43
loading

Ως Πελοποννησιακός Πόλεμος έμεινε στα κατάστιχα της Ιστορίας η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Αθήνας (Δηλιακής Συμμαχίας) και Σπάρτης (Πελοποννησιακής Συμμαχίας) που κράτησε 27 ολόκληρα χρόνια (431-404 π.Χ.) και τέλειωσε με τη Σπάρτη θριαμβευτή και την Αθήνα σε πλήρη παράδοση.

Μέχρι να λήξει βέβαια ο ανηλεής πόλεμος, είδε πολλές αμφίρροπες αναμετρήσεις και αποτελέσματα που κρίνονταν στις λεπτομέρειες. Είδε όμως ακόμα και πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως η παράδοση σπαρτιατών στρατιωτών!

Είμαστε ακόμα στην πρώτη φάση του Πελοποννησιακού, αυτή που οι ιστορικοί αποκαλούν «Αρχιδάμειος Πόλεμος» (431-421 π.Χ.), από το όνομα του βασιλιά της Σπάρτης που κατέλαβε την Αττική (όχι όμως και την Αθήνα) κατά τα πρώτα έτη της σύγκρουσης.

Όπως θυμόμαστε, στην αρχή του πολέμου (430 π.Χ.), στο δεύτερο μόλις έτος του, η Αθήνα χτυπήθηκε από τον λεγόμενο «Λοιμό των Αθηνών», μια αδιανόητη σε έκταση επιδημία που αποδεκάτισε την πόλη στα επόμενα 5 χρόνια και διεκδίκησε, μεταξύ άλλων, και τη ζωή του Περικλή.

Η Σπάρτη απέκτησε μαγικά το πάνω χέρι, καταστρέφοντας ταυτοχρόνως τα καλλιεργήσιμα εδάφη των Αθηναίων και βλέποντας ακόμα και το παντοδύναμο ναυτικό τους να περιορίζεται δραστικά σε έμψυχο δυναμικό. Παρά ταύτα, η Αθήνα κατάφερε να υπογράψει μερικές εμφατικές νίκες, όπως την κυρίευση της Ποτίδαιας και την επαναφορά στη Δηλιακή Συμμαχία της Λέσβου και της Κέρκυρας.

Κι εκεί που οι Σπαρτιάτες άρχισαν να ανακάμπτουν κυριεύοντας τις πολύτιμες Πλαταιές (και την Αμφίπολη) και νικώντας τον εχθρό ακόμα και στο δυνατό του σημείο, τη θάλασσα, έμελλε να έρθει μια απρόσμενη ήττα να ρίξει ξανά το ηθικό της Σπάρτης στα τάρταρα.

Η εμφατική ήττα στην Πύλο και η πανωλεθρία στη Σφακτηρία το 425 π.Χ. θα έπειθαν τελικά τις δύο πλευρές να υπογράψουν μια εύθραυστη ειρήνη το 421 π.Χ. (Νικίειος Ειρήνη), που δεν έμελλε βέβαια να κρατήσει, καθώς αμφότερες οι πόλεις-κράτη αποδείχτηκαν εξόχως απρόθυμες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε βέβαια χωρίς τη μάχη στη νήσο της Σφακτηρίας, όταν οι Σπαρτιάτες υποχρεώθηκαν σε ταπεινωτική παράδοση και το γόητρό τους πλήγηκε ανεπανόρθωτα. Μια ήττα που δεν θα ερχόταν χωρίς μια πυρκαγιά να εξαφανίσει ένα δάσος…

Το πλαίσιο και η σημαδιακή Ναυμαχία της Πύλου

Η αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή την άνευ προηγουμένου σπαρτιατική καταστροφή άρχισε όταν η Αθήνα αποβίβασε αιφνιδιαστικά δυνάμεις στην Πύλο την άνοιξη του 425 π.Χ. Όσο ο βασιλιάς της Σπάρτης, Άγις Β’, ερήμωνε την Αττική, ο Δημοσθένης της Αθήνας οχυρωνόταν στην Πύλο, αναγκάζοντας τον Άγι να επιστρέψει άρον-άρον στην Πελοπόννησο και να διατάξει ένα μέρος των δυνάμεών του να αντιμετωπίσουν την απειλή.

Εξήντα πελοποννησιακά πλοία κατέπλευσαν για την Πύλο για να αντιπαρατεθούν με τη δύναμη των 40 αθηναϊκών καραβιών που διαφέντευαν ο Ευρυμέδοντας και ο Σοφοκλής και πήγαιναν για Κέρκυρα και μετά για Σικελία. Σύμφωνα με τις επιταγές του Δημοσθένη όμως, οι Αθηναίοι οχυρώθηκαν στην περιοχή μέσα σε 6 μάλιστα μέρες, όπως μας καταμαρτυρεί ο Θουκυδίδης (στην «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου»), αφήνοντας στην πόλη μόλις 5 πλοία, καθώς τα υπόλοιπα απέπλευσαν τελικά για την αρχική αποστολή τους.

Η νευραλγικής σημασίας για τους Σπαρτιάτες, Πύλος, δεν θα έμενε στην τύχη της. Ο Άγις έδωσε εντολή σε φίλους και συμμάχους να στείλουν ό,τι μπορούσαν στην πόλη και σύντομα 60 τριήρεις και πολλές χερσαίες δυνάμεις θα είχαν υποτίθεται εύκολο έργο στην ανακατάληψη του οχυρού.

Μέσα σε όλα, οι Σπαρτιάτες τοποθετούν και μια δυνατή φρουρά στη Σφακτηρία, το νησάκι στην μπούκα της Πύλου, θέλοντας να ματαιώσουν κάθε αθηναϊκό σχέδιο. Παρά τη δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει ο Δημοσθένης και οι λιγοστοί ναύτες του, επικουρούμενοι και από 40 μεσσήνιους οπλίτες, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη συνδυασμένη επίθεση των Λακεδαιμονίων από στεριά και θάλασσα!

Τόσο λόγω του δύσβατου της περιοχής όσο και της σθεναρής αντίστασης του Δημοσθένη, οι σπαρτιάτες ναύτες δεν κατάφεραν να αποβιβαστούν στη στεριά. Τις επόμενες μέρες, όσο οι Σπαρτιάτες ετοιμάζονταν για νέα απόπειρα απόβασης, κατέφτασε στην περιοχή και ο αθηναϊκός στόλος, ο οποίος με την προσθήκη των συμμάχων του (Χίος και Ναύπακτος) αριθμούσε πλέον 50 πλοία.

Η ναυμαχία που έγινε τελικά κατέληξε σε ηχηρή ήττα για τους Πελοποννήσιους, μια ήττα έφτασε αμέσως ως τη Σπάρτη και ζητήθηκε να επιτεθούν στην Πύλο οι χερσαίες δυνάμεις που επιτηρούσαν ως τα τότε την περιοχή. Μόνο που οι σπαρτιάτες οπλίτες είχαν αποκοπεί από την υπόλοιπη δύναμη και είχαν εγκλωβιστεί, αναγκάζοντας τελικά τις αρχές της Σπάρτης να υπογράψουν ταπεινωτική ανακωχή καθώς συνειδητοποίησαν πως δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να τους σώσουν.

Οι Αθηναίοι συμφώνησαν να μην επιτεθούν στην Πύλο και τη σπαρτιατική δύναμη στη Σφακτηρία, παίρνοντας ως αντάλλαγμα όλα τα λακωνικά πλοία, και τα 60 από αυτά. Οι συνομιλίες ωστόσο των πρεσβευτών της Σπάρτης στην Αθήνα για τους ακριβείς όρους της ανακωχής δεν τελεσφόρησαν, καθώς οι δύο πλευρές δεν τα έβρισκαν για το τι θα απογίνουν αυτοί οι 420 σπαρτιάτες στρατιώτες της Σφακτηρίας.

Με τις διαπραγματεύσεις ναυαγισμένες, οι Σπαρτιάτες θεώρησαν πως η ανακωχή είχε τερματιστεί αυτοδίκαια και ζήτησαν πίσω τα πλοία τους. Μόνο που οι Αθηναίοι αρνήθηκαν, προβάλλοντας δικαιολογίες για κακή χρήση της ανακωχής από τον εχθρό. Οι εχθροπραξίες στην Πύλο δεν θα αργούσαν να ξαναρχίσουν, καθώς η κατάπαυση του πυρός δεν διάρκεσε ούτε 20 μέρες…

Η Μάχη της Σφακτηρίας

Το γεγονός ότι αυτοί οι 420 σπαρτιάτες οπλίτες είχαν εγκλωβιστεί στη Σφακτηρία αποτελούσε τεράστιο πονοκέφαλο για τους Λακεδαιμόνιους. Οι άντρες αυτοί, το 10% περίπου των ανώτερων στρατιωτικών δυνάμεων της Σπάρτης, δημιουργούσαν ένα δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς η μεγαλύτερη αδυναμία στο σπαρτιατικό στράτευμα ήταν η έλλειψη «ομοίων», αντρών μεγάλης μαχητικής ικανότητας δηλαδή καθώς ήταν οι μόνοι πραγματικοί πολίτες της Σπάρτης (η κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας με πλήρη πολιτικά δικαιώματα και άρτια στρατιωτική κατάρτιση).

Γι’ αυτό και οι Σπαρτιάτες συμφώνησαν να παραδώσουν όλα τα πλοία τους για να τους πάρουν πίσω, τόσο σημαντικοί κρίνονταν για τη στρατιωτική υπεροχή της πόλης-κράτους. Μόνο που τώρα είχαν βρεθεί σε δεινή κατάσταση. Οι Σπαρτιάτες πολιορκούσαν πλέον τους οχυρωμένους Αθηναίους στην Πύλο και οι Αθηναίοι διατηρούσαν τον ναυτικό αποκλεισμό τους στη Σφακτηρία.

Η κατάληψη της Σφακτηρίας καθυστερούσε ωστόσο ανησυχητικά, καθώς οι Αθηναίοι γνώριζαν πως θα έχαναν πολλούς άντρες. Η σπαρτιατική φρουρά δεν ήταν παίξε γέλασε. Η πολιορκία τραβούσε λοιπόν μακριά και στην Αθήνα γινόταν θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι Αθηναίοι συμφώνησαν να στείλουν τον Κλέωνα να καταλάβει το νησί, ο οποίος δεσμεύτηκε να φέρει τους Λακεδαιμόνιους στην Αθήνα μέσα σε 20 μέρες. Αλλιώς ας τον σκότωναν!

Ο Κλέων διέταξε τον Δημοσθένη να κάψει το πυκνό δάσος της Σφακτηρίας, που παρείχε κάλυψη στον εχθρό και έκανε τον περίφημο αθηναίο στρατηγό απρόθυμο να αποβιβαστεί στο νησί, θεωρώντας πως τα δέντρα έδιναν μεγάλο πλεονέκτημα στη σπαρτιατική φρουρά. Ο Θουκυδίδης μας λέει πως η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα καλό μέρος του δάσους προκλήθηκε από αθηναϊκά χέρια κατά λάθος, ο ίδιος ωστόσο λίγο πρωτύτερα μιλά για ρητή εντολή του Κλέωνα να καούν τα δέντρα για να φανερωθούν οι θέσεις των Σπαρτιατών και τα δασώδη μονοπάτια.

Με το δάσος εκτός κάδρου, οι Αθηναίοι είδαν πως οι Σπαρτιάτες ήταν περισσότεροι απ’ όσο είχαν υποθέσει. Είδαν όμως και πιθανά σημεία αποβίβασης, που πριν λογίζονταν ανύπαρκτα. Η αιφνιδιαστική επίθεση οργανώθηκε αμέσως και σύντομα οι αθηναίοι ναύτες και μερικές δεκάδες οπλίτες επιβιβάζονται στα πλοία.

Μέσα στο σκοτάδι, τα πλοία κάνουν σαν να εκτελούν τις συνήθεις περιπολίες τους, μόνο που καταφέρνουν να αποβιβάσουν τις δυνάμεις στο νησί. Οι Σπαρτιάτες αιφνιδιάζονται και αποσύρονται στο στρατόπεδό τους, επιτρέποντας στον Δημοσθένη να φέρει και τον υπόλοιπο στρατό του, κάπου 800 τοξότες και άλλους τόσους πελταστές.

Οι Σπαρτιάτες βρίσκονται περικυκλωμένοι. Στις πρώτες εχθροπραξίες σκοτώνεται και ο αρχηγός τους, ο Επιτάδας, και οι ίδιοι βρίσκονται να βάλλονται από τοξότες και πελταστές από κάθε πλευρά. Χάνουν συνεχώς πολλούς άντρες χωρίς να έχουν αντιμετωπίσει ούτε έναν αθηναίο οπλίτη. Οι Αθηναίοι τούς ζητούν για δεύτερη φορά να παραδοθούν. Μόνο που όλοι ξέρουν πως οι Σπαρτιάτες δεν παραδίδονται, παρά πολεμούν μέχρις εσχάτων.

Με τον Επιτάδα νεκρό και τον δεύτερο τη τάξει, Ιπποκράτη, βαρύτατα τραυματισμένο, αρχηγός τίθεται κάποιος Στύφωνας. Ο Θουκυδίδης μας λέει πως όταν έφτασαν οι αθηναίοι απεσταλμένοι στο στρατόπεδό τους ζητώντας παράδοση, οι περισσότεροι Σπαρτιάτες κατέβασαν τις ασπίδες τους.

Ο Στύφωνας εμφανιζόταν ωστόσο απρόθυμος να συνάψει ανακωχή, μέχρι να λάβει τουλάχιστον τη γνώμη των λακεδαιμόνιων αξιωματούχων: «Η απόφαση είναι δική σας, εφόσον δεν κάνετε κάτι ατιμωτικό», του διεμήνυσαν αυτοί και ο Στύφων αποφάσισε να συνθηκολογήσει.

Ο Κλέων τήρησε τον λόγο του: από τους 420 σπαρτιάτες οπλίτες που είχαν παγιδευτεί στη Σφακτηρία, οι 292 αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν με όλο τους τον οπλισμό στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών και 120 «όμοιοι», πολύ μεγάλο ποσοστό σπαρτιατών πολιτών δηλαδή για μια τόσο μικρή δύναμη.

Σε 20 μέρες, οι αιχμάλωτοι Σπαρτιάτες βρίσκονταν στην Αθήνα, προκαλώντας σωστό σοκ στα πέρατα του ελληνικού κόσμου. Κανείς δεν περίμενε να παραδοθούν, όλοι υπέθεταν πως θα πολεμούσαν μέχρι θανάτου. Ήταν η μεγάλη απομυθοποίηση του «ή ταν ή επί τας», ακόμα και οι Σπαρτιάτες μπορούσαν να ρίξουν τις ασπίδες τους.

Η παράδοση προκάλεσε ταυτοχρόνως μεγάλη δυσφορία στη Σπάρτη που έδινε τώρα γη και ύδωρ για να πάρει πίσω τους πολίτες της. Οι συγκεκριμένοι αιχμάλωτοι πολέμου θα μετατρέπονταν σε βαρύ χαρτί της Αθήνας κατά τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγούσαν στη βραχύβια (εξαετή) Νικίειο Ειρήνη λίγα μόλις χρόνια αργότερα…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

43
σχόλια
 1. avatar Διαφανεια

  Ποιος νοιαζεται για ολα αυτα! Μαζευτείτε και ξεκαβαλατε. Καντε κατι για το τωρα και αφηστε το παρελθον. Οσον για τον Αλεξανδρο κανενας σφαγεας δεν ειναι μεγας. Αυτα τα κρυφοαλυτρωτικα ξεπεραστατε καποτε.

  1. avatar Τολης

   Τους από [...] είσαι και αμόρφωτος για αυτό δεν θα συνεχίσω παρακάτω

  2. avatar Καλό πολύ καλο

   Ο σφαγέας αμόρφωτε έχει άγαλμα στην Αίγυπτο και τον τιμούσαν απ\' όπου κι αν περασε, δε το ήξερα ότι έπρεπε να κάτσουμε να μπουν οι Πέρσες μέσα γιατί βόλευε τους ομοίους σου της εποχής να τα βρουν με τον εχθρό έναντι γης. Σε αντίθεση ένας πραγματικός γνωστός σφαγέας από τη Γερμανία τιμάται σε κάτι υπόγεια και κενά μυαλά

   1. avatar Κ.L

    Ίσα ρε επανάστατη του γλυκού νερού που μου θιχτηκες μετά από σχεδόν 2500 χρόνια!!!

   2. avatar Διαφάνεια

    Ο Αλέξανδρος είναι υπέυθυνος γενοκτονίας έναντι των λαών της Με΄σης Ανατολής. Βέβαια, έχει άγαλμα αφού επιβλήθηκε εκεί....

    1. avatar Τολης

     από ότι φαίνεται μεγάλε κάθεσαι και γράφεις ότι σκέφτεσαι από μόνος σου ότι σου έχουν υποβάλει άλλοι δεν έχεις ξεφυλλίσει βιβλίο ιστορίας για αρχή σου συνιστώ να διαβάσεις την ιστορία του ελληνικού έθνους της εκδοτικής Αθηνών στα κεφάλαια που αναφέρονται στον Μέγα Αλέξανδρο

     1. avatar Διαφάνεια

      Ο ίδιος εκδοτικός εβγαλε τη βιογραφία του Ντανου, σκεψου το επίπεφο των εκδόσεων του οίκου.

      Μην διαβαζεις μόνο την ελληνικη οπτική της ιστορίας. Εσυ που μου το προτελινεις το εχεις διαβασει; πως διασφαλίζεται η εγκυρότητα της ερευνας; ο συγγραφεας εξέτασε όλα τα στοιχεία ή μόνο όσα υποστήριζαν όσα ήθελε να πει;

      Ελεος πια οι εθνικοκρυφοφασίστες.
      Η Ελλαδα που ξερατε ευτυχως πεθαίνει. Αποδεχτείτε το και μεγαλώστε.

      Όσα για τα περί αμμορφωσιάς, οι \"πατριώτες\" είναι οι χειρότεροι γιατί ποτε δεν αναζήτησαν κατι αλλο απο οσα εμαθαν απο τους παλιούς. Δεν λεω ότι το αλλο ειναι καλύτερο, αλλα υπαρχει και μια αλλη καταγραφή και αναγνωση της ιστορίας περα της ελληνικης. Η αλήθεια ειναι καπιυ στη μεση και δεν την ξερουμε. Χαλαρώστε λοιπόν.

    2. avatar Ανώνυμος 2002

     Κι ο Ιμπραημ τι ηρθε να κανει στην Πελοποννήσο, να φυτεψει αραπικο φυστίκι?

    3. avatar Κ.L

     Όπως τα λες ακριβώς άσε που στην Αλεξάνδρεια έφτιαξαν το συγκεκριμένο αγαλμα που αλλού(αν τολμούσαν ας μη το φτιαχναν) την πόλη που ο ίδιος σαν κατακτητής ίδρυσε να ξερα μόνο σ\' όλους αυτούς που ο μακεδονικος στρατός του Αλέκου σκότωσε με τι τους βαραγε ρε ο \"αγιος ανθρωπος\" με ροδοπεταλα??? Να ξερά πως και δεν τον αγιοποιησαν οι παπάδες???

 2. avatar Σακανια

  Εγω λεω 7000 καμψεις και να μη τρωμε για 2 χρονια

 3. avatar Elvisαρακι

  Τους Πακιστανους να τιμαμε!!! Θα επρεπε να περνουμε 3000 καμψεις και να βαλουμε φωτια στο σπιτι μας

 4. avatar Ανδρεας κυπρος

  Τους αθηνεους πρεπει να τους σεβομασται και να τους τιμαμαι γιατι ηταν οι πρωτοι που διδαξαν την δημοκρατια και ακολουθισαν τον μεγα
  Αλεξανδρο ως τα βαθυ της μικρας
  Ασιας ενω οι σπαρτιατες που ειχαν ολιγαρχια τυπως δικτατοριας δεν ακολουθισαν τον μεγα
  Αλεξανδρο

  1. avatar Κανένας

   Μάθε ελληνικά.

 5. avatar Manosname

  Ας έχασαν οι Σπαρτιάτες και καποιες μάχες πρεπει να τους δοξαζουμε οι πιο γενναίοι στρατιώτες στον αρχαίο κοσμο αυτοι ξεσήκωσαν τους έλληνες με την θυσια τους και νίκησαν τους Πέρσες Και ουτε καν τους τιμούμε σήμερα μιαερα δεν τους αφιερωσαμε ποτε στην τιμή τους εμείς τώρα οι πιο πολλοί γάτα να αγριεψει θα φοβηθουμε.Ο Λυκούργος είχε φτιαξει τον καλύτερο στρατό αλλά το λάθος είναι οτι πολεμαγαμαν μεταξύ μας Ο Λυκούργος έπρεπε να ηταν ο βασιλιάς όλης της αρχαίας Ελλάδος όλοι θα Μας τρεμανε.Οπότε όταν αναφερόμαστε στους αρχαίους Σπαρτιάτες πρεπει να παίρνουμε όλοι μας 1000 κάμψεις 5 μέρες χωρίς φαγητο μονο με νερό και ευχομασυε να είναι καλά εκεί που βρίσκονται τώρα και να μην μιλάμε πολύ.

 6. avatar Κωνσταντίνος Λ.

  Από την ορθογραφία και μόνο καταλαβαίνεις πόσο καλός ειναι ο αρθρογράφος!!!

 7. avatar ΕΛΛΗΝΙΚΟ DNA

  Το σίγουρο είναι ότι οι Σπαρτιάτες, σε όσους τους απειλούσαν και ταυτόχρονα τους κορόιδευαν, δεν έκαναν γελοία χορευτικά νούμερα, ούτε ρωτούσαν πόσοι είναι, αλλά ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.(αφού προηγουμένως ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι).

 8. avatar Εγώ και εγώ

  Ο Δημοσθένης σκοτώθηκε μερικά χρόνια αργότερα μετά από την ντροπιαστική ήττα των Αθηναίων στην Σικελία από έναν και μόνον Σπαρτιάτη απεσταλμένο. Τον Γύλιππο. Ο Κλέων σκοτώθηκε στην Αμφίπολη από τον Βρασίδα.
  Η Σπάρτη νίκησε την Αθήνα στο δυνατό της πεδίο, την θάλασσα, ενώ στην θάλασσα έχασαν και οι Αθηναίοι από τους Συρακουσίους. Αν μετρήσουμε της ταπεινώσεις, μάλλον οι Αθηναίοι είχαν περισσότερες. Μέχρι και ναυάγιο είχαν.

 9. avatar ΕΛΛΗΝΙΚΟ DNA

  Το σίγουρο είναι ότι οι Σπαρτιάτες δεν είχαν εξωτερική πολιτική εθελούσιου ραγιά και επαγγελματία σκύφτη, δε χόρευαν σαν γελοία φαλακρά χανουμάκια σε όσους τους απειλούσαν και ταυτόχρονα τους κορόιδευαν.Αντίθετα, δε ρωτούσαν πόσοι είναι οι αντίπαλοι, αλλά ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ. (αντί να τα δίνουν σε μίζες, ήταν όμως εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι πρώτα εκτός από ψυχωμένοι).

 10. avatar όλοι ήταν κάτω από τα (..)

  Μεγάλου Αλεξάνδρου

 11. avatar Τρ.

  Ποια ταπεινωτική ήττα βρε συντάκτη; Ένα μέρος του αποσπάσματος παραδόθηκε, αφού πρώτα πολέμησαν όλοι.Αλλά ήταν αποκλεισμένοι στο νησί χωρίς τροφή τόσες μέρες, έξοδος δεν υπήρχε, θα πέθαιναν από ασιτία, κι ακόμα έτσι, δεν τολμούσαν οι Αθηναίοι να πάνε σε μάχη σώμα με σώμα και τους χτυπούσαν από μακριά με τόξα και βέλη. Θα γίνονταν παιχνίδι σκοποβολής σε ομοφύλους, άρα καμία δόξα. Πού κολλάει ο τίτλος μόνο το μυαλουδάκι σου ξέρει.

 12. avatar Xρηστος

  Κριτική εμείς στους Σπαρτιάτες τους αρχαίους δεν μπορούμε να κάνουμε εσύ που ανεβασες αυτό το site έχεις πολεμήσει ποτε εχεις δουλέψει έστω σκληρά και απλήρωτος;; Τολμάς και κανεις κριτική ποιος το πρόβατο να κρίνει τα λιοντάρια τους Σπαρτιάτες;;Η πολύ ελευθερία που έχουμε σήμερα για αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε να μη σεβόμαστε τίποτα κάνουμε και κριτική στους αρχαίους πολεμιστές τώρα ντροπή.

  1. avatar Stateless

   Με τη πολύ ελευθερία φτάσαμε εκεί που φτάσαμε λέει ο βλάκας.

 13. avatar Φυλή – Εμφύλια

  Μπάβο μας! Συγχαρητήρια! Και εις ανώτερα ! Ιδια γλώσσα! Ιδιο κράτος! Μια ζωή εγωιστές, φθονεροί και παρτάκηδες.
  Από το 425 π.χ. μέχρι το 1945 πόσοι εμφύλιοι?
  Αντε και στον επόμενο, φάρα!
  Φόρα παρτίδα και φάρα χωρίς πατρίδα!!

 14. avatar Δεν ξεχνω,

  Επειδή η Σπαρτιάτες καθυστέρησαν με τήν ΘΥΣΊΑ τούς τούς Πέρσες και προλάβαμε στην Αθήνα να ετοιμαστούμε για τον πόλεμο στον Μαραθώνα προστάτεψαν την ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ παγκόσμιος η Σπαρτιάτες γιατί αν χάναμε οι Αθηναίοι δεν ηχε εξαπλωθεί η δημοκρατία ακόμα.ΤΊΜΗΣ ΈΝΕΚΕΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΟΥΣ ΛΟΙΠΏΝ.

  1. avatar Μπαμ

   Είσαι ασχετος

  2. avatar ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ

   Τι καθυστέρησαν οι Σπαρτιάτες? Πες μας περισσότερα,γιατί νομίζω πως τα έχεις μπλέξει..

 15. avatar Ευθύμης Κοτοπουλος

  2019 και ακόμη βγαίνει κόμπλεξ από τους Αθηναίους ... έχασαν στον πόλεμο αλλά κέρδισαν μια μάχη και την παρουσιάζεις σαν να ήταν νικητές...οι Σπαρτιάτες είναι ο πιο αδικημένος λαός όλων των εποχών απλά επειδή μιλούσαν με πραξικαι όχι με λόγια...

  1. avatar ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ

   Οι Σπαρτιάτες,θεωρούνταν-και ήταν-σπουδαίοι πολεμιστές.Ο λόγος? Είχαν υπόδουλους ΕΛΛΗΝΕΣ- Μεσσήνιους κλπ-που έκαναν όλες τις δουλειές για λογαριασμό τους,ενώ αυτοί όλη μερα εκαναν ασκήσεις και τεχνικές πολέμου.Εγκατέλειψαν τους Αθηναίους την πιο κρίσιμη στιγμή,πριν τη μαχη του Μαραθώνα-τιμή και δόξα στους Πλαταιείς,αιώνια αδέρφια.Ήταν τοπικιστές και,συμφεροντολόγοι. Ηπρωτεύουσα δεν έχει κομπλεξ. Χάρη σε Αθηναίους και Πλαταιείς κρατήθηκε η χώρα ελεύθερη,ενώ οι Σπαρτιάτες γιόρταζαν θρησκευτικ.η εορτή..

   1. avatar Κ.L

    Είσαι μεγάλος [...]λες και οι [...]οι Αθηναίοι δεν έκαναν καφριλικια σε όλες τις υποτελείς τους πόλεις/κράτη σε περίπτωση που τολμούσσν να μην πληρώσουν στην ώρα τους τους βαρύτατους φόρους για να θρέφουν [...]οι Αθηναίοι φιλοσοφοντας και [...] που μου θιχτηκες μετά από 2500 χρόνια για τους εραστές των πιτσιρικαδων...εσύ βέβαια έγραψες δικιά σου ιστορία αλλά όπως αναφεραν κι άλλοι ένα μόνο όνομα Γυλιπος αυτός που πραγματικά ξεφτυλισε τους Αθηναίους όχι μόνο στη στεριά όπου εκεί
    Σπαρτιατική [...]πήγαινε γονατο αλλά και στο δυνατό του χώρο την θάλασσα εκει στους Αιγός ποταμούς που πιάσαν τους κομπλαξικους αθηναιους σαν ποντίκια μέσ\' τη φάκα [...] κι εμπλοκή πήγαιναν οι Σπαρτιάτες τους Αθηναίους και φυσικά [...] κέρδισαν τον ΠΟΛΕΜΟ κι αυτό είναι που μετράει κι όχι μια καιπνο μάχη που από [...] οι Αθηναίοι πήραν την νίκη και καλά χτυποντας τους αποκλεισμένους και αποδυναμωμένος χωρίς νερό για κι ανάπαυση Σπαρτιάτες από μακρυά με βέλη ούτε και τότε οι Αθηναίοι δεν είχαν τα κοτσια να πάνε με τους Σπαρτιάτες σε μάχη σώμα με σωμα βλέπανε Σπαρτιάτη ακόμα και τραυματισμένο και τους πήγαινε [...]

    1. avatar Κ.L

     Να ξερα μόνο γιατί οι διαχειριστές της εν λόγο σελίδας που αναρτάται αυτό το χαζό και ανόητο άρθρο γεμάτο αυθερετες γενικολογιες κόβει τα μπινελικια βάζοντας στη θέση τους...τι μη θιχτουν ποιοι λες και θα το διαβάσουν 5χρονα ημαρτον ρε αντί να ελέγχετε την ορθότητα των άρθρων που δημοσιεύονται μου κάνετε λογοκρισία έλεος που στο κάτω κάτω ούτε μανες ουτε χριστοπαναγιες βρίσαμε, όπως και να χει αυτός που θέλει να καταλάβει θα καταλάβει στο κάτω κάτω η ιστορία όσο και να σκίζονται μερικοί μερικοί είναι αυτή που ειναι και δεν αλλάζει όσο κι αν προσπαθούν να την ξαναγράψουν για να γίνει ίσως πιο αρεστή πιο \"εύπεπτη\"!!!

   2. avatar Όχι φίλε,

    Η εμφύλια διάσπαση είναι χειρότερη της ηττοπάθειας του άρθρου.Δεν έχουμε κόντρα μεταξύ μας, ειδικά ύστερα από χιλιάδες χρόνια, γιατί αυτό θα ήθελαν οι εχθροί μας. Τώρα πια ο ηρωισμός των Αθηναίων και ο ηρωισμός των Σπαρτιατών και ο ηρωισμός των Μακεδόνων και ο ηρωισμός των Κρητικών και ο ηρωισμός των νησιωτών και ο ηρωισμός των Ποντίων και ο ηρωισμός των Πελλοπονησίων και ο ηρωισμός των Ηπειρωτών και ο ηρωισμός των Κυπρίων, κι από κάθε γωνιά της Ελλάδας,ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Και ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

 16. avatar Απομυθοποίηση;

  Η παράδοση των Σπαρτιατών στη Σφακτηρία δεν ήταν τόσο ποσοτικό, όσο κυρίως ποιοτικό μέγεθος, καθώς ήταν τα παιδιά των καλύτερων οικογενειών.Θυσιάζονταν αφού είχαν αφήσει τέκνα που θα τους διαδεχτούν.Απομυθοποίηση δε γίνεται έτσι εύκολα από ένα μεμονωμένο γεγονός.Είναι λάθος ο τίτλος με τη γενίκευση \"ακόμα και οι Σπαρτιάτες παραδίνονται\". Μέχρι τα Λεύκτρα και μετά, δεν υπήρχε άλλο τέτοιο γεγονός παράδοσης.Αντίθετα, ήταν πρότυπα αγώνα, αυτοθυσίας και ηρωισμού.Αυτό ίσως δεν άρεσε στον ανώνυμο συντάκτη του βεαστ...Πολύς πατριωτισμός, κακό πράγμα ε;...Οι ξένοι μας θαυμάζουν και κάποιοι ελληνόφωνοι νιώθουν κόμπλεξ γι\'αυτό!... Για την ακρίβεια, η απομυθοποίηση γενικά των Ανίκητων Σπαρτιατών έγινε πολύ αργότερα, ύστερα από 50 χρόνια, στη μάχη των Λεύκτρων.

  1. avatar Τρ

   Όπου πάλι αγωνίστηκαν ηρωικά οι Σπαρτιάτες.Απλά ήταν η πρώτη φορά που νικήθηκαν ξεκάθαρα.

 17. avatar Μστ

  Ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί οι σπαρτιάτες θεωρούνται τόσο τρομεροί πολεμιστές...αφού ότι πόλεμο ή μάχη έδωσαν, τον έχασαν...νομίζω ότι έχουν γίνει μύθος λόγω των Θερμοπυλών που και εκεί υπάρχει το μέγα ψέμα, γιατί οι 300 σπαρτιάτες ήταν οι λιγότεροι από τους υπόλοιπους αρχαίους Έλληνες (1000 είλωτες, 400 Θηβαίοι και 700 Θεσπιείς)...έχουμε κάνει ήρωα τον Λεωνίδα, αλλά τον Δημόφιλο τον αρχηγό των Θεσπιών ούτε που τον γνωρίζουμε

  1. avatar Βλαχος

   Φιλε, εισαι ΠΑΝΤΕΛΩΣ Ανιστοριτος!

  2. avatar ΤΟΞΟΤΗΣ

   ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΕΧΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ...!!! ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΟΥΣ -= ΧΟΡΗΓΟΥΣ =- ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤΣΙΚΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ -= ΩΣ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ -= ΑΡΑ ΝΕΜΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ ....!!!! Υ.Γ. Εως και την διαστρευλωση της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ...!!!!

   1. avatar …. είπε ο αγράμματος……

    ........

   2. avatar Εσένα τοξοτάκο-πλιατσικολόγε-667-advouk κλπ….

    Για άλλο σε πονάει ο Παπαρηγόπουλος, ο αντικειμενικός εθνικός μας ιστορικός, γιατί συμφωνεί με τους ήρωες του 1821 -ως προς το γιατί επαναστάτησαν οι Έλληνες και για τον εθνικό ρόλο της Εκκλησίας -κι όχι με τον μαρξιστή Κορδάτο του 1921, που έλεγε 100 χρόνια μετά (...) ότι ήξερε καλύτερα (...)από τον Κολοκοτρώνη και τον Υψηλάντη γιατί πολέμησαν. Φτηνή, ύπουλη και ανθελληνική -διχαστική προσπάθεια λασπολόγησης του Παπαρηγόπουλου για άλλο θέμα και ιδεολογικό λόγο.

  3. avatar …. επειδή πολύ βεαστ διαβάζεις….

   ...για ιστορική *ενημέρωση*...

 18. avatar Απομυθοποίηση;

  Άλλο πρώτη φορά να συμβεί κάτι ως εξαίρεση άλλο απομυθοποίηση.Πολλή βιασύνη ... βλέπω στον συντάκτη του άρθρου. Οι Σπαρτιάτες στη Σφακτηρία δεν ήταν μόνο ποσοτικό μέγεθος αλλά κυρίως ποιοτικό. Ήταν οι γόνοι των καλύτερων οικογενειών, οι περισσότεροι από αυτούς άνευ τέκνων. Η αυτοθυσία των Σπαρτιατών προϋπόθετε ότι είχαν αφήσει απογόνους.Η απομυθοποίηση των πανίσχυρων Σπαρτιατών έγινε πολύ αργότερα, για την ακρίβεια 50 χρόνια μετά, στη μάχη των Λεύκτρων.

  1. avatar Απομυθοποίηση;

   Η πρώτη ανάρτηση άργησε 8 ώρες. Γιατί;...

  2. avatar Δάφνης

   Οι Σπαρτιάτες γενικά έγραψαν ιστορία με τον ηρωισμό τους.Ο τίτλος του άρθρου είναι γενικευτικός από ένα γεγονός και συνολικά παραπλανητικός.Δείχνει πολύ εθνοκομπλεξισμό.Ενοχλεί ο πατριωτισμός, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες μέρες με την Τουρκία που θα έπρεπε να ενισχύεται.Πάντα οι επιτιθέμενοι επιδίωκαν πρώτα να καταρρακώνουν το ηθικό του αντιπάλου πριν από οποιαδήποτε επίθεση. Ώστε να παραδοθεί....(αντίστοιχα δούλευαν κι οι από μέσα συνεργάτες τους)

 19. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  \'\'ΚΑΙ ΔΙΗΓΩΝΤΑΣ ΤΑ ΝΑ - για το \'\'σαρακι\'\' της φυλης μας, την διχονοιαν - ΚΛΑΙΣ.\'\'

Παρακαλούμε περιμένετε ...