λοιπόν, έλεγε στους Ιουδαίους, που είχαν πιστέψει σ\' αυτόν: Αν εσείς μείνετε στον δικό μου λόγο, είστε αληθινά μαθητές μου·και θα γνωρίσετε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει] Ιωάννης 8:31-32. Η ζωή αξίζει πραγματικά μόνο όταν την ζεις μέσα στην αλήθεια +στην ελευθερία του Ιησού Χριστού.

   1. avatar Προσωπικές απόψεις προτεστάντη,

    δηλ. μικρού πάπα. Ο Θεός να μας ελεήσει, αδελφέ μου.

    1. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

     Από πότε το να λες την αλήθεια του αναστημένου Ιησού Χριστού και το τι λέει ακριβώς το Ευαγγέλιο που είναι ο Λόγος του Θεού σε κάνει προτεστάντη; Πιστεύω ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ζωντανός σήμερα γιατί αναστήθηκε. Ακόμα πιστεύω πως η αλήθεια που μας κήρυξε ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος τρόπος για να πιστέψει και για να έχει αιώνια ζωή κάποιος. Σε κάθε σχόλιο μου προσπαθώ να αναδείξω τι έχει πει ο Ιησούς Χριστός για το συγκεκριμένο θέμα και τι μπορεί να διαβάσει κάποιος αν ανοίξει την Αγία Γραφή. Προσκαλώ τον κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη των σχολίων μου να συγκρίνει αυτά που διαβάζει από εμένα με αυτά που διαβάζει μέσα στην Αγία Γραφή κα αν βρει έστω και μια διαφορά να έρθει να μου πει ( έτσι το λέει η Αγία Γραφή και το σχετικό εδάφιο και έτσι το λες εσύ). Αν κάποιος μου υποδείξει έσω και ένα λάθος μου θα το παραδεχτώ. Αυτός που αγαπά τον Ιησού Χριστό και θέλει να ζήσει αιώνια κοντά Του δεν πρέπει να φοβάται την αλήθεια άλλα να την επιζητά. Όποιος θέλει να βρεθεί μια μέρα στην αιώνια βασιλεία του Ιησού Χριστού πρέπει πάντα να εξετάζει αν περπατά στην αλήθεια του Ευαγγελίου ή έχει ξεφύγει σε ανθρώπινες διδασκαλίες. Ο Απόστολος Παύλος είπε [16 Έγινα, λοιπόν, εχθρός σας, επειδή σας λέω την αλήθεια;] προς Γαλατάς επιστολή 4:16. Η αλήθεια είναι από τον Θεό, ενώ το ψέμα έχει πατέρα τον διάβολο και όσοι το χρησιμοποιούν ο διάβολος αποκτά εξουσία στην ζωή τους και μια μέρα θα διεκδικήσει την ψυχή τους.

 12. avatar ΚΛΗΜΗΣ

  Ο αισχρώς διαβληθείς Αυγουστίνος Καντιώτης, έσωσε στην Κοζάνη, κατά τη διάρκεια της κατοχής 8150 ψυχές με τα συσσίτια που έκανε (βλέπε βιβλίο Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ).
  Έφτιαξε στη Φλώρινα Γηροκομείο και σχολή χειροτεχνίας, μαθητικά οικοτροφεία, όταν ανέλαβε δεσπότης δεν υπήρχε γενικό φιλοπτωχο ταμείο και έφτιαξε αμέσως,βάπτισε και στέγασε σε αξιοπρεπείς κατοικίες τους αθίγγανους, στοχοποιήθηκε από τους Σκοπιανούς, ηγήθηκε αγώνα για να μην νεκρωθει η αγορά της Φλώρινας με την ίδρυση γιγαντιαίου σούπερ μάρκετ στα σύνορα και άλλα πολλά.
  Να γράφουν με μεγαλύτερο σεβασμό κάποιοι.

  1. avatar ΑπαντησηΚΛΗΜΗΣ

   Φιλτατοι σχολιασται , ==ΚΛΗΜΗΣ, ΦΛΩΡΙΩΤΗΣ, Καλά, ==
   Αν και δεν καταγομαι απο την φλωρινα μολαταυτα εχω παει και μελετησα πολλα σχετικα
   με τον Καντιωτη και την ζωή του τοσο εις την Φλωρινα οσα και σε αλλη περιοχή εκτός
   της δικής του Μητροπολεως , εχω πληροφορηθη δέ οτι εκανε και στην Πτολεμαϊδα ενα Γηροκομειον με εξοδα της, αλλά κανεις τοτε δεν ηθελα να παη διοτι το θεωρουσαν προσβολη να μην τον περιθαλψουν τα παιδιά του και το οποιον τελικά εκλεισε αλλα , δεν νομιζω το φαινομενο αντιζηλειας να μην υπαρχη σε καθε βαθμο που βρισκεται ο καθένας μας απο απλος πολιτης μεχρι και Βασιλιάς που λένε,.Υπαρχουν μερικοι οι οποιοι μετρούν μονον λάθη και ας ειναι ενα και μοναδικό και το διαλαλούν παντού και αυτο το περισσοτερον γινεται απο ζηλο
   μη μπορωντας ευθεως να το πουνε ενωπιον τού καθενα που δηθεν ή εκανε το σφαλμα.
   Εικαζομαι δε οτι δεν υπαρχη ανθρωπος που να μην εχει κανει σφαλμα στην ζωή του και θεωρώ =γενναιον= εκεινον ο οποιος παραδεχεται οτι εκανε το σφαλμα ειτε ειναι ειτε οχι.
   Αυτα λοιπον ως προς τον κ. Καντιωτη.

 13. avatar Καλά

  Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο άρθρο για να ορμιξουν και πάλι όλοι οι έξυπνοι και να αρχίσουν τις κατηγορίες χωρίς νά γνωρίζουν

 14. avatar Άλλο ένα άρθρο πατάτα από το βεαστ

  Έχει μελετήσει όλο το έργο του Καντιώτη, συγγραφικό, κηρυκτικό, ποιμαντικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό, ιεραποστολικό και....έβγαλε συμπέρασμα, έκανε και σύγκριση!!! Ακόμα κατώτερου επιπέδου τα αθεοτρόλ που ... ξέρουν και που βρίσκεται μετά θάνατον!!!...

 15. avatar Samuel

  Ποιος? Ο Καντιώτης? Που έκανε όλα τα έκτροπα στην Φλώρινα επί σειρά ετών.καιοι φλωρινιωτες, να τον θεοποιούν και να τον επικαλούνται ακόμη.αξιοι της μοιρας μας.αντι να τον αφορισουν οι ίδιοι.ιδιο παράδειγμα με τους Κύπριους και τον Μακάριο που τους πρόδωσε στους Τούρκους και ακόμα τον έχουν ήρωα.

  1. avatar Εσύ πού το ξέρεις

   ότι ο Μακάριος \"πρόδωσε τους Κύπριους στους Τούρκους\"; Τόσο άπατρις ήταν ο Μακάριος; Είναι κρίμα που ακόμα πιστεύεις την προπαγάνδα, αυτή που οργάνωσε το προδοτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του και άνοιξε τις πύλες στον Αττίλα.

  2. avatar Ποια είναι

   \"΄ολα τα έκτροπα\"; Μόνον έκτροπα δεν έκανε ο Καντιώτης.

  3. avatar Φλωρινιώτης

   Τον Καντιώτη παρουσιάζετε έτσι;Που όλη η Φλώρινα έπινε νερό στο όνομα του; Δεν διχάστηκε η πόλη. Μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν αυτοί που τον μισούσαν. Γιατί έλεγε τα πράγματα με το όνομα τους χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν, ούτε σε εκκλησιαστικά πρόσωπα; Που μιλούσε απλά και λαϊκά τα θεολογικά νοήματα για να τον καταλαβαίνει ο απλός κόσμος;Που έτρεχε σε όλα τα χωριά αντί να κάθεται στο απλό γραφείο του; Που εφάρμοσε στην πράξη την κοινωνική δικαιοσύνη και τον κατηγόρησαν για επαναστάτη;Που έδινε όλο τον μισθό του κι αυτός ζούσε φτωχικά και λιτά; Που έφτιαξε ολόκληρη συνοικία σπίτια και τα χάρισε στους Τσιγγάνους για να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία; Που έφτιαξε γηροκομεία, οικοτροφεία, σχολές, υποτροφίες, κατασκηνώσεις, εκδόσειςκ.λ.π. Που έδινε ανοιχτό λογαριασμό κάθε χρόνο στους πιστούς τυπώνοντας τι έργα έγιναν με τις εισφορές τους; Τον μισούσαν και τον συκοφαντούν ακόμα και σήμερα,γιατί δεν ήταν μαριονέτα κανενός.Μαριονέτες θέλουν τους επισκόπους κι αυτός δεν ήταν. Κριτήριο δεν ήταν όμως ο εαυτός του όπως κάποιοι ακραίοι, αλλά ο Χριστός και ο Λόγος Του.Ένας σύγχρονος Χρυσόστομος ήταν.

   1. avatar Φλωρινα

    Ένας χουντικός ήταν κ τπτ παραπάνω κ άσε τς θεωρίες που πουλάς εδώ πέρα τς κατάρες που έριχνε τς είχε βούτυρο στο ψωμί του σιγά μν τν κάνουμε κ άγιο ρε.κ εγώ από φλωρινα είμαι κ ξέρω.αυτος ήταν ο χριστιανός που έριχνε εκκλησίες για τς επιγραφές!!!!αλλα δν βγήκε ένας να του πει ότι εδώ μς βρήκε κ ότι κ να έκανε ούτε μς άλλαξε κ ούτε θα μς αλλάξουν!

    1. avatar Ε, όχι και χουντικός

     Η χούντα το 68 έστειλε τρεις καθηγητές Ψυχιατρικής με σκοπό να τον βγάλουν τρελλό, για να απαλλαγεί από αυτόν λόγω του ελέγχου που της ασκούσε.
     Ήλθε σε ρήξη με τον τότε νομάρχη Μπράβο, και η χούντα \"έκοψε\" τη μετάδοση των κηρυγμάτων του από το μητροπολιτικό ναό.
     Ο Καντιώτης δεν επέτρεπε να εκφωνούνται λόγοι με πολιτικό περιεχόμενο εντός των ναών που κατέληγαν στερεότυπα σε ύμνους προς την 21η Απριλίου.
     Ο Παττακός είπε χαρακτηριστικά ότι \"κυριαρχούμε σε όλη την Ελλάδα, εκτός από τη Φλωρινα, όπου κυριαρχεί πνευματικά ο Καντιώτης\".

  4. avatar Χωρις Σαμουηλ ναί

   Φιλτατε ΣΑΜΟΥΗΛ
   Ο Μακαριος φιλτατε οταν του πρωταθηκε απο την ελλαδα να γινη =ΕΝΩΣΗ= αυτος ομως
   την απεριψε με την ιδεα να γινη ΗΡΩΑΣ της Κυπρου και των αλλων συμφεροντων που ΕΣΥ
   δεν τα γραφεις ή δεν ξερεις μαλλον διοτι ηθελε να κανη την ΚΥΠΡΟ τυπου ΚΟΥΒΑ με την
   ανεξαρτησια υποστηριζομενος απο την ΡΩΣΙΑ ετσι καταντησε με την υποστηρηξη
   της ΑΓΓΛΙΑΣ, ΗΠΑ οι Τουρκοι =Αγγλοι ντυμενοι με τουρκικιες στολες και εφ΄οσον
   γνωριζαν καθε περιοχη βημα προς βημα αποβιβαστηκαν στην Κυπρο = και επισης με διαταγη των ΗΠΑ-ΑΓΓΛΩΝ ελληνικά στρατιωτικα αεροπλανα απο την Αραξο με κατευθηνση δια την
   Κυπρο διεταχθησαν να επεστρεψουν πισω αλλοιως θα τα βομβαρδιζανε και δεν ηταν τουρκοι
   φιλτατε αυτοι που αποβιβαστηκαν ολα αυτα ηταν παιχνιδια των παντα αισχρων Αγγλων
   μαλιστα δεν στον Β. Π.Π ειπαν στον Μεταξα θα τον βοηθησουν πλην ομως ποτε δεν εγινε
   αφηνοντας την ελλαδα στο ελεος και φθανοντας στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ =ΟΧΙ= και μετα δημιουργησαν
   τον εμφυλιο πόλεμο με τα ξακουστα γεγονοτα της δικής σου ΑΡΙΣΡΕΤΑΣ που ομως εκανε
   το ξακουστο =ΟΧΙ= σε ΝΑΙ και να μην σου γραψω και αλλα και το ποιο απαισιο ηταν σχετη
   κοροϊδία ή υποτιμηση του Ελληνα εκ μερους των αισχρων ΑΓΓΛΩΝ ηταν αυτό που ειπε
   ο προδοτης Τσωρτσιλ αφου διαπιστωσε οτι πραγματι οι ελληνες αντισταθηκαν σφροδρα
   εναντι των ΙΤΑΛΩΝ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ στρατευματων οτι
   =Εις το μελλον δεν θα λεμε οι ελληνες πολεμουν σαν ΗΡΩΕΣ αλλα οι Ηρωες σαν ελληνες=
   τακουσες φιλτατε συριζαίε.
   Μαθε λιγο ιστορικά γεγονοτα

   1. avatar Για τον ρόλο και τις πιέσεις

    της Βρετανίας δεν ξέρετε τίποτα.

   2. avatar Αδερφέ, δεν διαβάζεται

    Αμα ήξερες να γράφεις ελληνικά ίσως διαβάζονταν. Μας έβγαλες τα μάτια με το συντακτικό και την γραμματική σου. Ολο κοπάνα ήσουνα στο Γυμνάσιο;

 16. avatar Απάντηση σε: Kay 3

  Ευχομαι και ελπιζω και μαλλον που ο ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ θα ελθη στην ελλαδα και η ωρα που θα λες οτι κακώς επραξα τοσον εσυ οσο και μερικοι αλλοι ( χωρίς να θελω να ταυτοποιηθώ
  σαν ενας δικτακτορικός χριστιανός) διοτι με αυτα που γραφεις η ΣΑΡΙΑ θα σε ειχε
  εξαφανηση διοτι εσεις ή εσυ που το παιζεις αριστερός νομιζεις οτι εισαι γνωστης των πάντων και κάνεις κριτική χωρίς να ξερης =τι γραφεις= φυσικα ειναι δικαωμα το καθε
  πολιτη αλλα η κριτικη να εχη και ενα =νοημα= . Η δική σου ομως ειναι σαν ενα φαγητό
  χωρίς αλάτι που λενε.
  Ελευθερία ειναι το δικαίωμα να κανης ή να λες ή να γραφης κατι χωρίς χωρίς να βλαπτης τον αλλο φιλτατε σχολιαστη πραγμα το οποιον λειπει απο ΥΜΑΣ.
  Ειθε εις το μέλλον τα ΄σχόλια σου να εχουν πραγματι ενα λογικό νοημα
  διατελώ

 17. avatar Απάντηση σε: Kay 2.

  Οπως λοιπον γραφω και ποιο πανω επι δυναστείας ΠΑΣΟΚ (1984-2004) το οποιον δια να
  μείνη εις την εξουσία εκανε ολα τα χατηρια της = ολιγαρχικής αριστερας = αποσπωντας
  τούς κουτούς ψηφοφορους μοιραζοντας χρηματα( θυμασαι η ελλαδα στου ελληνες, εξω Νατο
  ΕΟΚ, μην πληρωνεται φορους κ.α. και αλλα πολλα παραμυθια και εσυ ζουσες σαν βασιλιας
  ξοδευοντας τα λεφτα των νέων 4 -5 γεννεών με υπηρετες αλβανούς, με κοτερα
  πολλαπλες καλοκαιρινες αδειες κ.α φθανοντας ετσι στο ΔΝΤ) και εσυ ο ιδιος χρεωσες
  το κρατος με την απερισκεψίαν σου.
  Ο καντιωτης ηταν ενας πιστός δικτακτορικός χριστιανός με με καλά τα περισσοτερα τα οποια εχει κανει δεν θελω να σου τα αναφερω αλλα και κακα αν θυμασαι εστειλε μοναχούς
  να γκρεμισουν μερικα αρχαια αγαλματα στην αθηνα με την ενδειξη τής =ειδολωλατειας=
  αν θυμασαι που δια εμε ητο απαραδεκτη πραξη, αλλα ποτε δεν αγγιξε ή δεν χρεωσε το
  ελληνικό δημόσιο με σπαταλες οπως εκανες εσυ και μερικοι αλλοι εκεινα τα χρόνια και
  ποιο πολυ οι αριστεροι =ταχα καλλιτεχνες απο ηθοποιους και τραγουδιστες (σημ. Νταλαρας
  Αγγελοπουλος, Μερκουρη, που μεσουρανούσαν επι Χουντας και τοσοι αλλοι) και μετα
  ξαφνικα εγιναν αριστερες βεντετες σαν εσενα και που τωρα πιστεψες στα ψεματα τής αριστερας ταυτοποιηθηκες ετσι να γινης ταχα δικαιος Αριστειδης. κ.α πολλά περιοριζομε
  μονο σε αυτα τα λιγα.= συνέχεια====//////

  1. avatar Kay

   Πω πω βλέπω έχεις πάρει φορα και κρινεις τα πάντα, μα ποιος είσαι τελος παντων που τα ξέρεις όλα;!
   Καμια σχέση δεν έχω με κανενα πολιτικό χώρο και πολύ περισσότερο με το ΠΑΣΟΚ και την εποχή που ο Καντιώτης και εσύ απολαμβαναται τις αυξήσεις των μισθών σας εγω ημουν άνεργος. Τους Αλβανους στην Ελλάδα τους εφερε ο Μητσοτακης η ΝΔ, για να μην λεμε οτι σαχλαμαρα θέλουμε.
   Ο Καντιωτης ήταν γραφικός οπως γραφικος ειναι κι ο πρωην Καλαβρύτων.
   Οι φανατισμενοι ειτε ειναι χριστιανοί ειτε μουσουλμανοι ειτε βουδιστες, δεξιοι και αριστεροί είναι απαράδεκτοι και κατακριτεοι.
   Οσο για σενα που μπορεις και κρινεις σκηνοθέτες, ηθοποιους, τραγουδιστές και καθε καλλιτέχνη λογικά είσαι τερας μορφώσεως με απιστευτη παιδεία, προφανώς η παγκοσμια αναγνώριση απο τους ειδικούς και τους συναδέρφους τους σε αφήνει παγετα αδιαφορο διότι εσύ γνωρίζεις καλύτερα.
   Αντε τωρα στο καφενείο που ανοιξε σημερα να αγορεύσεις.

   1. avatar Ήξερε γράμματα, πάντως, ο Καντιώτης. Ήταν αριστούχος.

    Αν και είχε μόρφωση όμως, μιλούσε κι έγραφε απλά. Δεν δίστασε να τα βάλει και με βασιλιάδες και με δικτάτορες και με εκκλησιαστικούς ηγέτες. Απ\' ό,τι έχω διαβάσει, προσέφυγε, με επιτυχία, και στο ΣτΕ, για αντικανονικές πράξεις στον χώρο της Εκκλησίας τον καιρό της δικτατορίας.

 18. avatar Kay

  Ολοι θυμούνται τον γραφικό Καντιώτη. Ποσο αστειοι είναι κάποιοι άνθρωποι που επειδη αποκτησαν αξιωμα, οπως αυτό του μητροπολίτη ας πουμε, νομιζουν οτι εχουν υπερδυνάμεις ή ακομη πως ομιλουν εκ μερους του Θεού...μα τι βλασφημοι που είναι! Ο Καντιωτης είναι ηδη στην κολαση και συντομα θα δεχτεί εκεί και τον Αμβρόσιο

  1. Συγνώμη, ξέρεις τι γράφεις και το λες και σκέφτεσαι. Για να γίνει κάποιος δικαστής, σπουδάζει γνωρίζει τους νόμους, έχει κρίση, και για να βγάλει κατά δικαστική απόφαση, έχει μεγάλο βάρος και πόνο ψυχής. Ο Θεός έρευνα νεφρούς και καρδίας, γνωρίζει την κάθε σκέψη του Ανθρώπου, γνωρίζει την κάθε λέξη του Ανθρώπου, πως την βγάζει από το στόμα του. Έχει δώσει στην Ανθρωπότητα τον Ιησού Χριστό, έχει δώσει τους Πνευματικούς Νόμους Του, και ο Ίδιος θα αποφασίσει για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Έχεις ανοίξει ποτέ την Καινή Διαθήκη? Μελέτη σε την, και θα καταλάβεις, γιατί πρέπει να έχουμε κλειστό το στόμα μας και τις σκέψεις μας, σε κατά δικαστικές αποφάσεις.

   1. avatar Kay

    Για αυτό κι ο Καντιωτης και ο καθε τωρινος μητροπολιτης να μιλαει για τον εαυτό του κι οχι εξ ονοματος του Θεού.

  2. avatar Απάντηση σε: Kay

   ==Στην Ελλάδα, στο πλευρό του Αγγελόπουλου τάχθηκαν πολιτικοί της Αριστεράς, ενώ αριστερές οργανώσεις έκαναν πορείες στη Φλώρινα κατά του μητροπολίτη. Η πόλη σύντομα χωρίστηκε στα δύο, ενώ μεγάλη μερίδα του κόσμου τάχθηκε στο πλευρό του Καντιώτη.==
   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
   Δεν μου προκαλει =απορία= σχολιαστη== Kay=== αλλα να μην σκεφθης οτι ειμαι οπαδος τού
   Καντιώτη αλλα , εαν θεσεις , εαν ειδής τα πραγματα οπως ειναι στην πραγματικοτητα θα
   καταλαβης την ενοια και θα δης την αληθεια.
   Η αληθεια οτι ο=Καντιωτης = χρησημοποιησε αυτην την πραξι σαν ενδειξη που εχει ο χριστιανισμός οχι με την ενοια του =ΙΣΛΑΜ = κατακρινοντας καλως ή κακως την ενοια
   τού εργου του λαϊκιστη Αγγελόπουλου που δεν ηταν αλλος παρα ενας τυπος ο οποιος με
   δικα σου χρηματα ( 600 εκατομμύρια δραχμές.) ηθελε να γινη διασημος σκηνοθετης τής
   δικής σου πτερυγας τής Αριστεράς που σαν =φτωχός= ζητουσε παντα χρηματα απο τόν
   δικό σου μισθό, μεροκαματο , ιδρωτα, και εσυ τον χειροκροτουσες σαν σωσία του= εθνους=
   οχι κρατους νομιζοντας οτι αυτός ητο και κανείς αλλος.
   Δεν ητο η πρωτη φορα πού γυρισε εργα τετοιυ ειδους με δικά σου χρηματα που θελησε
   να παριστανη τον =καλο ΕΛΛΗΝΑ= πατριωτη αλλα κατα βαθος εκανε ζημια στο ελληνα
   διοτι του απαξιωνε τα δικαιωματά του=το καταλαβες αυτό=???????? ναί ή οχι.
   επεται συνεχεια!!!!!!

 19. avatar Ch08:24-1

  Καλημέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Αναστημενο Ιησού Χριστό. Μεγάλη Υπόθεση ο Ανθρωπος να Μελετά την Αγία Γραφή. Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Όσα προεγραφησαν στην Παλαιά Διαθήκη, για την Διδασκαλία μας προεγραφησαν. Οι θεολογικες σχολές δεν βγάζουν πιστούς ανθρώπους. Δεν βγάζουν Χριστιανούς. Ο Θεός Αποκαλυπτεται στον Άνθρωπο. Οι θρησκείες δίνουν μίσος, σκοταδισμό.Ο Ιησούς Χριστός, δίνει Ελευθερία στον Άνθρωπο. Είναι το Φως του κόσμου. Είναι το Α και το Ω. Η Αρχη και το Τέλος. Εν αρχή ην ο Λόγος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...